30.10.2014 11:01

Φιλόδοξο σχέδιο σύστασης Δικτύου Διαχείρισης Τουριστικών Καταφυγίων

• ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ ΛΗΜΝΙΩΝ, ΨΑΡΩΝ, ΛΑΓΚΑΔΑΣ, ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ, ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Η μικρή δυναμικότητα διαθέσιμων θέσεων σε κάθε ένα από τα περιφερειακά λιμάνια του νομού μας με δυνατότητες φιλοξενίας τουριστικών σκαφών, που προβλέπεται να προκαλέσει ρηχό ως ανύπαρκτο ενδιαφέρον εκμετάλλευσης τους από ιδιώτες και η ταυτόχρονη πίστη του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ότι η Χίος διαθέτει όλα τα εχέγγυα να αποτελέσει τη νέα φωλιά των τουριστικών σκαφών, μετά τη Σκύρο, φέρνουν προ των πυλών ένα εξαιρετικά φιλόδοξο και συνάμα υψηλού ρίσκου σχέδιο.

Παρουσιάζοντας τα δεδομένα ολοκλήρωσης του τουριστικού αγκυροβολίου των Λημνιών σε κατοίκους της Βολισσού, ο Μιχ. Μπελέγρης ξεδίπλωσε το σχεδιασμό που υπάρχει για τον τρόπο διαχείρισης και της συγκεκριμένης υποδομής και άλλων παρεμφερών, μικρότερης εμβέλειας. Οι πρώτες επαφές για την αναζήτηση επενδυτικού σχήματος που θα αναλάβει τη διαχείριση του τουριστικού αγκυροβολίου σκοντάφτουν στο σκόπελο των περιορισμένων θέσεων, γύρω στις 50, που καθιστούν μη ελκυστική για ιδιώτες την εμπλοκή τους. Ταυτόχρονα η πεποίθηση του νέου προέδρου του Λιμενικού Ταμείου ότι το τουριστικό αγυροβόλιο των Λημνιών είναι «πολυτέλεια για το Αιγαίο» ενώ παράλληλα άλλα πέντε περιφερειακά λιμάνια (Καρδάμυλα, Λαγκάδα, Εμπορειός, Ψαρά και Οινούσσες) έχουν τις προϋποθέσεις ανάπτυξης μιας παρόμοιας οικονομικής δραστηριότητας, φαίνεται ότι αποκρυσταλλώνουν την άποψη ότι είναι εφικτή η δημιουργία ενός Δικτύου Διαχείρισης Τουριστικών Καταφυγίων από το ίδιο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χίου, κάτι που προβλέπεται στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας που επίκειται να ψηφιστεί στην επόμενη συνεδρίαση του.

Ανταποδοτικότητα

Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο μπορεί να μοιάζει αταίριαστο με τις συνθήκες λειτουργίας μιας ελεύθερης αγοράς, δίνει όμως υπόσταση στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χίου, με έναν καθαρά αναπτυξιακό προσανατολισμό, πέρα από την τυπική είσπραξη των λιμανιάτικων και των τελών χρήσης της λιμενικής ζώνης.

Σκοπός του Μιχ. Μπελέγρη είναι εντός του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας να προβλεφθεί Τμήμα Διαχείρισης Τουριστικών Καταφυγίων. Για τη συγκρότηση του θα αιτηθούν προσλήψεις προσωπικού κι αν αυτές δεν εγκριθούν από την κυβέρνηση θα καλυφθούν με προσλήψεις συμβασιούχων. Η κάλυψη των μισθοδοσιών θα γίνεται από την ανταποδοτικότητα του συγκεκριμένου Δικτύου, με την εμπειρία του Μιχ. Μπελέγρη στο αντικείμενο να τη θεωρεί ικανή να προσδώσει στο σχεδιασμό βιωσιμότητα, στοιχείο που μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Το υψηλό ρίσκο

Η αναθέρμανση λύσεων δημοτικών μορφωμάτων, όταν η εμπειρία του παρελθόντος έχει αποδείξει ότι, αργά ή γρήγορα, στο σύνολο τους καταλήγουν παθητικά, είναι αναμφίβολα ένα υψηλό ρίσκο που αναλαμβάνει η νέα δημοτική αρχή και ο νέος πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Είναι πάντως η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που επιχειρείται μια συγκροτημένη και με σχεδιασμό απόπειρα η Χίος να εγγραφεί στους σταθμούς του τουρισμού σκαφών αναψυχής και να αξιοποιήσει ένα από τα πλεονεκτήματα που της παρέχει η γεωγραφική της θέση. Το σχέδιο, παράλληλα, αν επιτύχει, αναζωογονεί σημαντικά την οικονομική ζωή περιφερειακών παραλιακών οικισμών, καθώς δεν συνυπολογίζει τις εξελίξεις στις δυο κεντρικές μαρίνες, του Νοσοκομείου και στου Χανδρή, την εκμετάλλευση των οποίων έχει αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ