26.3.2015 13:51

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ταξιδεύει

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

  Συνεχίζει και σήμερα τις προβολές επιλεγμένων ταινιών από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η κινηματογραφική Λέσχη Χίου.  Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει την προβολή τεσσάρων ταινιών:

BurningfromtheInside                    64'

 Χορεύω άρα επικοινωνώ            17'
Ζωντανοί μες στο τσιμέντο         12'
Έλντα, μία γέννα                          41'

 

Burning from the Inside  64'  Ένα αντιφασιστικό ντοκιμαντέρ που διαδραματίζεται στο Βερολίνο και στην Αθήνα. Χρησιμοποιώντας ως άξονα την άνοδο της Χρυσής Αυγής, παρουσιάζει τον εκφασισμό και την αποσύνθεση της ελληνικής κοινωνίας όπως την βιώνουν οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία, που αγωνίζονται από μακριά. Με αφετηρία τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τον αντίκτυπό της σε Ελλάδα και Γερμανία, η ταινία αμφισβητεί τη λειτουργία των πολιτικών και κοινωνικών δομών, καθώς και τη λειτουργικότητα του καπιταλισμού και της δημοκρατίας. Αντιπαραθέτoντας τις εξελίξεις στην Ελλάδα με τον αντίκτυπό τους στη Γερμανία, δίνει παγκόσμια διάσταση στο πρόβλημα του ναζισμού, θέτει ερωτήματα για τη θέση της Γερμανίας στην Ευρώπη, παρουσιάζει τη δύναμη του λαού όταν αυτός είναι ενωμένος και αναδεικνύει τους λόγους που έκαναν την Ελλάδα μια χώρα «φλεγόμενη εκ των έσω».

Dancing to Connect / Χορεύω άρα επικοινωνώ  17'  Μπορεί ο χορός να ενώσει; Η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση φέρνει το χορό στα σχολεία, με το «Dancing to Connect (Χορεύω άρα επικοινωνώ)», ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους που δημιουργήθηκε από την Battery Dance Company της Νέας Υόρκης και έχει φιλοξενηθεί σε περισσότερες από 30 χώρες. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τη δημιουργική διαδικασία παρακολουθώντας τους μαθητές πέντε σχολείων της Αθήνας και πέντε σχολείων της Πάτρας, από τις πρόβες και τη γνωριμία με τους δασκάλους-χορευτές μέχρι την παράσταση στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης με τις χορογραφίες που δημιούργησαν οι ίδιοι οι έφηβοι μέσα από συλλογική δουλειά και αυτοσχεδιασμό.

Ζωντανοί μες στο τσιμέντο / Alive in the Concrete 12'   Γκράφιτι: μια μορφή τέχνης σε δημόσιο χώρο που έχει να κάνει με τον εγωισμό, την οργή, την εξερεύνηση και την οικειοποίηση του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε. Στόχος της είναι η υπενθύμιση της ανθρώπινης ύπαρξης, άλλα και η επικοινωνία. Σκοπός αυτού του ντοκιμαντέρ είναι να αναδείξει το ρόλο της δημόσιας τέχνης στον αστικό ιστό και, μέσα από συνεντεύξεις και συλλογικές δράσεις, να παρουσιάσει την τέχνη του graffiti ως μια μορφή έκφρασης και αντίδρασης σε μια οικονομικά, ηθικά και πολιτικά εξαθλιωμένη πόλη.

Έλντα, μία γέννα  41'  Το Έλντα, μια γέννα είναι μια ιστορία για τα πολλά πρόσωπα της μητρότητας, αποδεικνύοντας πως όλες οι γυναίκες είναι μητέρες με τον τρόπο τους, ακόμα κι αν δεν έχουν κάνει ποτέ παιδιά.

Ωρα  έναρξης:  20.30 Είσοδος ελεύθερη 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ