9.5.2015 9:58

Φασισμός:70 χρόνια μετά, η σύγχρονη μορφή του μας απειλεί

"Το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, του μεγαλύτερου στην ιστορία της ανθρωπότητας στις 8/5/1945, ακριβώς πριν από 70 χρόνια, υπήρξε  νίκη των λαών απέναντι  «στην πιο ωμή και καταπιεστική έκφραση του καπιταλισμού, απέναντι στον πιο θρασύ και δόλιο καπιταλισμό". Με αυτή τη φράση του Μπρεχτ ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου αναφέρεται στην επέτειο λήξης του Β' Παγκοσμίου πολέμου πριν από ακριβώς 70 χρόνια. 

Σε ανακοίνωση του σημειώνει τα εξής: 

"Η νίκη αυτή ζυμωμένη με τα ερείπια  και το αίμα των κοινωνιών  εμπόδισε για πολλά χρόνια τις ακραίες μορφές του καπιταλισμού   να θεωρούνται φυσική τάξη πραγμάτων στην συνείδηση της ανθρωπότητας.

Ο ιμπεριαλισμός και η κοινωνική εκμετάλλευση  καταδικάζονταν από την πλειοψηφία της ανθρωπότητας όπως μας έδειχνε η συμπαράσταση  των  λαών στα απελευθερωτικά κινήματα (Βιετνάμ, Αλγερία, και άλλες χώρες της Ασίας και της Αφρικής ) και η στάση τους ενάντια στις δικτατορίες  μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Ωστόσο οι πολιτικές και κοινωνικές  ανατροπές της τελευταίας τριακονταετίας και η νομιμοποίηση της  ανισότητας στην συνείδηση  μεγάλου τμήματος των κοινωνιών  συνιστούν προϋποθέσεις  για  έναν νέο ολοκληρωτισμό για μία νέα εποχή  βαρβαρότητας. Ο μεγάλος διανοητής  βλέποντας πίσω από τους πανηγυρισμούς το ατελές της αντιφασιστικής νίκης  το φώναζε από τότε«Μη χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος. H σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό.». Εβδομήντα χρόνια μετά  επιβεβαιώνεται : ο σύγχρονος καπιταλισμός  σαν σύστημα εγγενώς κρισιακό απαιτεί ολοένα και περισσότερες ανισότητες ολοένα και περισσότερο βάθεμα της εκμετάλλευσης ολοένα και περισσότερο διχασμό ανάμεσα σε εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους. Απαιτεί μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά  αίμα

Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών το λένε κάποιες φορές χωρίς να κοκκινίζουν «Θέλουμε να ματώσετε!» Παίζοντας με την μνήμη και την λήθη των λαών .

Σήμερα  ο αντιφασιστικός αγώνας είναι ο αγώνας ενάντια στην κοινωνική ανισότητα, είναι αγώνας για αδυνάτισμα της καπιταλιστικής εξουσίας είναι αγώνας  στράτευσης όλων των ανθρώπων που πιστεύουν ότι δεν είναι ανώτεροι και δεν θέλουν να είναι «ανώτεροι» από τους διπλανούς τους και να τους εκμεταλλεύονται. Ανεξάρτητα από παλαιότερες πολιτικές εντάξεις της καθεμιάς και του καθένα μας

Ο αντιφασιστικός αγώνας σήμερα είναι αγώνας ενάντια στον σύγχρονο καπιταλισμό σε όλες τις καθημερινές του πρακτικές που βρωμάνε ολοκληρωτισμό.

Ο αντιφασιστικός αγώνας σήμερα, ο αγώνας για ουσιαστική δημοκρατία   μοιραία  είναι αγώνας για τον  σοσιαλισμό του 21ου αιώνα".

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ