26.3.2014 8:54

Φαρμακοποιοί και ταξί κατά του πολυνομοσχεδίου

Σαν να μην έφτανε το αντάρτικο για το γάλα, η κυβέρνηση τώρα έχει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις για τις ρυθμίσεις στα ταξί και τα φαρμακεία, ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας των ταξί, οι οποίες ξεσηκώνουν τον κλάδο των αυτοκινητιστών.

Αυτό κυρίως που πυροδοτεί τις αντιδράσεις είναι ότι πλέον θα παρέχεται η δυνατότητα σε ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγό να εκτελούν μεταφορές επιβατών με αυτοκίνητα κάτω των 1.500 κυβικών.

Επίσης, ο οδηγός δεν θα δεσμεύεται για 12 ώρες αλλά για 6 ώρες, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ενοικιαζομένων αυτοκινήτων να εκτελούν έργο που μέχρι σήμερα εκτελούν αποκλειστικά τα ταξί.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ταξί θα συνεδριάσει σήμερα για να καθορίσει τη στάση της. Είναι πάντως χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου του ΣΑΤΑ Θύμιου Λυμπερόπουλου στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας «Τα Νέα»: Εάν δεν αλλάξουν οι νέες ρυθμίσεις που αφορούν τον κλάδο των ενοικιαζόμενων ΙΧ, θα έχουμε πόλεμο. Δεν θα επιτρέψουμε να ξεκληριστούν οι κλάδοι των ταξί και των τουριστικών λεωφορείων για χάρη συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους, κατεβάζουν ρολά, διαμαρτυρόμενοι για τις επικείμενες αλλαγές που επιφέρει στον κλάδο τους και ιδίως στο ιδιοκτησιακό καθεστώς το νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Τα φαρμακεία έχουν βάλει λουκέτο από χθες το βράδυ σε όλη τη χώρα, κατόπιν της απόφασης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), με εξαίρεση εκείνα της Αθήνας που θα μείνουν ανοικτά μέχρι τις 2.30 σήμερα. Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας (ΦΣΑ) το μεσημέρι για να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στην απεργία διαρκείας του κλάδου. 

Με τα μέτωπα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (απελευθέρωση τιμής και σημείων πώλησης) και του ποσοστού κέρδους (μείωση στο 15% από το 23%) να βρίσκονται σε ύφεση, μετά τη συμφωνία τρόικας και κυβέρνησης τα επίμαχα θέματα να συζητηθούν και πάλι τον ερχόμενο Ιούλιο, ένα νέο ρήγμα προκλήθηκε στην τεταμένη σχέση φαρμακοποιών - κυβέρνησης για το θέμα της ιδιοκτησίας των φαρμακείων.

Μιλώντας με σκληρή γλώσσα ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης έκανε λόγο για «πρωτοφανή κοροϊδία της κυβέρνησης που αιφνιδιαστικά και με ύπουλο τρόπο φέρνει την τελευταια στιγμή, στο νομοσχέδιο που συμφώνησε με την τρόικα, αλλαγές στο καθεστώς των φαρμακείων, οδηγώντας τον κλάδο σε καταστροφή και τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο». Μάλιστα, ο εκπρόσωπος των φαρμακοποιών κάλεσε τους πολίτες «που χρειάζονται φάρμακα να πανε να τα προμηθευτούν στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης, κ. Χατζηδάκη», ενώ ανάλογο μήνυμα έστειλε και στους βουλευτές λέγοντας ότι «όποιοι βουλευτές σκοπεύουν να ψηφίσουν αυτες τις διατάξεις, ας φροντίσουν να εξασφαλίσουν φάρμακα και για τον κόσμο». Ολοκληρώνοντας δε την αναφορά του ο κ. Θεοδοσιάδης στην κυβέρνηση έκανε ειδική μνεία και στον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, παρότι δεν χρεώνεται τις επίμαχες αλλαγές, υπενθυμίζοντας του ότι «εάν σκοπεύει να βάλει την υπογραφή του, τότε θα έχει κάνει μια απίστευτη κωλοτούμπα».

Τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών, μια σειρά διατάξεων που πρωθούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης απελευθερώνει πλήρως το ωράριο των φαρμακείων, επιτρέπει στους φαρμακοποιούς να κατέχουν όσες άδειες φαρμακείων επιθυμούν καθώς και τη δημιουργία συνεταιρισμών φαρμακείων με φαρμακοποιούς και μη, και δίνει το «πράσινο φως» για συστέγαση φαρμακείων με άλλα καταστήματα, όπως για παράδειγμα με σουπερ – μάρκετ. Επίσης, κατά πληροφορίες, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι τα φαρμακεία μπορούν να έχουν ελάχιστο εμβαδόν 5 τ.μ. αντί των 30 τ.μ που ισχύει σήμερα.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας χαρακτηρίζει τις επίμαχες ρυθμίσεις ως ρυθμίσεις ήσσονος σημασίας εκτιμώντας παράλληλα ότι μέσω αυτώ θα διευκολυνθεί και η είσοδος νέων φαρμακοποιών στον χώρο και θα μπορέσει ο κλάδος να αντεπεξέλθει στην κρίση μέσω της σύστασης συνεταιρισμών μεταξύ φαρμακοποιών.

Κατά πληροφορίες δε και προκειμένου να συγκρατήσει την... οργή και τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών εξετάζει την υιοθέτηση του γερμανικού μοντέλου για το ζήτημα των συναιτερισμών το οποίο προβλέπει πλαφόν συνεταιρισμών για κάθε μη αδειούχο φαρμακοποιό.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ