18.2.2015 20:21

Ευρωβαρόμετρο: Το 63% των Ελλήνων είναι υπέρ της Ευρώπης

Οι Έλληνες, περισσότερο από όλους τους ευρωπαίους πολίτες, εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρώπης, συγκεντρώνοντας το υψηλότερο (απαισιόδοξο) ποσοστό της ανάλυσης του νέου Ευρωβαρόμετρου.

Συγκεκριμένα, το 60% των Ελλήνων έναντι του 37% του ευρωπαϊκού μέσου όρου εμφανίζεται απαισιόδοξο για το μέλλον της Ευρώπης, εκτιμώντας μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πάρει λάθος δρόμο.

Πάντως, στην έρευνα επισημαίνεται ότι καταγράφεται  μείωση του αρνητικού ποσοστού, κατά περίπου 9 ποσοστιαίες μονάδες από το Νοέμβριο του 2013. Σημαντική δε μερίδα της Ελληνικής κοινής γνώμης εκφράζεται ουδέτερα για την εικόνα της ΕΕ (ποσοστό 32%).

Παράλληλα, ενώ γενικότερα οι Έλληνες δυσκολεύονται να προσδώσουν μια θετική διάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τα οικονομικά, καθώς την θεωρούν υπεύθυνη για την λιτότητα που πλήττει την Ευρώπη (σε ποσοστό 78%, το δεύτερο υψηλότερο αρνητικό ποσοστό που καταγράφει η έρευνα). Επίσης, σε ποσοστό 52%, οι Ελληνες (σ.σ. ο ευρωπαϊκός μέσος όρος φτάνει το 43%) ασκούν αρνητική κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αδυναμία της να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας.

Πάντως, αξιοσημείωτο είναι ότι παρατηρείται μία έστω και πολύ μικρή βελτίωση της αρνητικής εικόνας, καθώς τα αρνητικά ποσοστά καταγράφουν μείωση συγκριτικά με αυτά του Νοεμβρίου 2013. Η βελτίωση της εικόνας ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες ταυτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και με θετικές έννοιες/πρακτικές όπως αυτής της ελευθερίας να ταξιδεύουμε, να σπουδάζουμε και να εργαζόμαστε οπουδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμούμε (48%), του ευρώ ως κοινό νόμισμα (47%, το 5ο υψηλότερο ποσοστό που καταγράφει η έρευνα), του ισχυρού λόγου που έχει η ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο (27%), καθώς και της πολιτιστικής πολυμορφίας που τη χαρακτηρίζει (25%). Μάλιστα, πολλοί είναι οι Έλληνες (EL:46%, EU28:47%) που πιστεύουν ότι η Ε.Ε. δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περισσότερες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, όπως επίσης ότι κάνει την επιχειρηματική δραστηριότητα ευκολότερη στην Ευρώπη (συμφωνεί ποσοστό EL:46%, EU28:65% / διαφωνεί ποσοστό EL:48%, EU28:22%σημειώνοντας σημαντική απόκλιση μεταξύ της ελληνικής και ευρωπαϊκής άποψης).

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει το ευρώ

Αναφορικά με το ευρώ, κι ενώ η Ελλάδα πλήττεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, η ελληνική κοινή γνώμη, στην πλειονότητά της (63%), συνεχίζει να τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ μίας Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης, με ένα νόμισμα το Ευρώ, εκφράζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, εμπιστοσύνη και προτίμηση στο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Ομως, μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εκφράζει το 98% των Ελλήνων, διατηρώντας την υψηλότερη θέση μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων (σ.σ. ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 63%).

Επιπλέον, όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις το 89% των συμπολιτών μας (έναντι του 87% του μέσου όρου της ΕΕ), δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να καταφέρει να αντιμετωπίσει το μέλλον. Από την άλλη, οι Ελληνες αμφισβητούν σε ποσοστό 55% ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα βγει δικαιότερη από την κρίση, με τον μέσο όρο της ΕΕ να αμφισβητεί την εξέλιξη αυτή σε ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο (39%).
Τέλος, σημειώνεται ότι εντονη δυσπιστία για τα ΜΜΕ εκφράζουν οι Έλληνες, με την τηλεόραση να συγκεντρώνει ποσοστό δυσπιστίας 79%, έναντι 45% που αποτελεί τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο γραπτός Τύπος συγκεντρώνει την αποδοκιμασία του 67% των Ελλήνων (μέσος όρος ΕΕ 49%) και το ραδιόφωνο το 59% έναντι 33%, που αποτελεί τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πάντως οι συμπολίτες μας εμπιστεύονται το διαδίκτυο περισσότερο απ’ όλους τους Ευρωπαίους, συγκεντρώνοντας ποσοστό 46% έναντι 36% που αποτελεί τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

Σημειώνεται ότι η ανάλυση του νέου Ευρωβαρόμετρου σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα δημοσιεύτηκε την Τετάρτη από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Η σχετική έρευνα πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2014.

Οι ερωτήσεις οι οποίες διατυπώθηκαν μέσω της έρευνας αφορούν στην εικόνα και τη γενική αίσθηση που έχουν οι πολίτες για την ΕΕ, την αίσθηση του «ανήκειν» σε αυτήν υπό το πρίσμα της ευρωπαϊκής ιθαγένειας, την οικονομική κατάσταση που συνδέεται με την οικονομική κρίση και το ενιαίο νόμισμα, αλλά και το ευρωπαϊκό όραμα για ανάπτυξη όπως αρθρώνεται στην Αναπτυξιακή Στρατηγική και τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ