16.3.2012 15:35

Ευκαιρία ανάπτυξης ο θαλάσσιος τουρισμός

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «AEGEAN REGATTA: ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ»

Με ικανοποιητική συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών αρχών, φορέων, επαγγελματιών του τουρισμού και ιστιοπλόων πραγματοποιήθηκε χθες  η ημερίδα με θέμα «Aegean Regatta: Παράθυρο στο θαλάσσιο τουρισμό». Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Π.Ε. Χίου, με πρωτοβουλία της αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Λίτσας Λύκου, με αφορμή την φετινή Aegean Regatta. Στην ημερίδα παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Δημ. Χαλκιώτης και ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Κώστας Γανιάρης.
Ο κ. Χαλκιώτης στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημασία του Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Aegean Regatta, ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς της νησιωτικής Ελλάδας, προσδίδοντάς της διεθνή και πανελλήνια προβολή. Ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Γανιάρης τόνισε την ανάγκη για ανάπτυξη και βελτίωση των απαραίτητων υποδομών, όπως λιμάνια, καταφύγια, ξενοδοχεία και μαρίνες, αλλά και την ανάγκη υλοποίησης δράσεων για την αύξηση της προσπελασιμότητας και της ενδοεπικοινωνίας μεταξύ των νησιών. Η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Λύκου αναφέρθηκε στη σημασία των ειδικών μορφών τουρισμού λέγοντας ότι η κρίση και ο σκληρός ανταγωνισμός προβάλουν πιο επιτακτικά την ανάγκη να στραφούμε σε νέες προσεγγίσεις του τουριστικού προϊόντος, επενδύοντας στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, μία εκ των οποίων αποτελεί και ο θαλάσσιος τουρισμός. Τέλος, ο αντιδήμαρχος Χίου και πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής κ. Μούνδρος είπε ότι στο κομμάτι της τουριστικής προβολής πρέπει να δοθεί έμφαση στον εσωτερικό τουρισμό και τις εναλλακτικές μορφές, προκειμένου να πετύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις, που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων. Ο Λάζαρος Τσαλίκης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ανοιχτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, παρουσίασε την εξέλιξη του θεσμού της Aegean Regatta, τονίζοντας τα χαρακτηριστικά του ως αθλητικού και πολιτισμικού γεγονότος, τον πρωτοποριακό του χαρακτήρα και τα δυνητικά οφέλη του για τα απομακρυσμένα νησιά και τα μικρά μέρη. Σύμφωνα με αυτά, οι 700 συμμετοχές που προσελκύει η Regatta αποτελούν υπόσχεση για μελλοντική επισκεψιμότητα των νησιών. Σημαντικό όμως είναι ότι οι ιστιοπλόοι που επισκέπτονται τα νησιά μας στο πλαίσιο του αγώνα έρχονται σε επαφή με την καθημερινότητα και τα προβλήματά τους.
Ακολούθησε ο Μιχάλης Μπελέγρης, έφορος ιστιοπλοΐας του Ναυτικού Ομίλου Χίου, ο οποίος μίλησε για το ρόλο της ιστιοπλοΐας στο θαλάσσιο τουρισμό. Παρουσίασε την ιστιοπλοΐα ως εναλλακτικό τρόπο τουρισμού, αναφερόμενος τόσο στην αγωνιστική όσο και στην ιστιοπλοΐα κρουαζιέρας, τόνισε τα σημαντικά οφέλη που μπορεί να έχουν οι τοπικές κοινωνίες από την τοποθέτησή τους στον ιστιοπλοϊκό χάρτη, αλλά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη για υποδομές, που θα ενισχύσουν και θα προσελκύσουν ιστιοπλοϊκά. Ο κ. Μπελέγρης τόνισε επίσης το αυξανόμενο ενδιαφέρον πολλών νέων ανθρώπων για την ιστιοπλοΐα ανοιχτής θάλασσας.
Κλείνοντας την σειρά ομιλιών, η Μαρία Λεκάκου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μίλησε για τη συμβολή του θαλάσσιου τουρισμού στην ανάπτυξη των νησιών. Αναφέρθηκε στην προβληματική ανάπτυξη των υποδομών τονίζοντας ότι η ωρίμανση έργων μαρινών αποτελεί μία από τις πιο γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αναφέρθηκε σε καλές πρακτικές νησιών όπως η Λέρος, όπου προσφέρονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες φιλοξενίας και συντήρησης σκαφών, με σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία και έκλεισε λέγοντας ότι στη σημερινή τραγική συγκυρία για την απασχόληση ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί ευκαιρία για δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους σε περιοχές που το έχουν ανάγκη.
H Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα διοργανώσει αντίστοιχη ενημερωτική ημερίδα και στη Μυτιλήνη το επόμενο διάστημα, καθώς η Aegean Regatta 2012 ξεκινάει στις 19 Αυγούστου 2012 από τη Μυτιλήνη, με σταθμούς στις Οινούσσες, τη Βολισσό και τη Σύρο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ