3.1.2017 9:02

Ευεργετημένα τα νησιά στην προκλητική κοσμοθεωρία Μουζάλα!

Το βιολί … βιολάκι για τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα, ο οποίος, με νεότερες δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ  επιχειρεί να ταυτίσει την παραμονή των προσφύγων στα νησιά, ως προαπαιτούμενο της Συμφωνίας ΕΕ.. και Τουρκίας. Οι δηλώσεις του υπουργού έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το επίσημο πόρισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, που διαπίστωνε ότι  ο εγκλωβισμός των εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά  είναι αντίθετος όχι μόνο προς το ελληνικό Σύνταγμα αλλά και στο Κοινοτικό Δίκαιο.

Τι αναφέρει το πόρισμα

Στο 16σελιδο πόρισμα, για το οποίο εργάστηκαν 10 Χιώτες δικηγόροι, αναφέρει με σαφήνεια ότι: «Η Συμφωνία της 18ης Μαρτίου 2016 μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας δεν προβλέπει ρητά την υποχρέωση παραμονής των προσφύγων- μεταναστών στα ελληνικά νησιά μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους. Η υποχρέωση παραμονής των προσφύγων- μεταναστών αποτελεί προϊόν ερμηνείας. Η ερμηνεία αυτή  όπως εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, ωστόσο, είναι αντίθετη τόσο με το Ελληνικό Σύνταγμα όσο και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Συνεπώς, οι πρόσφυγες- μετανάστες, οι οποίοι εισέρχονται μέσω των ελληνικών νησιών στην Ελλάδα, μπορούν να μετακινηθούν προς την υπόλοιπη Ελλάδα μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους».

Μονόδρομος η παραμονή

Ο κ. Μουζάλας αποδίδει τις αντιδράσεις των κατοίκων  στα νησιά σε... κούραση από το μεταναστευτικό. «Τα νησιά δοκιμάστηκαν και ξαναδοκιμάστηκαν με τη Συμφωνία, όχι γιατί έχουν υπερπληθυσμό. Πέρσι είχαν περισσότερους. Τα νησιά κουράστηκαν, έχουν δίκιο που κουράστηκαν, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να περάσουμε σε λαϊκίστικες απόψεις. Εάν φύγουν από αυτά οι πρόσφυγες και μετανάστες απλά θα καταρρεύσει η Συμφωνία Ε.Ε. Τουρκίας και θα έρχονται 7-10.000 πρόσφυγες και μετανάστες κάθε μέρα. Η μόνη εφικτή λύση είναι η κυβερνητική πρόταση, που προβλέπει βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, που σημαίνει έναν χώρο ακόμη ώστε να διαιρέσουμε κι όχι να πολλαπλασιάσουμε τον πληθυσμό των προσφύγων»,  υποστήριξε ο υπουργός επαναλαμβάνοντας την άποψη του για δημιουργία μικρών κέντρων κράτησης παραβατικών σε κάθε νησί. 

Για να περάσει μάλιστα τη γραμμή του εμφάνισε τα νησιά ως ευεργετημένα από την κυβέρνηση εξαιτίας της διατήρησης του χαμηλού ΦΠΑ, το οποίο χαρακτήρισε «τεράστιας εμβέλειας οικονομικό μέτρο», καθώς και άλλα «ανταποδοτικά», όπως τα αποκάλεσε μέτρα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ