23.2.2015 11:23

Εξοικονομεί 644.000 ευρώ από τους ΚΑΠ

ΑΝΑΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΡΩΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Μεγάλη ανάσα για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αποτελεί η αναχρηματοδότηση των δανείων που οφείλει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Πρόκειται για δάνεια που είχαν ληφθεί από τις πρώην νομαρχίες του βορείου Αιγαίου.

Το ύψος τους ήταν τέτοιο που δε μπορούσε να εξυπηρετηθεί μετά τη δραστική μείωση των πόρων που μπαίνουν στα ταμεία της Περιφέρειας τα τελευταία χρόνια.

Η αναχρηματοδότηση έγινε δυνατή με νόμο που ψηφίσθηκε τον προηγούμενο χρόνο και τον οποίο έσπευσε να αξιοποιήσει η περιφερειακή αρχή τις πρώτες μέρες του νέου έτους. Το τελικό αποτέλεσμα της συμφωνίας δίνει τη δυνατότητα στην Περιφέρεια να αποπληρώσει σε περισσότερα χρόνια τις υποχρεώσεις της. Παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει 644 χιλιάδες ευρώ από τα ετήσια έσοδα των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) για δράσεις που η ίδια θα επιλέξει.

Ειδικότερα, η συμφωνία με το Ταμείο προβλέπει ότι από το 1,056 εκατ. ευρώ που ήταν η ετήσια τοκοχρεωλυτική δόση θα μειωθεί στα 0,412 εκατ. ευρώ. Επίσης, το επιτόκιο δανεισμού γίνεται κυμαινόμενο από σταθερό που ήταν ως τώρα και διαμορφώνεται στα 4,43% από 5,90% που ήταν ως σήμερα.

Οι τοκοχρεωλυτικές δόσεις θα είναι εξάμηνες και ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων 25 έτη.

Ως σήμερα η Περιφέρεια πλήρωνε για δάνεια της Νομαρχίας Λέσβου 234 χιλιάδες ευρώ, που αντιστοιχούσαν στο 18% των ΚΑΠ της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, 242 χιλιάδες ευρώ που αντιστοιχούσαν στο 37% των ΚΑΠ της Χίου και 580 χιλιάδες ευρώ που αντιστοιχούσαν στο 92,7% των ΚΑΠ της Σάμου.

Μετά τη ρύθμιση, το ποσό που θα καταβάλλεται για την Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου ανέρχεται στα 107 χιλιάδες ευρώ και αντιστοιχεί στο 8,5% των ΚΑΠ, για τη Χίο στα 69 χιλιάδες ευρώ και αντιστοιχεί στο 10,5% των ΚΑΠ και για τη Σάμο στα 236 χιλιάδες ευρώ και αντιστοιχεί στο 38% των ΚΑΠ.

Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 2.00 το απόγευμα.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Οι σύμβουλοι από τα άλλα νησιά του Αιγαίου θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη.

Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθούν τα δύο θέματα που έχουν τεθεί από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Τo πρώτο αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την κάλυψη των οικισμών των νησιών από το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα της Digea. Το δεύτερο θέμα αφορά τη διασφάλιση των συμφερόντων της Περιφέρειας έναντι των υπευθύνων για την κατάρρευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου.

Επίσης, θα συζητηθεί το θέμα της χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης, με εισηγητές την κ. Αγλαΐα Κυρίτση και τον περιφερειακό σύμβουλο Στρατή Κόρακα. Συζήτηση θα γίνει και για τα προβλήματα στον τομέα της δημόσιας υγείας με εισήγηση της κ. Κυρίτση.

Άλλα θέματα

Από τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης ξεχωρίζουν η έγκριση του τεχνικού προγράμματος της Περιφέρειας, η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Λήμνου για την υλοποίηση έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα, η κατανομή δαπανών στο πλαίσιο του τομεακού προγράμματος κοινωνικής πολιτικής και η έγκριση του τομεακού προγράμματος πολιτισμού της Περιφέρειας.

 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΜΠΡΟΣ" ΛΕΣΒΟΥ

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ