21.4.2015 16:31

«Εξέγερση» για το άδειασμα των ταμείων από την κυβέρνηση

Εκτακτες συσκέψεις από δημάρχους, περιφερειάρχες, πρυτάνεις - Επιστρατεύτηκε μέχρι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ανέλαβε να διαβεβαιώσει δημάρχους ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και πως εντός 10 ημερών τα χρήματα θα επιστραφούν

Τη σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δημάρχων, περιφερειαρχών φορέων και πρυτάνεων έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να «βάλει χέρι» στα αποθεματικά φορέων του δημοσίου και των ΟΤΑ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου -η δεύτερη σε διάστημα 90 ημερών - η οποία μάλιστα έχει αναδρομική ισχύ. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό της αναστάτωσης πως επιστρατεύτηκε μέχρι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ανέλαβε να διαβεβαιώσει δημάρχους ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και πως εντός 10 ημερών τα χρήματα θα επιστραφούν.

Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ και Χρυσή Αυγή μιλούν για «πραξικοπηματική ενέργεια» με την οποία το Μέγαρο Μαξίμου βάζει χέρι στην περιουσία των φορολογουμένων προκειμένου να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα που δημιουργεί η διαπραγματευτική της τακτική. Οξύτατες αντιδράσεις υπάρχουν από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και της Παιδείας καθώς σήμερα συνεδριάζουν εκτάκτως οι Πρυτάνεις. Ο δήμαρχος Αθηναίων ενημέρωσε την αρμόδια Επίτροπο για το θέμα, ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σε συνέντευξή του χαρακτήρισε εντελώς αψυχολόγητη την κίνηση της κυβέρνησης.

Και η Κεντρική Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) έχει συγκαλέσει σήμερα έκτακτη συνεδρίαση με τον πρόεδρό της Γιώργο Πατούλη να ανακοινώνει την απόφαση της ένωσης να να προσφύγει άμεσα στο ΣτΕ«για να ακυρώσουμε δικαστικά την θεσμικά απαράδεκτη απόφαση του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης». Παρών στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, που είχε οριστεί αρχικά με θέμα το μεταναστευτικό, είναι οι υπουργοί Δημήτρης Μάρδας (αν. υπ. οικονομικών) και Τασία Χριστοδουλοπούλου (αν. υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής).

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας καταδίκασε, σε ψήφισμά του, την ΠΝΠ και επιφυλάσσεται για κάθε ενέργεια που θα προστατεύει τα χρήματα των πολιτών της Αθήνας. Ο κ. Γιώργος Καμίνης εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του ενώ προανήγγειλε προσφυγή προκειμένου να μην εφαρμοστεί η ΠΝΠ ως «προδήλως αντισυνταγματική», καθώς παραβιάζει βάναυσα την αυτοτέλεια των ΟΤΑ.  Επιπροσθέτως και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης προανήγγειλε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της ΠΝΠ την οποία χαρακτηρίζει «θεσμική εκτροπή».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός συγκάλεσε επίσης έκτατη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ, στην οποία επίσης θα είναι παρών ο κύριος Μάρδας, προειδοποιώντας ότι μετά τη «δραματική εξέλιξη η μισθοδοσία του συνόλου των υπαλλήλων και των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στις Περιφέρειες και τους Δήμους  της χώρας χωρίς ευθύνη των περιφερειών και των δήμων, καλύπτεται μόνον για 15 ημέρες».

Μέγαρο Μαξίμου: Εκτός ρύθμισης τα ασφαλιστικά ταμεία

Η ρύθμιση έρχεται να αντιμετωπίσει την ασφυκτική κατάσταση που δημιουργεί η έλλειψη ρευστότητας προκειμένου το Δημόσιο να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα, ύψους περίπου 1,6 δισ. ευρώ. Από την πλευρά της η κυβέρνηση απαντά πως από τα μέτρα εξαιρούνται τα ασφαλιστικά ταμεία και πως «αυτή η πρακτική ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε, η ρύθμιση αυτή αναφέρεται σε φορείς, οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δανείζεται για μία χρονική περίοδο ως και 15 ημέρες ποσά, τα οποία οι φορείς δεν έχουν ανάγκη».

Στρατούλης: Δεν είναι καλές οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου έστω και για έκτακτα μέτρα

«Δεν είναι καλό πράγμα να φέρνεις Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έστω και για έκτακτα μέτρα» δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Στρατούλης κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της κυβέρνησης να «βάλει χέρι» στα αποθεματικά φορέων του δημοσίου και των ΟΤΑ με ΠΝΠ.

Ο κ. Στρατούλης υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή «δεν είναι πολύ δραματική» γιατί αφορά κάποια διαθέσιμα και όχι χρήματα για ανάγκες μισθοδοσίας.

«Δεν στιγματίζει αυτή η ΠΝΠ γιατί δεν αφορά μειώσεις μισθών και συντάξεων» απάντησε ο Δημήτρης Στρατούλης όταν του ειπώθηκε ότι είναι στίγμα για μια αριστερή κυβέρνηση σε 90 ημέρες να χρησιμοποιεί δύο φορές την επιλογή της ΠΝΠ.

«Η ΠΝΠ πρέπει να γίνεται με φειδώ και χωρίς να θίγει δικαιώματα του λαού και μπροστά στη μάχη που δίνουμε για να κρατήσουμε τη χώρα όρθια ενώ αυτοί θέλουν η χώρα να χρεοκοπήσει και να υπογράψει νέο μνημόνιο υπάρχουν πράξεις πατριωτισμού που πρέπει να τις βλέπεις» συμπλήρωσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης τάχθηκε κατά του ενδεχομένου διεξαγωγής εκλογών ή δημοψηφίσματος καθώς, όπως είπε, «έχουμε λαϊκή εντολή».

Αποκάλυψε, τέλος, ότι οι δανειστές πιέζουν τόσο για τη μείωση του ΕΚΑΣ όσο και για τον αριθμό των δικαιούχων τονίζοντας ότι τίποτα από τα δύο δεν πρόκειται να γίνει προσθέτοντας ότι στο δεύτερο εξάμηνο θα υπάρξει λύση για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ κάτω των 65 ετών.

ΝΔ: Τα αδιέξοδα της κυβέρνησης δεν μπορεί να τα πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος

Η ΝΔ μιλά για «φωστήρες της κυβέρνησης» που δημιουργεί «αδιέξοδα» για την χώρα και τον λαό. «Αφού αναζήτησαν χρήματα χωρίς δεσμεύσεις από τους εταίρους, αφού περιπλανήθηκαν σε άλλες χώρες, για να βρουν λεφτά και αφού έχουν κηρύξει μια γενικευμένη στάση πληρωμών, σήμερα οι φωστήρες της κυβέρνησης, εγκλωβισμένοι στα αδιέξοδά τους, προχωρούν στη δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Δεύτερη ΠΝΠ σε λιγότερο από 100 ημέρες!» αναφέρει ο εκπρόσωπος τήπου της Συγγρού Κώστας Καραγκούνης για να συνεχίζει «Προχωρούν, αν είναι δυνατόν, στην υποχρεωτική δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Ενέργεια που μέχρι πρόσφατα ξόρκιζαν και τώρα την υιοθετούν». Η ΝΔ προειδοποιεί μάλιστα τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και τις διοικήσεις των ταμείων «να εξασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα των πόρων και να προστατεύσουν την περιουσία του ελληνικού λαού. Τα αδιέξοδα τα οποία οι ίδιοι έχουν προκαλέσει δεν μπορεί να τα πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος με τη χρήση της περιουσίας του και την εσωτερική στάση πληρωμών. Οι ευθύνες θα είναι τεράστιες και να είναι σίγουροι ότι θα αναζητηθούν».

Ποτάμι: η κυβέρνηση να αναλογιστεί σε τι εφιαλτική θέση έχει φέρει τη χώρα κι ας πάρει τις σωστές αποφάσεις

Το Ποτάμι υποστηρίζει ότι με τις δύο ΠΝΠ ο πρωθυπουργός εξάντλησε «όλα τα αποθεματικά κοινοβουλευτικής αξιοπιστίας που είχε» υπενθυμίζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Αλ. Τσίπρα στις 8/2 που δήλωνε πως «Θα αποκαταστήσουμε τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, που είχε καταργηθεί μέσα από συνεχείς πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Η κυβέρνησή μας θα μείνει στην ιστορία ως η κυβέρνηση που τήρησε το λόγο της». Αναφορικά με το περιεχόμενο της ρύθμισης υποστηρίζει πως «η κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα αποθεματικά των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε μια ύστατη προσπάθεια να κρατήσει τον προϋπολογισμό όρθιο για λίγες ακόμη ημέρες. Είναι πια αναπόφευκτη κίνηση. Έτσι όμως, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων η κατάρρευση του κράτους δε θα είναι μερική -όπως θα ήταν σε άλλη περίπτωση- αλλά πλήρης». Υποστηρίζει πως με την ΠΝΠ το Μέγαρο Μαξίμου εξαντλεί και όποια αποθεματικά διαπραγματευτικής ισχύος του έχουν απομείνει σημειώνοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις πια έχουν τον χαρακτήρα ζωής ή θανάτου. Οι κορώνες για σκληρή διαπραγμάτευση θα μείνουν κενό γράμμα γιατί η ολιγωρία των συγκυβερνώντων μας έφεραν κυριολεκτικά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας». Αποδίδει τέλος «βαρύτατες ευθύνες» στην κυβέρνηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την καλεί να « αναλογιστεί σε τι εφιαλτική θέση έχει φέρει τη χώρα κι ας πάρει τις σωστές αποφάσεις για να αποφύγουμε την καταστροφή».

ΚΚΕ: Κάτω τα χέρια από τα χρήματα των εργαζομένων

Ο Περισσός σε σχόλιό του υποστηρίζει ότι τα αποθεματικά των φορέων του δημοσίου και των ΟΤΑ πάνε προς ικανοποίηση των απαιτήσεων των δανειστών και όχι των πολιτών.

«Η κυβέρνηση, για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών και να εξυπηρετήσει το κρατικό χρέος, βάζει χέρι και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στα ταμειακά διαθέσιμα δήμων, περιφερειών και άλλων δημοσίων οργανισμών. Την ίδια στιγμή, προχωράει η δέσμευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων με αποφάσεις των διοικήσεών τους» σημειώνει το γραφείο τύπου του ΚΚΕ και προσθέτει ότι «Αυτές οι ενέργειες θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω περικοπή κοινωνικών δαπανών και την ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων». Καλεί τέλος την κυβέρνηση: «Κάτω τα χέρια από τα χρήματα των εργαζομένων. Να μην προχωρήσει καμία δέσμευση ταμειακών διαθέσιμων και αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, των ΟΤΑ και άλλων δημοσίων φορέων. Να επιστραφούν και όσα έχουν ήδη δεσμευτεί και να αποκατασταθούν οι απώλειες που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια, όπως στην περίπτωση του PSI».

ΠΑΣΟΚ: Δύο αντισυνταγματικότητες στην ΠΝΠ

Δυο «πρόσθετες αντισυνταγματικότητες» διαπιστώνει το ΠΑΣΟΚ στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με ειρωνικούς τόνους. 

«Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει δυο πρόσθετες αντισυνταγματικότητες: 

1. Αναδρομική ισχύ από 17.3. Η ΠΝΠ έπρεπε να βγει τότε. Μόνο ο νόμος μπορεί να προσδώσει τέτοια αναδρομική ισχύ, η "επείγουσα και απρόβλεπτη" ανάγκη ποια είναι τριάντα τρεις ημέρες μετά; 
2. Παραπέμπει στο μητρώο φορέων γενικής κυβέρνησης της ΕΛΣΤΑΤ που δεν φαίνεται να είναι δημοσιευμένο στο ΦΕΚ.

Τα πρόσεξε αυτά ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Δεν λυπάται η κυβέρνηση την κα Πρόεδρο της Βουλής και τις παρακαταθήκες της»;

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ