19.2.2015 18:08

Εξαφανίζονται απ’ της γης την όψη οι γεωγραφικοί αντιπεριφερειάρχες;

ΛΑΘΟΣ Η ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Στο μοντέλο της οριζόντιας διοίκησης της Περιφέρειας πρέπει να δοθεί πλούσιος χρόνος για να αποδείξει αν μπορεί να αποδώσει. Φτάνει να μην ισοπεδώνει κάθε έννοια γεωγραφικής ιδιαιτερότητας.

19 και 20 Φεβρουαρίου η Διαχειριστική Αρχή έχει προσκαλέσει στη Μυτιλήνη συνάντηση κύριων φορέων και βασικών δικαιούχων ενόψει των έργων του ΕΣΠΑ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και των προτάσεων για τη νέα Προγραμματική Περίοδο. Στη συνάντηση προβλέπεται να λάβουν μέρος η περιφερειάρχης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Θοδ. Βαλσαμίδης, περιφερειακοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι των δήμων του Βορείου Αιγαίου.

Έκπληξη προκαλεί η απουσία από την καθοριστική συνάντηση των γεωγραφικών αντιπεριφερειαρχών. «Δεν έχω κληθεί ούτε εγώ, ούτε οι συνάδελφοι γεωγραφικοί αντιπεριφερειάρχες Σάμου - Λέσβου. Ο καθένας ας συνάγει τα συμπεράσματα του», σχολιάζει ο Στ. Κάρμαντζης, με εμφανή τη δυσφορία του για τον παραγκωνισμό, αλλά δίχως να επιθυμεί να δώσει περεταίρω έκταση στην υπόθεση.

Ενδεχόμενα η σύσκεψη να έχει τεχνικά χαρακτηριστικά. Είναι όμως δυνατόν να επιλέγεται ο αποκλεισμός απ’ αυτή των γεωγραφικών αντιπεριφερειαρχών, έστω με την ιδιότητα του απλού παρατηρητή; Στη συνάντηση θα αποτυπωθούν τα δεδομένα για την πορεία των εν εξελίξει έργων και θα μπουν οι πρώτες βάσεις για τα έργα της νέας Προγραμματικής Περιόδου, ορισμένα από τα οποία θα έχουν σαφώς δικαιούχους τις Περιφερειακές Ενότητες. Είναι δυνατόν να μη διαθέτουν ούτε τη στοιχειώδη ενημέρωση οι γεωγραφικοί αντιπεριφερειάρχες;

Το οριζόντιο μοντέλο διοίκησης της Περιφέρειας πρέπει να δοκιμαστεί στην πράξη. Όσο λειτουργεί αποκομμένο από τις γεωγραφικές ενότητες των νησιών αποδυναμώνεται από μόνο του. Ποια άποψη να σχηματίσει ο απλός πολίτης για τη λειτουργικότητα της Περιφέρειας, αν συναντήσει στο δρόμο τον γεωγραφικό αντιπεριφερειάρχη Χίου (αυτόν ξέρει, αυτόν έχει ψηφίσει), τον ρωτήσει για την πορεία του λιμανιού της Λαγκάδας και εισπράξει ένα ξερό «δεν ξέρω»;

Το μοντέλο της οριζόντιας διοίκησης θα στερεωθεί γερά όταν αποβάλει τις υπερβολές. Αποδείξει ότι σέβεται τη διάχυση της πληροφορίας στις περιφερειακές ενότητες, πάψει να λειτουργεί συγκεντρωτικά, αποκτήσει μια πιο συλλογική μορφή. Στο χέρι της Μυτιλήνης είναι να το εδραιώσει.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ