23.9.2013 16:22

Έτσι μας διοικούν!

ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΛΥΚΟΥ ΚΑΙ ΚΡΑΚΑΡΗΣ – «ΑΦΑΝΤΟΙ» ΒΡΟΥΛΗΣ, ΜΑΛΑΦΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗΣ

Τη θλιβερή πραγματικότητα για τον τρόπο που οι Χιώτες αιρετοί αντιλαμβάνονται τις ευθύνες που τους ανέθεσε η τοπική κοινωνία στον τομέα της εκπροσώπησης του νησιού στο Περιφερειακό Συμβουλίου, αποτυπώνει η απάντηση του προέδρου του οργάνου Στ. Δημηρούδη στην ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής του «Οικολογικού Ανέμου» Μιχ. Μπάκας σχετικά με τις απουσίες των περιφερειακών συμβούλων.

Στην απάντηση του κ. Δημηρούδη αποτυπώνεται η πλήρης απαξίωση του οργάνου, αυτή τη φορά όχι από την κεντρική διοίκηση αλλά από τους ίδιους του συμμετέχοντες σε αυτό.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Περιφερειακού Συμβουλίου το τίτλο του συνεπή συμβούλου λαμβάνουν οι Λ. Λύκου με 0 απουσίες και τα 3 χρόνια συνεδρίασης του οργάνου, ο Ν. Λεοντάρας με συνολικά 4 απουσίες, και ο Μ. Κράκαρης με 6 απουσίες.

Στον αντίποδα, απογοητευτική είναι η εικόνα της αντιπολίτευσης που φαίνεται ότι με τη στάση της όχι μόνο δεν τίμησε την ψήφο του χιώτικου λαού αλλά ότι απαξιοί εντελώς ένα σημαντικό αυτοδιοικητικό θεσμό όπως η Περιφέρεια.

Την πρωτιά στις απουσίες κρατάει ο Π. Βρουλής με 41 συνολικά απουσίες, ακολουθεί ο Γ. Μαλαφής με 40 απουσίες και τέλος ο Στ. Κάρματζης με 31 απουσίες.

 

Ονόματα

Συμβούλων

2011

20 Συνεδριάσεις

2012

19 Συνεδριάσεις

2013

19 Συνεδριάσιες έως τώρα

Λ. Λύκου

0

0

0

Μ. Κράκαρης

3

3

0

Ν. Λεοντάρας

1

1

2

Ντ. Στούπος

5

2

11

Γ. Μερούσης

5

13

14

Α. Μονίαρου

3

4

8

Γ. Βασίλης

11

12

12

Π. Βρουλής

15

11

15

Γ. Μαλαφής

10

15

15

Στ. Κάρματζης

7

11

13

Με βάση πάντως τα συγκεκριμένα στοιχεία ιδιαίτερο πρόβλημα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει η παράταξη του Π. Βογιατζή, με τον ίδιο να έχει αφήσει, λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας, στο «πόδι» του τον περιφερειακό Σύμβουλο Θ. Βαλσαμίδη που με απόντες τον μισό συνδυασμό προσπαθεί να φέρει σε πέρας το έργο της αντιπολίτευσης.

Στ. Δημηρούδης: «Πρόβλημα του Καλλικράτη»

Στις προβληματικές διατάξεις του Καλλικράτη που δεν προέβλεψε τα ζητήματα που θα προκύψουν κυρίως στις νησιωτικές Περιφέρειες, απέδωσε τις συνεχόμενες απουσίες μερίδας συμβούλων ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στ. Δημηρούδης.

Όπως σημείωσε στον «π», υπάρχουν σύμβουλοι που είναι πολύ δύσκολο να μετακινηθούν από τη Σάμο ή την Ικαρία ή άλλοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν διαμονή 2 ημερών και εισιτήρια για να έρθουν στη Λέσβο.

«Αυτή η μερίδα συμβούλων μπορεί να δικαιολογηθεί ηθικά γιατί έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο να δει το θέμα της προκαταβολής χρημάτων τουλάχιστον για τα εισιτήρια μετάβασης. Όμως τον Ιούνιο που επισκεφθήκαμε το ΥΠ.ΕΣ. μας είπαν να κάνουμε υπομονή και να δείξουμε ανοχή σαν πρόεδροι μέχρι το πέρας της θητείας μας και ότι πιθανά αυτά να επανεξεταστούν με τροπολογία επί του Καλλικράτη», είπε στον «π» ο κ. Δημηρούδης.

Όμως σύμφωνα με τον ίδιο το πρόβλημα εντοπίζεται από τους περιφερειακούς συμβούλους που αδικαιολόγητα δεν παρίστανται στις συνεδριάσεις. Σύμβουλοι όπως οι Π. Βρουλής και Στ. Κάρμαντζης όπως και ο Σαμιώτης Σύμβουλος Α. Πανούσος έχουν μπει στο στόχαστρο του προεδρείου που κατ’ επανάληψη έχει ενημερώσει την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ώστε να ληφθούν μέτρα τα οποία με αυτά τα δεδομένα επισείουν την ποινή της έκπτωσης του αξιώματος.

«Δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι στιγμής. Είμαστε λίγοι από όλες τις παρατάξεις και αυτοί διοικούμε την Περιφέρεια. Ο καθένας ας κριθεί από τις πράξεις τους», είπε κλείνοντας ο κ. Δημηρούδης.

Μιχ. Μπάκας: «Αν βαριούνται να παραιτηθούν»

«Φτάσαμε στο σημείο να ζητήσουμε επίσημα τον κατάλογο των απουσιών από το περιφερειακό συμβούλιο των συμβούλων για να καταδειχθεί το πρόβλημα της μακράς απουσίας συναδέλφων από το σώμα. Δυστυχώς μετά από 2,5 χρόνια, υπάρχουν συνάδελφοι που η συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των περιφερειακών συμβουλίων μετριούνται στα δάκτυλα τους ενός χεριού. Οι απουσίες αυτές επισείουν κυρώσεις που μπορεί να φτάσουν μέχρι και την πειθαρχική ποινή της έκπτωσης με απόφαση του ελεγκτή νομιμότητας. Δυστυχώς με τη στάση τους αυτή οι συνάδελφοι δείχνουν απαξίωση στο θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης αλλά και στους ψηφοφόρους τους που τους έστειλαν στο περιφερειακό συμβούλιο. Εάν βαριούνται, δεν τους ενδιαφέρει ο θεσμός ή έχουν άλλες ασχολίες μπορούν να παραιτηθούν. Επειδή πολύ φοβάμαι ότι σε λίγους μήνες οι ίδιοι άνθρωποι θα ζητάνε και πάλι την ψήφο των συμπολιτών μας καλό είναι να γίνει γνωστή σε όλους η παρουσία του καθενός από εμάς στα περιφερειακά συμβούλια και από εκεί και πέρα κριτές μας είναι και πάλι οι πολίτες».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ