12.12.2012 15:04

Έτσι... αλλάζουμε

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΣΟΚ ΧΙΟΥ ΟΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

Εάν είχαν σκοπό να γίνουν θέμα συζήτησης, τότε το κατάφεραν απόλυτα τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Χίου. Οι προτάσεις τους όπως θα κατατεθούν στον προσυνεδριακό διάλογο μοιάζουν βγαλμένες από τις ανάγκες της εποχής, όμως άγνωστο παραμένει και τι απόηχο θα έχουν.
Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η Ν.Ε. Χίου επισημαίνει τα παρακάτω:
 
«Πέρασαν 38 χρόνια από τη πτώση της χούντας και την επαναφορά στη ∆ηµοκρατία. Εικοσιένα (21) από αυτά µας κυβέρνησε το ΠΑΣΟΚ και δεκαεπτά (17) η Ν∆. Στο διάστηµα αυτό έγιναν πάρα πολλά και σηµαντικά: Κατοχυρώθηκε η εθνική µας ανεξαρτησία και η ειρήνη στην περιοχή, θεσπίστηκαν οι κανόνες της δηµοκρατίας, στήθηκε το κοινωνικό κράτος, δηµιουργήθηκε η µεσαία τάξη, αυξήθηκε το µορφωτικό και βιοτικό επίπεδο του Λαού.
 
Παράλληλα, είχαµε και αρκετά επιτεύγµατα όπως, η ένταξή µας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονοµική Κοινότητα (ΕΟΚ), η συµµετοχή µας στην Οικονοµική και Νοµισµατική Ένωση (ΟΝΕ), η επιτυχής τέλεση των Ολυµπιακών αγώνων και άλλα πολλά.
 
Όµως το παραπάνω µοντέλο ανάπτυξης είχε πολλές στρεβλώσεις. Μειώθηκε η πρωτογενής παραγωγή, αυξήθηκαν τα ελλείµµατα και το χρέος, διογκώθηκε ο δηµόσιος τοµέας, εξαπλώθηκε η διαφθορά µε όλα τα γνωστά επακόλουθα ενώ ισχυρές συντεχνίες πιέζοντας την εκάστοτε κυβέρνηση αποκτούσαν προνόµια εις βάρος των υπολοίπων. Μια κοινωνία κοµµένη στα δύο µε τους βολεµένους από τη µια και τους απόκληρους από την άλλη.
 
Ωστόσο, η Ελλάδα πέτυχε µια δυσανάλογη προς την παραγωγικότητα της ευηµερία χαλαρώνοντας παράλληλα τους θεσµούς και τους ελεγκτικούς µηχανισµούς της, λες και ένα κράτος είναι δυνατό να πορεύεται χωρίς αυτούς. Έτσι δηµιουργήθηκε ένα κράτος διεφθαρµένο, σπάταλο γραφειοκρατικό και εχθρικό προς τις επιχειρήσεις και τον πολίτη.
 
Αυτός ο περιβόητος δηµόσιος πλούτος, λεηλατείται πανταχόθεν και η ιδιωτικοποίηση, φυσικά µε όρους και προϋποθέσεις, µόνο κέρδη θα αποφέρει για την ελληνική κοινωνία, πέρα φυσικά από τα έσοδα. Ο καιροσκοπισµός, ο λαϊκισµός, η δηµαγωγία και η διαχείριση του κράτους ως κοµματικό λάφυρο, διαµόρφωσαν όπως ήταν φυσικό και το ανάλογο ύφος του πολιτικού προσωπικού που αδυνατεί ακόµα και τώρα να καταλάβει ότι αυτό που διακυβεύεται δεν είναι η νοµή της εξουσίας αλλά η οικονοµική και γεωπολιτική τύχη της χώρας.
 
Μια µόνο λύση δυστυχώς υπάρχει. Η σύγκρουση µε όλα τα κακώς κείµενα, πρώτα και κύρια µε τον εαυτό µας που τα ανέχθηκε τα υπέθαλψε και τα συντήρησε. Όµως, οι συντεχνίες σήµερα, συνεπικουρούµενες κύρια από τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν µε την πρακτική τους ότι δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα στον τόπο. Όµως η δόση που περιµένουµε δεν λύνει το πρόβληµα και η χώρα για να ορθοποδήσει χρειάζεται περισσότερο από ποτέ βαθιές αλλαγές και καινοτοµίες για να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.
 
Πρέπει να αλλάξει το τοπίο και η χώρα να µπει σε νέα εποχή όσον αφορά τις επενδύσεις. Χρειαζόµαστε ένα σύγχρονο παραγωγικό οικονοµικό µοντέλο για να µπούµε στη διαδικασία της ανάπτυξης. Πρέπει να υπάρχει προστιθέµενη αξία σε κάθε ευρώ που εισέρχεται στην οικονοµία. Προϋπόθεση για αυτό είναι ένα σύγχρονο, αξιόπιστο, λειτουργικό και παραγωγικό κράτος απαλλαγµένο από την γραφειοκρατία και τη διαφθορά.
 
 Χρειαζόµαστε ακόµα ένα δίκαιο φορολογικό σύστηµα, φιλικό προς τις επενδύσεις, αναλογικό στα πραγµατικά εισοδήµατα και αποτελεσµατικό στη σύλληψη της φοροδιαφυγής.
 
Με δυο λόγια πρέπει να θεσµοθετήσοµε ένα νέο πολιτικό πολιτισµό και µια σύγχρονη δηµοκρατία. Προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να γίνουν πάρα πολλά. Μερικά από αυτά είναι:
 
- Εκλογικός νόµος: απλή αναλογική, µείωση του αριθµού των βουλευτών στους 150, µέτρα για την εξάλειψη του πολιτικού χρήµατος και καθιέρωση ενός νέου πολιτικού πολιτισµού.
 
- Κόµµατα: οργάνωση σε ευρωπαϊκό πρότυπο, πλήρη διαφάνεια των οικονοµικών τους, αξιοκρατία στις επιλογές προσώπων και αξιολόγηση στην πορεία τους.
 
- Βουλευτές: κατάργηση της ασυλίας και της σύνταξης, περικοπή των περισσοτέρων προνοµίων, καθιέρωση της διπλής θητείας.
 
- ∆ηµόσιοι υπάλληλοι: κατάργηση της µονιµότητας, δραστική µείωση στους ελάχιστους απαραίτητους, αξιολόγηση σε τακτά χρονικά διαστήµατα και πρόσληψη νέων µόνο µέσω ΑΣΕΠ. 
 
- Περιφέρειες και ∆ήµοι: αξιοποίηση της περιουσίας τους, κατάργηση των οργανισµών και επιχειρήσεων, συχνός έλεγχος στα οικονοµικά τους και πρόσληψη προσωπικού µόνο µέσω ΑΣΕΠ.
 
- Κράτος: μικρό, ευέλικτο και αποτελεσµατικό, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας και του ορυκτού πλούτου
 
Είναι γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, όντας πατριωτικό κόµµα, αποφάσισε το 2009, µόνο του να σηκώσει το βάρος µιας χρεοκοπηµένης Ελλάδας, και υπέστη και τις ανάλογες απώλειες. Είναι το µόνο κόµµα που αντιτάχθηκε στις δεύτερες εκλογές του Ιούνη και που τώρα στηρίζει µια κυβέρνηση που δεν συµφωνεί µε την ιδεολογία της αλλά, το κάνει γιατί πρώτα και πάνω από όλα τοποθετεί το συµφέρον της πατρίδας». 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ