20.11.2012 10:13

Εθνικό συνέδριο για τη νησιωτικότητα

ΕΞΑΓΓΈΛΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ ΣΤΙΣ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Τη διοργάνωση εθνικού συνεδρίου για τη νησιωτικότητα στις 10 Δεκεμβρίου εξήγγειλε κατά την πρώτη του επίσκεψη στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στη Μυτιλήνη, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου. Σ’ αυτό, όπως τόνισε ο Κ. Μουσουρούλης, θα κληθούν όλοι οι φορείς να δώσουν το παρών.
«Πρόσφατα παρουσιάσαμε στη Βουλή το επιχειρησιακό πρόγραμμα που εξειδικεύει τη λεγόμενη «ρήτρα νησιωτικότητας». Αυτό σημαίνει να εξετάζονται τα νομοθετήματα και οι ασκούμενες πολιτικές ως προς τις επιπτώσεις τους στο νησιωτικό χώρο και, όπου απαιτείται, να γίνονται οι αναγκαίες προσαρμογές», πρόσθεσε ο υπουργός.
Παράλληλα εξήγγειλε ότι σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ένα νομοσχέδιο, με τέσσερις άξονες, όσες και οι πολιτικές που ασκεί το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου: λιμενική πολιτική, νησιωτική πολιτική, ναυτιλιακή πολιτική, πολιτική ασφάλειας.
«Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής αλλάζει προσανατολισμό. Θα ασκεί, για πρώτη φορά, αρμοδιότητα νησιωτικής πολιτικής και μιας ειδικής αναπτυξιακής στρατηγικής για τα νησιά», υπογράμμισε, παρουσιάζοντας και τη νέα υπηρεσία συντονισμού και εφαρμογής δράσεων στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, με στόχο την ενεργοποίηση όλων των υπηρεσιών για την αξιοποίηση των ευκαιριών χρηματοδότησης και πέρα από το ΕΣΠΑ.
Επανασχεδιασμός ακτοπλοϊκού δικτύου
Στο ζήτημα του ακτοπλοϊκού δικτύου ο κ. Μουσουρούλης  εξήγησε ότι η προσπάθεια κατατείνει στο να μην υπάρχει διακοπή σύνδεσης και να μη μειωθεί η συχνότητα των συνδέσεων. «Μελετάμε προσεκτικά τον επανασχεδιασμό του δικτύου. Δεν είναι κάτι που αποφασίζεται και εφαρμόζεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν συμβάσεις στις άγονες γραμμές που λήγουν το 2021! Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσουμε την εδαφική συνέχεια της χώρας», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η 5η Δεκεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων στο διάλογο που έχει ξεκινήσει για την ακτοπλοΐα. «Μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2013 θα ακολουθήσουν πολιτικές αποφάσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις. Ο κλάδος είχε συσσωρευμένα προβλήματα, που τα επιτάχυνε η οικονομική κρίση», κατέληξε.
4 στόχοι για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης
«Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών είναι ένα ζήτημα ευαίσθητο. Δοκιμάζει τις αντοχές του κράτους και της ίδιας της κοινωνίας. Μετά την επιτυχή εφαρμογή των μέτρων στα βορειοανατολικά χερσαία σύνορα της χώρας, οι πιέσεις αυξήθηκαν στο Αιγαίο. Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου βάλαμε τέσσερις στόχους και τους πετύχαμε: Πρώτον, τη διασφάλιση της λειτουργίας όλων των πλωτών και εναέριων μέσων του Λιμενικού Σώματος. Δεύτερον, τον επανασχεδιασμό στο επιχειρησιακό σκέλος. Τρίτον, τη διακλαδική συνεργασία. Από τα τέλη Αυγούστου ήδη έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα, σε συνεργασία με τα Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Δημοσίας Τάξης, για να αξιοποιήσουμε τις συνέργειες σε όλα τα επίπεδα, από τη διαχείριση της πληροφόρησης μέχρι την επιχειρησιακή δράση. Τέταρτον, τη συνέχιση του σχεδίου Ποσειδών της Frontex, που επρόκειτο να διακοπεί. Η Frontex είναι σήμερα εδώ, σε όλο σχεδόν το Αιγαίο. Αξιοποιούμε τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θέλω εδώ να ευχαριστήσω τα μέλη των πληρωμάτων των σκαφών του Λιμενικού Σώματος, που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Δεν είναι, όμως, μόνο επιχειρησιακό το θέμα. Περιορίζουμε και τα κίνητρα, όπως π.χ. παράνομο εμπόριο», ανέφερε ο υπουργός.
 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ