22.4.2013 11:26

Εθνικό σχέδιο αναπτυξιακής και παραγωγικής ανασυγκρότησης

Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΤΟΝΙΣΕ Ο Γ. ΜΗΛΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΟΜΗΡΕΙΟΥ

«Μιλάμε καθαρά για κατάργηση του μνημονίου που μπορεί να επιτευχθεί μόνο  με αντικατάσταση του νόμου. Χρειάζεται μεγάλη πολιτική αλλαγή, πρέπει να καταργηθούν τα αποτυχημένα μνημόνια, μιλάμε καθαρά για κατάργηση της  καταστροφικής πολιτικής της λιτότητας. Το μνημόνιο έχει αποτύχει, είναι συνώνυμο της λιτότητας. Σχεδιάζουμε την αντικατάσταση του με ένα εθνικό σχέδιο για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση» τόνισε από το βήμα του κατάμεστου Ομηρείου ο υπεύθυνος της Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ και καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο Γιάννης Μηλιός, αναφερόμενος στο θέμα των τελευταίων ημερών για την ακριβή οριοθέτηση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με το Μνημόνιο, μετά από τις τελευταίες λεκτικές αναφορές για  αναστολή ή κατάργηση του μνημονίου, που έχουν προκαλέσει αναστάτωση.
Απαντώντας μάλιστα μετά το τέλος της ομιλίας σε σχετικό ερώτημα για τον χαρακτηρισμό αναστολή της εφαρμογής του μνημονίου κάλυψε απόλυτα τον πρόεδρο του Αλέξη Τσίπρα που τον χρησιμοποίησε, υποστηρίζοντας ότι  «η λέξη αναστολή είναι συνώνυμη με την κατάργηση» προσθέτοντας ότι η παραποίηση των δηλώσεων εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο παραποίησης των θέσεων του κόμματος από μια κυβέρνηση που άλλα υπόσχεται και άλλα κάνει, συνεχώς αλλάζει και λέει ότι αλλάζει ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.
Κατάργηση
«Όταν θα γίνουμε κυβέρνηση θα καταργήσουμε τούς εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου που έχουν να κάνουν με τη λιτότητα και θα επαναδιαπραγματευτούμε τη δανειακή σύμβαση με την οποία χρηματοδοτούμαστε. Η κατάργηση του μνημονίου δεν είναι συνάρτηση με την κατάργηση των διαπραγματεύσεων, που είναι υπόθεση με δύο σκέλη. Τα άδικα μέτρα λιτότητας που υποτίθεται .ότι μειώνουν το χρέος και μας οδηγούν στη δημοσιονομική σταθεροποίηση, είναι παράρτημα στη δανειακή σύμβαση, γιατί είναι η μέθοδος με η οποία υποτίθεται ότι θα μας οδηγήσει στη δανειακή σταθεροποίηση».

Συνεργασίες

Αναφερόμενος στο θέμα των πιθανών κομματικών συνεργασιών στις εκλογές, επανέλαβε τη θέση του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ για μια κυβέρνηση της αριστεράς, επισημαίνοντας όμως ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε από τώρα για τότε, επειδή και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα γίνουν μεγάλες πολιτικές ανακατατάξεις, όπως την  περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2012  .
«Το βασικό κριτήριο για τις συνεργασίες μας θα είναι η διαμόρφωση μιας κυβέρνησης που θα σταματήσει την καταστροφική πορεία. Μιλάμε πάντα για κυβέρνηση της αριστεράς, από εκεί και πέρα θα δούμε τι σκηνικό θα έχει διαμορφωθεί εκείνη τη στιγμή. Θα μπορούμε να συζητήσουμε με κόμματα που έχουμε προγραμματική σύγκλιση».
Δημοσιονομικό
Επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του, δήλωσε ότι για το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας ευθύνεται κυρίως η υστέρηση στην είσπραξη των εσόδων και όχι το ύψος των δαπανών. Για τη δημιουργία περιουσιολογίου και την  ενιαία κλίμακας φόρου θα ευνοήσουν τους οικονομικά ασθενέστερους και θα επιβαρύνουν τις ομάδες υψηλότερης φοροδοτικής ικανότητας.

Ακίνητα

Στον τομέα των ακινήτων επανέλαβε ότι το χαράτσι  πρέπει να καταργηθεί, να  θεσπισθεί ένα  νέο σύστημα αξιολόγησης των αξιών και να  φορολογηθεί η ακίνητη περιουσία που βρίσκεται εκτός Ελλάδος, αν δεν φορολογείται εξωτερικό.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ