16.1.2017 10:04

«Το ερώτημα είναι τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το ρουκετοπόλεμο»

Γραφική θεωρεί μια επανακατάθεση εκ μέρους του τροπολογίας ο Ν. Μηταράκης, από τη στιγμή που η πρώτη του απόπειρα κατέληξε άδοξα. «Θυμίζω ότι τότε επικαλέστηκαν ότι ήταν κακογραμμένη και για αυτό την απέσυραν. Είχαν δεσμευτεί ότι θα καταθέσουν άλλη. Πέρασαν 5 μήνες, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα και πριν λίγες εβδομάδες σε απάντηση του ο αρμόδιος υπουργός Ν. Τόσκας εν ολίγοις ισχυρίστηκε ότι δεν τον ενδιαφέρει το θέμα», υπενθυμίζει την πρόσφατη κοινοβουλευτική διαδρομή του θέματος ο βουλευτής Χίου.

«Η υπόθεση είναι πιο χρονοβόρα από όσο φαινομενικά δείχνει. Η αποδοχή μιας τροπολογίας δημιουργεί την ανάγκη έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, αν μας ενδιαφέρει η νομιμοποίηση του εθίμου. Επομένως το ερώτημα είναι τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διαθέτει την πρωτοβουλία των κινήσεων».

Οι θιγόμενοι κάτοικοι επισκέφτηκαν στο γραφείο του τον βουλευτή. «Αντικειμενικά η υπερβολή έχει δημιουργήσει τεράστια ζητήματα. Όταν από τη διεξαγωγή ενός εθίμου κερδίζει η εικόνα του νησιού αλλά δυσανάλογα πλήττεται μια ομάδα κατοίκων οφείλουμε να το εξετάσουμε με πραγματικό ενδιαφέρον. Οι θιγόμενοι κάτοικοι θέτουν ένα δίκαιο αίτημα, διαθέτουν μια ισχυρή νομική θέση και δεν νοιώθουν την ανάγκη να συζητήσουν με κανέναν. Με ικανοποίηση τους δέχτηκα στο γραφείο μου, άκουσα τους προβληματισμούς τους και καταλήγω στο συμπέρασμα ότι ο ρουκετοπόλεμος δεν θα διεξαχθεί με τσαμπουκά αλλά μόνο με εκατέρωθεν διάθεση συνεννόησης.

Είναι ανάγκη να βρούμε μια λογική λύση, η οποία θα περιλάβει τη δημιουργία φορέα, την επαναφορά του εθίμου στο σωστό μέγεθος, τη διασφάλιση και εξασφάλιση των κατοίκων και πιθανότατα τον ορισμό αποζημιώσεων», επισημαίνει ο βουλευτής, εκτιμώντας πάντως ότι περιθώρια δικών του πρωτοβουλιών δεν υπάρχουν πλέον.

Στο ερώτημα αν ενδιάμεσα οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό θα πρέπει να προωθούν την πιθανότητα εφετινής διεξαγωγής του εθίμου ο Ν. Μηταράκης προσγειώνει απότομα. «Αν η κυβέρνηση δεν αναλάβει άμεση πρωτοβουλία, εγώ στη θέση των ξενοδόχων δεν θα τολμούσα να δεσμευτώ για την εφετινή διεξαγωγή.» 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ