8.10.2013 23:43

Ερντογάν: "Οι Έλληνες μας εμπαίζουν"

Στο ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χαλκης επανέρχεται ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εγείροντας εκ νέου το αίτημα της Άγκυρας για την ανακαίνιση δύο τζαμιών στην Αθήνα και την εκλογή μουφτήδων στη Θράκη.
 
Μάλιστα, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, ο κ. Ερντογάν έκανε λόγο για «επιστροφή» των δύο τζαμιών, τα οποία χαρακτήρισε «οθωμανική κληρονομιά».
 
Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης «είναι για μας θέμα στιγμής -αλλά αν πρόκειται να επιστρέψουμε κάτι, έχουμε το δικαίωμα να περιμένουμε κι εμείς κάποια επιστροφή».
 
«Έχουμε στην Αθήνα δύο τεμένη που είναι οθωμανική κληρονομιά. Είπαμε στην Ελλάδα, επιστρέψτε μας τα τεμένη αυτά να τα ανακαινίσουμε. Οι μουσουλμάνοι που πηγαίνουν στην Αθήνα δεν έχουν που να προσευχηθούν. Τους το έχουμε πει τόσες φορές. Τα τελευταία δέκα χρόνια το έχω συζητήσει με όλους τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, αλλά δυστυχώς μας εμπαίζουν» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε κάποια ζητήματα που αφορούν τις μη μουσουλμανικές μειονότητες.
 
«Είχαν ένα ορφανοτροφείο στην Πρίγκηπο κι εμείς τους το επιστρέψαμε αμέσως μετά τη δίκη. Και μάλιστα, δεν έχουν ακόμη καταφέρει να το ανοικοδομήσουν» είπε και τόνισε: «Στο θέμα των μελών της Ιεράς Συνόδου, είπα στον Βαρθολομαίο να φέρει ιερείς από το εξωτερικό για να τους δώσουμε την τουρκική ιθαγένεια, έτσι ώστε να διαμορφώνεται η Σύνοδος σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης. Μέχρι σήμερα έχουμε δώσει 17 ιθαγένειες».
 
Και ο κ. Ερντογάν συνέχισε, λέγοντας: «Από την άλλη όμως, στη Δυτική Θράκη υπάρχουν 150 χιλιάδες ομοεθνείς μας. Η ελληνική κυβέρνηση διορίζει τον αρχιμουφτή, σαν να είναι υπάλληλός της. Λες και διορίζω εγώ τον Πατριάρχη».
 
Αναφερόμενος, δε, στη Θεολογική Σχολή, κατέληξε: «Απορώ πώς υπάρχουν και κάποιοι στη χώρα μας που λένε ότι έπρεπε να λυθεί και το πρόβλημα αυτό. Όλα αυτά τα χρόνια επιτρέψαμε τη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, στην εκκλησία στην Ταρσό και στην εκκλησία Άχνταμαρ στο Βαν. Δεν γίνεται να κάνουμε βήματα μόνο εμείς. Εάν δεχθούν το θέμα με τα δύο τεμένη και τον αρχιμουφτή, εμείς είμαστε έτοιμοι με ταυτόχρονο βήμα να ανοίξουμε τη Θεολογική Σχολή».
 
Βενιζέλος: Αντιπαραγωγική η δημόσια συζήτηση επί του θέματος
 
 
Από την Ιερουσαλήμ όπου βρίσκεται, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις του κ. Ερντογάν, αναφορικά με «προϋποθέσεις» για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
 
«H θέση της Ελλάδας επί του θέματος είναι σαφής και ξεκάθαρη, σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και έχει εκφραστεί επανειλημμένως. Οποιαδήποτε περαιτέρω δημόσια συζήτηση επί του θέματος καθίσταται αντιπαραγωγική», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ