2.10.2012 13:37

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τη Χίο από τον Κ. Μουσουρούλη

5 ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΟ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 
Σε σύσταση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση και αποτίμηση των καταστροφών που υπέστη η κεντρική και νότια περιοχή του νησιού της Χίου προέβη ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης. Η επιτροπή θα ασχοληθεί επίσης με τη μελέτη των επιπτώσεων αυτών στο κοινωνικό και οικονομικό ιστό της περιοχής και με την παροχή εμπεριστατωμένης και αναλυτικής μελέτης για τις προτεινόμενες δράσεις προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα βραχυχρόνια και μακροπρόθεσμα προβλήματα που προκύπτουν, καθώς και με τη δημιουργία δασικής στρατηγικής νησιωτικών περιοχών.
 
Για την στελέχωση της Επιτροπής επελέγησαν καθηγητές πανεπιστημίων της χώρας μας από πέντε διαφορετικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και με τις απαιτούμενες επιστημονικές ειδικότητες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα τόσο σοβαρό θέμα στην ολότητά του τόσο από οικονομική άποψη, όσο και από κλιματολογική, περιβαλλοντική, δασική, υδρογεωλογική, κ.ά. Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δεν λαμβάνουν αποζημίωση ή οποιουδήποτε άλλουείδους απολαβή για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις της Επιτροπής.
 
Πρόεδρος της Επιτροπής ορίστηκε ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος και Επόπτης του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας. Μέλη της Επιτροπής είναι οι:
 
·                     Μαργαρίτα Αριανούτσου, Καθηγήτρια, Τμήμα Βιολογίας, Τομέας Οικολογίας και Ταξινομικής Πανεπιστήμιο Αθηνών
·                     Κωνσταντίνος Καλαμποκίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Γεωγραφίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου
·                     Ανδρέας Καραμάνος, τέως Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής, Εργαστήριο Γεωργίας, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
·                     Αναστάσιος Ξεπαπαδέας, Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 
Αντικείμενο της Επιτροπής είναι:
 
·                     Η αξιολόγηση και η εκτίμηση των αποτελεσμάτων των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν το νησί της Χίου τον Αύγουστο του 2012.
·                     Η μελέτη των επιπτώσεων των εν λόγω πυρκαγιών σε ένα νησιωτικό περιβάλλον, όπως αυτό των νησιών του Αιγαίου, αλλά και στο σύνολο των καλλιεργειών ενός νησιού. Ειδικότερα για τη Χίο, η μελέτη της Επιτροπής οφείλει να επικεντρωθεί στο ΠΟΠ προϊόν της μαστίχας, καθώς αποτελεί βασικό πυλώνα του κοινωνικο-οικονομικού ιστού του νησιού, ενώ αποτελεί και ένα από τα γνωστότερα προϊόντα της Ελλάδας στο εξωτερικό.
·                     Υποβολή προτάσεων για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων αλλά και μακροπρόθεσμων προβλημάτων που θα προκύψουν, καθώς και για τη βέλτιστη επαναφορά του περιβάλλοντος του νησιού. Περαιτέρω προτάσεις για την εφαρμογή θωράκισης για απομονωμένα νησιωτικά συστήματα, όπως αυτά των νησιών του Αιγαίου, έναντι καταστροφών που προκύπτουν από τη συνέργεια ακραίων καταστάσεων για την αποφυγή παρόμοιων γεγονότων στο μέλλον.
 
Με αφορμή τη σύσταση της ανωτέρω επιτροπής ο κ. Μουσουρούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του επιχειρεί να ανατρέψει το δυσμενές σκηνικό που εμφανίστηκε στο νησί της Χίου έπειτα από την καταστροφική πυρκαγιά που το έπληξε. Η σύσταση της επιτροπής μελέτης, αξιολόγησης και υποβολής προτάσεων για το μέλλον των πληγεισών περιοχών δεν έρχεται να υποκαταστήσει κανένα όργανο του Δήμου, της Περιφέρειας ή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου παρά μόνο να συμβάλει συμπληρωματικά στις όποιες προσπάθειές γίνονται για το καλό του τόπου μας. Η θέρμη με την οποία υποδέχτηκαν τα μέλη της Επιτροπής την πρόσκλησή μου, η επιστημονική τους κατάρτιση αλλά και το σφικτό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί  - παρουσίαση των  πρώτων συμπερασμάτων εντός ενός μήνα από σήμερα και περάτωση του έργου της εντός έξι μηνών – μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι αυτή δεν θα είναι άλλη μία επιτροπή που συστάθηκε αλλά δεν οδήγησε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και εγώ προσωπικά θα είμαστε αρωγοί της προσπάθειας να αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς που έπληξε τη Χίο και για την λήψη μέτρων ώστε να αποφευχθούν ανάλογα τραγικά συμβάντα στο μέλλον».  

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ