28.5.2015 17:53

Επιτρέπουν το πλιάτσικο για 200.000 ευρώ!

ΚΛΟΠΕΣ, ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΡΧΙΑ ΣΤΗ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΠΑΛΛΟΤΡΟΙΩΘΕΙΣΑ ΕΚΤΑΣΗ ΠΟΥ ΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ

Πέραν των δεδομένων αντιδράσεων και της απογοήτευσης που προκαλούν οι προθέσεις της κυβέρνησης στο ζήτημα οποιασδήποτε εξέλιξης στο αεροδρόμιο της Χίου, υπάρχει και η κοινή λογική. Και αυτή τη λογική επικαλούνται μέσω του «π» τόσο ο Περιφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης όσο και ο Δήμαρχος Μαν. Βουρνούς χαρακτηρίζοντας και οι δυο αναγκαία για απόλυτα συγκεκριμένους λόγους την περίφραξη του απαλλοτριωθέντος χώρου βόρεια του αεροδρομίου, μιας δημόσιας έκτασης που γίνεται βορά στις προθέσεις οποιουδήποτε κακοπροαίρετου εγκληματεί μέσα σε αυτήν, υπό την σημερινή παντελώς άναρχη εικόνα της.

Δήμος και Περιφέρεια ως εκπρόσωποι όχι της πολιτείας αλλά των κατοίκων του νησιού, επιθυμούν να δουν απτό το ενδιαφέρον του Δημοσίου και της κυβέρνησης στο ζήτημα του αεροδρομίου. Εξάλλου και οι δύο φορείς της αυτοδιοίκησης διαθέτουν ξεκάθαρους ρόλους και αρμοδιότητες στο θέμα, όμως ούτε στην ευθύνη τους είναι η παράκαμψη του δρόμου, ούτε η περίφραξη της έκτασης που απαλλοτριώθηκε, ούτε αεροδρόμιο μπορούν να κατασκευάσουν.

«Δεν ξέρουν τι τους γίνεται»

Όπως δηλώνει στον «π» ο αντιπεριφερειάρχηςΣτ. Κάρμαντζης, στο θέμα του αεροδρομίου, η Υ.Π.Α. και το υπουργείο Μεταφορών οφείλουν να πουν ξεκάθαρα με ποιο τρόπο θα προχωρήσουν, κατανέμοντας παράλληλα και τις δουλειές που έχει να επιτελέσει ο κάθε φορέας. «Εάν το υπουργείο και η Υ.Π.Α. δεν διαθέτουν 200.0000 ευρώ για να κάνουν την περίφραξη η Περιφέρεια τι μπορεί να κάνει; Δεν μας έχουν ζητήσει τίποτα το συγκεκριμένο. Αν μας πουν που μπορούμε να συμβάλλουμε, θα το εξετάσουμε και πλησιάσουμε στο θέμα. Μας λένε για τη μετατόπιση του παραλιακού δρόμου. Γνωρίζει ο κόσμος και οι πολίτες ότι η Τεχνική Υπηρεσία της Υ.Π.Α. κράταγε τη γνωμοδότηση για το έργο στα γραφεία της.... 25 μήνες! Για να πουν στο τέλος τι; Ότι δεν είναι ειδικοί να αποφανθούν τι έργο πρέπει να γίνει! Αυτά τα πράγματα είναι για να τρελαίνεσαι....», υποστηρίζει ο αντιπεριφερειάρχης, θεωρώντας πως πρώτα θα κατατεθούν δημόσια οι απόψεις της Υ.Π.Α. και αμέσως μετά θα εξεταστούν όλες οι δυνατότητες. Μέχρι τότε η Περιφέρεια, κυριολεκτικά, δεν έχει να παίξει κανέναν άλλον ρόλο πέραν της άσκησης πίεσης στους αρμόδιους, εκτός Χίου, φορείς του θέματος.

«Ευθύνη μας η σύνδεση της Ιωάννη Χρήστου με την Αερ. Ροδοκονάκη»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δήμαρχος Μαν. Βουρνούς δηλώνει πως αν η Υ.Π.Α. δεν προχωρήσει στην περίφραξη του χώρου, κόστους 200.000 ευρώ, τότε δύσκολα θα προχωρήσει οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη. «Είναι αστείο να συζητάμε για την αναρχία του δημοσίου όταν πρόκειται να υπερασπιστεί την ιδιοκτησία του. Πληρώθηκαν τόσα χρήματα, έγινε δημόσια μια μεγάλη έκταση και αφήνεται στο έλεος του κάθε τυχάρπαστου επειδή το ίδιο το κράτος δεν διαθέτει 200.000 ευρώ για να την προστατεύσει. Εκεί μέσα γίνεται πλιάτσικο καθημερινά. Κλοπές, βανδαλισμοί, παίρνουν υλικά, καταστρέφουν, ποιος θα προστατέψει τη δημόσια έκταση αν όχι ο ιδιοκτήτης Υ.Π.Α. και υπουργείο;», υποστηρίζει.

Ο Μαν. Βουρνούς όμως βάζει και στην ρεαλιστική τους διάσταση τις υποχρεώσεις του Δήμου. «Δουλειά δική μας αφού γίνει η περίφραξη του χώρου είναι να συνδέσουμε την οδό Ιωάννη Χρήστου (πίσω δρόμος) με την Αερ. Ροδοκανάκη στη Φάρκαινα. Αυτό και μόνο. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν προχωράμε, παρά τις ενστάσεις που εκφράζονται για το ζήτημα της «ελεύθερης ζώνης» που θα προκύψει μετά την περίφραξη και των αποστάσεων που θα έχει από τους οδικούς άξονες. Εμείς ξεκαθαρίσαμε στην Υ.Π.Α. ότι με φωτεινούς σηματοδότες και διοχέτευση των οχημάτων από τον παραλιακό στην Αερ. Ροδοκανάκη και στην Ιωάννη Χρήστου κατά τις ώρες απογείωσης – προσγείωσης λύνεται το πρόβλημα. Θέλουν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχουν 200.000 ευρώ για να προχωρήσουμε σε μια απλή διαδικασία; Από το υπουργείο μέχρι την Υ.Π.Α. να βρουν τα χρήματα....». 

«Εμείς άλλα καταλαβαίνουμε....»

Σημαντικά συμπεράσματα καταθέτει ο Δήμαρχος αναφορικά με τις προθέσεις της Υ.Π.Α. συνολικά για το αεροδρόμιο. «Την ίδια ώρα που μιλούν για συνολική εφαρμογή του μάστερ πλαν στην Υ.Π.Α., εφαρμόζουν από μόνοι τους άλλο σχεδιασμό που δεν προβλέπεται. Για παράδειγμα, ενώ προβλέπεται νέο κτίριο και μετατόπιση του νοτιότερα, η Υ.Π.Α. λέει να εντάξει στο ΕΣΠΑ την επισκευή του υφιστάμενου; Προφανώς και τα έχουν μπερδέψει από την Υ.Π.Α. μέχρι το Υπουργείο. Σε άλλη περίπτωση με Τεχνικό Δελτίο του υπουργείου Μεταφορών προτείνεται να καλυφθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων συνολικά τα 50εκ. ευρώ που απαιτούνται για το έργο! Τι να καταλάβουμε λοιπόν εμείς σε τοπικό επίπεδο;», καταλήγει.

 

Ευθύνη της ΥΠΑ και της κυβέρνησης το μέλλον

Στ. Κάρμαντζης και Μαν. Βουρνούς καλούν την Υ.Π.Α. και την κυβέρνηση να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα που καθηλώνει οποιαδήποτε ανάπτυξη θα μπορούσε να προκύψει. Όπως επισημαίνουν, το έργο δεν έχει «κεφάλι» να ορίσει ποιος κάνει τι και πως θα προχωρήσει.

Με ένα μπαλάκι καθυστερήσεων και ευθυνών από τη μια υπηρεσία στην άλλη και από το ένα υπουργείο στο άλλο, δεν πρόκειται να προκύψει εξέλιξη. «Ο ρόλος μας είναι να ασκούμε πίεση σε κάθε αρμόδιο πόσο μάλλον για ένα ζήτημα που προκαλεί οικονομική ασφυξία στον τόπο όπως είναι το αεροδρόμιο και επηρεάζει δεκάδες επαγγελματίες», αναφέρουν, αναμένοντας να δουν έμπρακτα εξέλιξη στο θέμα. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ