16.3.2015 15:27

«Επιτέλους βάλτε ιατρό στον Οίκο Ναύτη»

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Με υπόμνημα προς τον Υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα απαντούν οι ενώσεις ναυτικών Χίου, Βροντάδου, Συκιάδας, Λαγκάδας, Θυμιανών και ΠΕΣΑΕΝ, στη συνεχή  υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, ζητώντας παράλληλα τη στελέχωση του Οίκου Ναύτη με ιατρό.

Αναλυτικά στο υπόμνημά τους οι ναυτικοί αναφέρουν:

 

«Σκοπός του παρόντος υπομνήματος είναι να σας καταστήσουμε γνωστά τα χρόνια προβλήματα των συνταξιούχων και εν ενεργεία ναυτικών όσων αφορα την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μας.

Από την ημέρα που ο Οίκος Ναύτου έχασε την αυτοτέλεια του, την 01/04/12 ν.4052 αρθρ.13 παρ.17 και περιήλθε στην εποπτεία του ΕΟΠΥΥ, ο ναυτικός κόσμος εμπήκε σε μια περιδίνηση απαξίωσης του Οίκου Ναύτου ως φορέα ο οποίος θα προσέφερε αποκλειστικά και μόνο υπηρεσίες υγείας όπως ήταν ταγμένος, στους Έλληνες ναυτικούς και τις οικογένειες τους. Συνταξιούχων και εν ενεργεία.

Ένας φορέας υγείας ο οποίος λειτουργούσε υποδειγματικά και έφτασε να είναι αυτοχρηματοδοτούμενος με τα έσοδα από τους εν ενεργεία ναυτικούς και το χαράτσι του 4% επί της αρχικής σύνταξης, που δεν είναι πια 4% σε αυτά που εισπράττει ο συνταξιούχος, αλλά πολλαπλάσιο.  

Οι αλλαγές επί αλλαγών στο σύστημα υγείας ν.4150/13 αρθρ.53 (ρυθμίσεις σχετικά με τον Οίκο Ναύτου και ν.4238/14 της παραγράφου 1 του αρθρ.16 και της παραγράφου 3 του αρθρ.2 σχετικά με το ΠΕΔΥ) Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, το παράρτημα Οίκου Ναύτου Χίου, στη χωροταξική κατανομή ανα υγειονομική περιφέρεια ενεργοποιήθηκε εκ νέου ως ΠΕΔΥ. Τη σχετική απόφαση υπογράφει ο υφυπουργός κ. Μπέζας. Δυστυχώς ουδέποτε ενεργοποιήθηκε ο ν.4238/14 αφού εδώ και χρόνια ζητούμε απεγνωσμένα ένα ιατρό για συνταγογράφηση φαρμάκων.

Επισημαίνουμε ότι το κτήριο του παραρτήματος Οίκου Ναύτου Χίου είναι κληροδότημα προς τον Οίκο Ναύτου με σκοπό να παρέχονται σε αυτό υπηρεσίες υγείας αποκλειστικά προς τους ναυτικούς. Σε περίπτωση που χαθεί αυτή η ιδιότητα, η οποία περιγράφεται ως όρος στη παραχώρηση, το κτήριο θα επιστρέψει στους κληρονόμους του Κων/νου. Λεμού. Μέχρι και σήμερα εργάζονται τρεις υπάλληλοι διατηρώντας τα μητρώα των ναυτικών που ανέρχονται σε 13000, ανανέωση βιβλιαρίων και πληρωμές επιδομάτων ανέργων ναυτικών.

Κ. υπουργέ,

Ζητούμε την παρέμβαση σας για την άμεση πρόσληψη ιατρού, για συνταγογράφηση φαρμάκων, ώστε να σταματήσει η απαράδεκτη και ταπεινωτική ταλαιπωρία των συναδέλφων μας για προμήθεια φαρμάκων και παρακλινικών εξετάσεων.  Επίσης κ. υπουργέ ο νομός Χίου είναι ο μόνος σε όλη τη χώρα στον οποίο οι εξωτερικοί ιατροί (μικροβιολόγοι) δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Έτσι όλοι οι πολίτες της Χίου προσφέυγουν στο Γενικό νοσοκομείο Χίου – Σκυλίτσειο με αποτέλεσμα να σχηματίζεται λίστα αναμονής 14 μηνών. Αρκετοί συμπολίτες μας μεταβαίνουν στη Μυτιλήνη ή Πειραιά για μικροβιολογικές εξετάσεις.

Κ. υπουργέ,

Σας ξεχωρίζουμε για τις σταθερές θέσεις σας, τους δημοκρατικούς σας αγώνες και πιστεύουμε ότι θα έχουμε τη συμπαράσταση σας στα δίκαια αιτήματα του κλάδου μας, ενός κλάδου που τόσα προσέφερε και προσφέρει στη πατρίδα μας».

 

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ