6.2.2013 16:06

Επιπλέον πόροι για Οινούσσες και Ψαρά

ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Με συντριπτική πλειοψηφία (600 υπέρ, 38 κατά, 50 αποχές) η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε την Έκθεση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τακτικού μέλους της αρμόδιας Επιτροπής Γεωργίας Καθηγητή Γιώργου Παπαστάμκου επί της προτάσεως Κανονισμού της Κομισιόν σχετικά «με τον καθορισμό ειδικών μέτρων για τη γεωργία στα μικρά νησιά του Αιγαίου».
Η στήριξη της ΕΕ προς τα «μικρά νησιά» του Αιγαίου στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι Οινούσσες και τα Ψαρά,  αφορά επί της ουσίας την παραγωγή, τη μεταποίηση και την εμπορία ορισμένων γεωργικών προϊόντων, μέσω της θέσπισης ειδικών μέτρων, καθώς και τον εφοδιασμό τους με πρώτες ύλες.
Τα κυριότερα σημεία των τροποποιήσεων στις οποίες κατέληξε ο άτυπος διαθεσμικός τρίλογος μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κομισιόν και Προεδρίας του Συμβουλίου είναι τα ακόλουθα:
1. Αύξηση του επιμέρους ποσού του προϋπολογισμού που προορίζεται για το ειδικό καθεστώς εφοδιασμού (κατά 500 χιλ. ευρώ)
2. Συμπερίληψη ρητής μνείας για την κάλυψη των εξόδων μεταφοράς των προϊόντων από τα νησιά.
3. Περισσότερο ενεργός ανάμειξη της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εμπλεκομένων φορέων στη σύνταξη του εθνικού προγράμματος
4. Έμφαση στη διατήρηση των παραδοσιακών μεθόδων καλλιέργειας
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, σε μια εξαιρετικώς δυσμενή οικονομική συγκυρία, κατά την οποία συζητούνται περικοπές στον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ, διασφαλίζεται στο ακέραιο το ύψος των χρηματοδοτικών πόρων (23,9 εκατ. ευρώ) του προγράμματος υπέρ των μικρών νησιών του Αιγαίου.
Μετά το πέρας της ψηφοφορίας ο κ. Παπαστάμκος πρόσθεσε πως αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον την επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «ώστε να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική αναμόρφωση του προγράμματος με επαρκή δημοσιονομικό εξοπλισμό, καθώς και στην επέκταση του πεδίου εφαρμογής του σε όλα τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ