19.10.2012 11:45

Επιμένει η περιφέρεια

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΩΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Με καθυστέρηση η οποία πλέον είναι χαρακτηριστική των κινήσεων της, αλλά και παρά τις τελευταίες δηλώσεις του εκπροσώπου του Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα περιφερειακής πολιτικής, David Sweet, στα πλαίσια του συνεδρίου που διοργάνωσε το ίδρυμα «Μ. Τσάκος»,  ότι είναι αδύνατη η χρηματοδότηση της Χίου από το Ταμείο Αλληλεγγύης, η περιφέρεια καταθέτει σχετικό αίτημα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, υπέβαλε αίτημα για έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα κηρύσσει  τη Χίο πυρόπληκτη, καθώς και για ένταξη της Χίου στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Το δεύτερο αίτημα δια του αρμόδιου Υπουργείου Ανάπτυξης υποβάλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της περιφέρειας, η πυρκαγιά της Χίου δεν αποτελεί καταστροφή εθνικής κλίμακας, αποτελεί όμως περιφερειακού χαρακτήρα καταστροφή η αντιμετώπιση της οποίας μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Αλληλεγγύης, όπως είχε γίνει το 2006 με τις πλημμύρες στο Νομό Έβρου.
Επιπρόσθετα η καταστρεπτική πυρκαγιά της Χίου εντάσσεται στην κατηγορία των εξαιρετικών φυσικών καταστροφών (“extraordinary disaster” κατά το Άρθρο 2.2 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης) κυρίως λόγω:
• Καταστροφή σημαντικού μέρους της παραγωγής και της παραγωγικής υποδομής του παγκοσμίως μοναδικού προϊόντος της μαστίχας.
• Η εν λόγω καταστροφή επηρεάζει (άμεσα ή έμμεσα) το σύνολο της τοπικής οικονομίας και του πληθυσμού του νησιού.
• Η φυσική καταστροφή συνέβη σε απομακρυσμένη, παραμεθόρια, νησιωτική περιοχή.
«Σε κάθε περίπτωση, οι τοπικοί φορείς, οφείλουν να αναζητήσουν και να διεκδικήσουν πόρους από το σύνολο των εθνικών και ευρωπαϊκών μηχανισμών χρηματοδότησης. 
Ο πλήρης φάκελος στον οποίο τεκμηριώνεται το αίτημα έχει κοινοποιηθεί επίσης, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, στους Βουλευτές του Βορείου Αιγαίου, στους Έλληνες Ευρωβουλευτές, στις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στους επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων του Βορείου Αιγαίου, των οποίων η στήριξη είναι απαραίτητη για την προώθηση του αιτήματος», καταλήγει η περιφέρεια στην ανακοίνωση της.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ