18.4.2012 11:15

Επέτειος μνήμης για τα 190 χρόνια από τη Σφαγή της Χίου

ΤΙΜΗΣΑΝ ΟΙ ΝΕΟΧΩΡΟΥΣΟΙ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ

Με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε χθες στο Μοναστήρι του Αγίου Μηνά, το αρχιερατικό μνημόσυνο για τους σφαγιασθέντες του 1822. Το παρόν έδωσε το σύνολο σχεδόν της πολιτικής, εκκλησιαστικής και στρατιωτικής ηγεσίας του νησιού, καθώς και πλήθος κόσμου.
Σύμφωνα με το έθιμο οι κάτοικοι του Νεοχωρίου από νωρίς το πρωί ξεκινούν από το χωριό τους με τα πόδια στον Αγ. Μηνά, μεταφέροντας στο μοναστήρι τις εικόνες των εκκλησιών του χωριού. Αμέσως μετά την επιμνημόσυνη δέηση πάλι σε πομπή οι εικόνες επιστρέφουν πίσω στις εκκλησίες του χωριού.
Στο Ηρώο του Νεοχωρίου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από το Μητροπολίτη Χιου Μάρκο και αμέσως μετά αναβίωσε το έθιμο των «παρεών» στην πλατεία του χωριού χάρη στην ευγενική χορηγία του Νεοχωρούση ομογενή κ. Κουτσουράδη.
Μετά από 60 χρόνια πέρασε ξανά Πάσχα στο χωριό του κι ικανοποίησε με αυτόν τον τρόπο την επιθυμία του να αναβιώσει των έθιμο κατά το οποίο όλοι οι χωριανοί τη Ν. Τρίτη συγκεντρώνονταν σε παρέες και γλεντούσαν στην πλατεία του χωριού.
Την παράσταση έκλεψαν τα παιδικά χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Συλλόγου Νεοχωρίου «Ο Άγιος Μηνάς», που χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ