9.8.2015 12:55

Επειγόντως συμφωνία στο επόμενο 48ωρο

Καθοριστικό για την επιτυχή ολοκλήρωση ή μη της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους θα είναι το επόμενο διήμερο, με την Αθήνα να επείγεται για οικονομικούς αλλά και πολιτικούς λόγους να επιτευχθεί άμεσα η συμφωνία και να αποφύγει ένα νέο δάνειο-γέφυρα, το οποίο θα αρκεί μόνο για την αποπληρωμή της δόσης προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 20 Αυγούστου.

Η κυβέρνηση συνεχίζει τη μεγάλη στροφή που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου και εμφανίζεται έτοιμη να υπερβεί τις περισσότερες από τις «κόκκινες γραμμές» της. Εξού και η αισιοδοξία που μετέδιδαν όλη την περασμένη εβδομάδα οι Βρυξέλλες, ότι η επίτευξη συμφωνίας αποτελεί ρεαλιστικό στόχο.

Ομως, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ανησυχία για το ενδεχόμενο συγκεκριμένες χώρες στο Eurogroup, με πρώτη τη Γερμανία, μέσω του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να ναρκοθετήσουν τη διαπραγμάτευση για πολιτικούς, πρωτίστως, λόγους. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η «πολεμική διάθεση» έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει εκλείψει. Ετσι, είναι πολύ πιθανό συγκεκριμένα «κέντρα» στην Ευρωζώνη να επιδιώκουν να εγκλωβίσουν την κυβέρνηση σε διαδοχικές ψηφοφορίες στη Βουλή για δέσμες προαπαιτούμενων μέτρων, προκειμένου να την αποδυναμώσουν πλήρως, ενόψει των επερχόμενων εκλογών, όποτε και εάν τελικώς προκηρυχθούν.

Η συνάντηση με Ολάντ

Δηλωτική της ανησυχίας που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το ενδεχόμενο τεχνητής εμπλοκής στη διαπραγμάτευση ήταν η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να συναντηθεί την περασμένη Πέμπτη, στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων της νέας Διώρυγας του Σουέζ, με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, προκειμένου να ζητήσει την παρέμβασή του, ώστε να επέλθει συνολική συμφωνία και να δρομολογηθεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης από το νέο δάνειο προς τη χώρα πριν από τις 20 του μήνα. Το Παρίσι, όπως και η Κομισιόν, είναι, κατά πληροφορίες, σύμμαχος της Αθήνας στη συγκεκριμένη προσπάθεια. Ομως, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν έντονες αμφιβολίες εάν το Βερολίνο κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, ενώ προβληματισμός για το κατά πόσον είναι εφικτή η ολοκλήρωση των συνομιλιών μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα επικρατεί και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία ότι τελικώς η συμφωνία θα επιτευχθεί εντός χρονοδιαγράμματος, καθώς, όπως λέγεται, η διαδικασία της χρηματοδοτικής «γέφυρας» δεν προκαλεί πρόβλημα μόνο στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και στις κυβερνήσεις των άλλων κρατών-μελών που θα υποχρεωθούν να ζητήσουν αλλεπάλληλες εγκρίσεις εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα από τα δικά τους Κοινοβούλια.

Οπως προαναφέρθηκε, η Αθήνα επιδιώκει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για οικονομικούς, αλλά και για πολιτικούς λόγους. Ο κ. Τσίπρας θέλει τη «μεγάλη» συμφωνία, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον στοιχειώδους οικονομικής σταθερότητας μετά την περιπέτεια των έξι τελευταίων μηνών, με αποκορύφωμα την επιβολή των capital controls, αλλά και για να πάρουν «ανάσα» οι τράπεζες μέσω της πρώτης φάσης της ανακεφαλαιοποίησης.

Παράλληλα, μέσω της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί για τη νέα συμφωνία-μνημόνιο, θα ανοίξει και ο δρόμος για την εκκαθάριση του εσωκομματικού τοπίου στον ΣΥΡΙΖΑ, με το διαζύγιο με την Αριστερή Πλατφόρμα, καθώς και για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Η προσφυγή στις κάλπες θεωρείται αναπόφευκτη, καθώς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να πορευθεί επί μακρόν στηριζόμενη επί της ουσίας από Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, ενώ είναι προφανές πως για τον κ. Τσίπρα όσο ταχύτερα διεξαχθούν οι εκλογές τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι πιθανότητες να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία του στην πολιτική σκηνή.

Ανοικτά λόγω κόστους

Οι εκλογικοί σχεδιασμοί του Μεγάρου Μαξίμου αποτυπώνονται και στα θέματα που παραμένουν ανοικτά στη διαπραγμάτευση, καθώς όλα έχουν σημαντικό πολιτικό κόστος. Ο τρόπος λειτουργίας του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων έχει, για παράδειγμα, μεγάλη «αξιακή» σημασία για τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θέλει να εμφανιστεί ότι εκχωρεί δημόσια περιουσία με όρους δυσμενέστερους από εκείνους τους οποίους είχε καταγγείλει στο παρελθόν. Επίσης, η μετάθεση του χρόνου φορολόγησης των αγροτών αποτελεί κρίσιμο ζήτημα: η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου οφείλεται εν πολλοίς στην υποχώρηση της Ν.Δ. στις αγροτικές περιοχές. Τυχόν αντιστροφή αυτής της τάσης μπορεί, ως εκ τούτου, να αλλάξει άρδην τα εκλογικά δεδομένα.

Τέλος, θέματα όπως η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, η απελευθέρωση επαγγελμάτων και η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θίγουν εκ των πραγμάτων συντεχνιακά συμφέροντα και συνεπάγονται μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.

Έντυπη

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ