6.4.2015 10:07

ΕΟΑΕΝ: Στα υπουργεία για τις ανάγκες των νησιών

Την Τετάρτη 1 Απριλίου πολυμελής αντιπροσωπεία, από τον Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ε.Ε. (Insuleur) και νησιωτικά Επιμελητήρια, πραγματοποίησε διαδοχικές επισκέψεις σε παραγωγικά Υπουργεία,  με σκοπό να ενημερώσει τις νέες πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων για τα προβλήματα του νησιωτικού χώρου και την ανάγκη χάραξης και εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής, για να κρατηθεί ζωντανή η κοινωνικο-οικονομική δραστηριότητα στα νησιά. 

Στις συναντήσεις τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. κ. Θ. Καλογρίδη, συνόδευαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου οι κ.κ. Ν. Τσίπηρας, Γ. Κυριαζής, Γ. Μπαμιεδιάκης, Σ. Σκιαδαρέσης, Γ. Μαργαρώνης (και ταμίας του Insuleur) και Γ. Παναγιωτίδης. Επίσης συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Insuleur και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κ. Γ. Μπενέτος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, κ. Ε. Μυρσινιάς και το μέλος του Δ.Σ. κ. Ι. Παπαδόπουλος, ο  Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου κ. Δ. Γαργαλέας και η Γεν. Γραμματέας κα Ν. Μαλαφούρη, ο Β΄ Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Π. Διακουμάκος και το μέλος του Δ.Σ. κ. Α. Μακρυγιάννης.

Κατά σειρά πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω συναντήσεις:

 

α) Στις 10:00’ συναντήθηκαν με τον κ. Κων/νο Παπαδιγενόπουλο, Διευθυντή του Γραφείου της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών, κας Ν. Βαλαβάνη.

Συζητήθηκαν θέματα φορολογικής πολιτικής για τις νησιωτικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα το θέμα της διατήρησης του καθεστώτος των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Τα μέλη της αντιπροσωπείας δήλωσαν κατηγορηματικά αντίθετοι στην προοπτική κατάργησης της εξαίρεσης σε ορισμένα αποκαλούμενα «πλούσια» νησιά και τόνισαν ότι αυτό θα αποτελέσει την κερκόπορτα για την πλήρη κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος. Αντίθετα ζήτησαν την επέκταση του μέτρου σε όλες τις νησιωτικές περιοχές της χώρας, επειδή όλα τα νησιά αντιμετωπίζουν κοινές  ιδιαιτερότητες και προβλήματα.

Επίσης ζήτησαν να μην καταργηθούν οι ισχύουσες φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών κάτω των 3.100 κατοίκων, καθώς επίσης να γίνουν παρεμβάσεις στην φορολογική πολιτική, με ευνοϊκότερες φορολογικές ρυθμίσεις για τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα στις νησιωτικές περιοχές επικαλούμενοι της εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικοτητας του Ν.4150/2013.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ παρέδωσε στον κ. Παπαδιγενόπουλο αναλυτικό υπόμνημα προτάσεων του ΕΟΑΕΝ, καθώς επίσης την μελέτη για το ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που εκπόνησε το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, σύμφωνα με την οποία  τα πρόσθετα δημόσια έσοδα που θαπροκύψουν με την κατάργηση είναι μόλις 69 εκατομμύρια ευρώ. Συμφωνήθηκε να συνεχισθεί ο διάλογος που άρχισε και να υποβληθούν αναλυτικά υπομνήματα που αφορουν την φορολογική πολιτική .

β) Στις 12:00 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση με τους Υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας κ. Θοδωρή Δρίτσα.

Συζητήθηκαν θέματα στήριξης της νησιωτικής επιχειρηματικότητας και εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικοτητας του Ν.4150/2013 σε ‘ολους τους νόμους των υπουργείων τους. Ιδιαίτερα από το ΕΣΠΑ 2014-2020 με υψηλότερα κίνητρα και επιχορηγήσεις, με την κατάργηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και εμποδίων για την χρηματοδότηση επιχειρήσεων, την διεκδίκηση  ειδικού Ταμείου για την ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΠΤΗΤΑ από την Ε.Ε. και ειδικού ταμείου εγγυοδοσίας νησιωτικών επιχειρήσεων, με την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας των νέων και των γυναικών στα νησιά, κ.α. Επίσης, ζητήθηκε να δοθεί παράταση μέχρι 31/12/15 στην ολοκλήρωση των υφισταμένων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, στα οποία έχουν ενταχθεί οι επιχειρήσεις  και λήγουν στις 30/6/15.

Εκτενής συζήτηση έγινε και για το θέμα της συνεχιζόμενης υποβάθμισης της ακτοπλοϊκής εξυπηρέτησης των νησιών και ιδιαίτερα των μικρών.

Μεταξύ των άλλων προτάθηκε:

  • Η εφαρμογη του μεταφορικου ισοδύναμου ώστε οι προσφερόμενες υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών να συγκλίνουν με τις υπηρεσίες των χερσαίων μεταφορών.
    • Την Λειτουργία του «Εθνικού Συμβουλίου Νησιωτικής Ανάπτυξης» (ΕΣΝΑ)
    • Δημιουργία του «Ινστιτούτου Νησιωτικής Παρατηρητηρίου»
    • Ο επανασχεδιασμός, από το μηδέν, του ακτοπλοϊκού χάρτη της χώρας, με σκοπό την εξυπηρέτηση των συγκοινωνιακών αναγκών, τη βέλτιστη αξιοποίηση των κονδυλίων που διαθέτει το Κράτος για τις «άγονες γραμμές» και την δημιουργία δικτύου συνδυασμένων γραμμών (αεροπλάνα, υδροπλάνα)..
    • Η εφαρμογή της μελέτης του Ελληνικού Επιμελητηριακού Συνδέσμου Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ), του ΕΒΕΠ και του Ε.Ο.Α.Ε.Ν για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
    • Η σύνδεση της ακτοπλοϊκής πολιτικής με την νησιωτική πολιτική
    • Συμμετοχή στη σύνθεση του Σ.Α.Σ, των νησιωτικών επιμελητηρίων ΕΟΑΕΝ και μεταφορά του σχεδιασμού δρομολογίων στη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής Αιγαίου και Ναυτιλίας .

 

Οι κ.κ. Υπουργοί έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τις προτάσεις του ΕΟΑΕΝ, όπως καταγράφονται και στο υπόμνημα που τους επιδόθηκε και ζήτησαν στενότερη συνεργασία με σκοπό την περαιτέρω εξέταση των ζητημάτων που τέθηκαν. Συμφωνήθηκε να υποβληθούν αναλυτικά υπομνήματα που αφορουν την αναπτυξιακή και ναυτιλιακή  πολιτική.

γ) Στις 18.00΄ συναντήθηκαν με την Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Κ. Ζαχαράτου και υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου.

Συζητήθηκαν θέματα ενίσχυσης και διαφοροποίησης της τουριστικής δραστηριότητας στα νησιά με την ανάπτυξη νέων μορφών εναλλακτικού ή θεματικού τουρισμού, της σύνδεση των τοπικών προιοντων με τον τουρισμό, καθώς επίσης την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στα ελληνικά νησιά. Επίσης συζητήθηκε το θέμα παραχώρησης παραλιών στους Δήμους προκειμένου να υπάρχει καλύτερη λειτουργία και να βελτιωθεί η εικόνα των νησιών μας. Υπήρξε συζήτηση για το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ των νησιών μας, όπου υπήρχε η διαβεβαίωση ότι δεν θα αλλάξει κάτι φέτος και σχεδιάζεται απ’ την Κυβέρνηση μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Επίσης κατατέθηκαν προτάσεις με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος στα νησιά, την στήριξη του θαλάσσιου τουρισμού, την ενίσχυση της αστυνόμευσης στις τουριστικές περιοχές, την επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού τουριστικών δραστηριοτήτων και την αποκέντρωση στις περιφέρειες των υπηρεσιών ΕΟΤ και του Υπουργείου Τουρισμού.   Ακόμη συμφωνήθηκε να υποβληθούν αναλυτικά υπομνήματα που αφορούν την τουριστική πολιτική. Τέλος τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. συμφώνησαν τα συνεχίσουν το επόμενο διαστημα τίς συναντήσεις με άλλους Υπουργούς της νέας κυβέρνησης για τα προβλήματα του νησιωτικού χώρου και την ανάγκη χάραξης και εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ