9.4.2012 11:44

Εντυπωσίασε η έκθεση « Χίος 1912 – 2012 εκατό χρόνια Ελευθερία; - μια πρώτη προσέγγιση-»

Γράφει η ΑΡΓ. ΓΙΑΚΟΥΜΑ

Με επιτυχία στέφθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Χίος 1912 – 2012 εκατό χρόνια Ελευθερία; - μια πρώτη προσέγγιση-», που διοργάνωσε η Αίθουσα Τεχνών Καλλιόπη και φιλοξενεί το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206 στον Ταύρο). Η προσέλευση του κοινού ήταν μεγάλη και οι εντυπώσεις πάρα πολύ θετικές.  Η βραδιά αποτέλεσε μια όμορφη αφορμή να βρεθούν ξανά πολλοί Χιώτες που κατοικούν στην Αττική -αν και δεν ήταν και λίγοι εκείνοι που ταξίδεψαν από τη Χίο ειδικά για την εν λόγω έκθεση – μη Χιώτες φιλότεχνοι, «Χιόφιλοι»,   «φανατικοί λάτρεις της Χίου» ή «fans της σούμας και της μαστίχας» όπως κάποιοι αυτοαποκαλέστηκαν.
Στα εγκαίνια είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τις έθνικ τζαζ μελωδίες  του Strovili Quintet που καθήλωσε το κοινό με τις ατμοσφαιρικές και  γεμάτες εναλλαγές συνθέσεις του Χιώτη συνθέτη  Γιάννη Χούλη, με τον ίδιο στην κλασσική κιθάρα, το Γιάννη Κινινή στο σαξόφωνο και το φλάουτο, το Δημήτρη Χιώτη στην κρητική λύρα, το Γιάννη Ηλιάκη στα τύμπανα, κλασική και την Αθηνά Χιώτη στο τραγούδι. 
Έντονη ήταν η παρουσία της μαστίχας και του μανταρινιού, φυσικά, χάρη στους χορηγούς των εγκαινίων! Το λικέρ μαστίχας Ένωσης της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών έρρεε άφθονο, οι Χυμοί Κάμπος Χίου με τις παραδοσιακές γεύσεις Μανταρινάδα, Πορτοκαλάδα και Λεμονάδα «δρόσισαν» τον ουρανίσκο των επισκεπτών ενώ τα λουκούμια μανταρίνι και μαστίχα που πρόσφεραν τα καταστήματα mastiha shop «γλύκαναν» με τη γεύση τους.  Δεν έλλειψε και η απαραίτητη τοπική σούμα!
Η έκθεση εκτίνεται και στους τρεις ορόφους του κτιρίου με δουλειά  είκοσι καλλιτέχνών, Χιωτών ή χιακής καταγωγής, που δουλεύουν με διαφορετικά υλικά (ζωγραφική, μικρογλυπτική, κεραμική, φωτογραφία, βίντεο κ.ά.) όπως και μελών της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου:
Aπό το βετεράνο Γιώργο Ζυμαράκη που μας ξεναγεί στη Χώρα των ονείρων του με το έργο του “Tour of Chios”, στον πρώτο όροφο, μέχρι τη Βασιλική Αντωνοπούλου που πρόσφατα αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου και συμμετέχει με δύο έργα, μια video εγκατάσταση και τη σύνθεση «Αναζήτηση», - κομμάτια λευκού υφάσματος με φωτογραφίες και φράσεις από διηγήσεις της Χιώτισσας γιαγιάς της κεντημένες στο χέρι, στο δεύτερο όροφο, μέχρι τη Κωνσταντίνα Φόρου, στο video room του ισογείου, που παρουσιάζει το video animation “Memory Rooms & the precious key” μια αποτύπωση της μετάβασης από την «αθωότητα» της παιδικής ηλικίας στα «γρανάζια» της ενήλικης πραγματικότητας.
Οι υπόλοιποι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι (αλφαβητικά):
Κίτσα Αγγελάκου, Γιώργος Βαβυλουσάκης, Κωνσταντίνος Βαβυλουσάκης, Δημήτρης Κοιλαλούς, Mικελία Λεγάτου, Σιδερής Λοΐζος, Γιώργος Μουτσάτσος, Μάρια Μπαχά, Νίκος Μπουμπάρης, Νίκος Παπαδημητρίου, Κική Περιβολάρη, Αφροδίτη Σεζένια, Αλεξάνδρα Στραβοράβδη, Αντώνης Τριανταφύλλου, Νικόλας Χατζής, Έβης Χρήστου, Σάντρα Χρήστου, Έφη Συρβίτη από τη Φωτογραφική Λέσχη Χίου.
Ο τρίπτυχος κατάλογος της έκθεσης -σχεδιασμός και χορηγία από το ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΤΥΠΟ- αναφέρει συνοπτικά την πορεία του κάθε καλλιτέχνη, ενώ οι επισκέπτες στην έκθεση μπορούν να βρουν την ηλεκτρονική διεύθυνση του αναρτημένη δίπλα στον τίτλο του έργου του έτσι ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν άμεσα μαζί του.
Το κάθε έργο ξεχωριστά, κάνει μια αναφορά στις ποικίλες εκφάνσεις της ελευθερίας σε τοπικό, κοινωνικό ή προσωπικό επίπεδο, και στο σύνολο τους συνθέτουν ένα μικρό σχόλιο στον τρόπο που λειτούργησε μέσα στα χρόνια.
Αφορμής δοθείσης της έκθεσης δεν θα λείπουν και οι παράλληλες εκδηλώσεις οι οποίες συμπεριλαμβάνουν εικαστικό εργαστήριο, προβολές και θεατρικό παιχνίδι.
Η έναρξη των παράλληλων εκδηλώσεων θα γίνει τη Μεγάλη Δευτέρα 9 Απριλίου, από τις 19.00 έως τις 21.00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με  ανοικτή συνάντηση για τη συν-δημιουργία μιας mandala με θέμα «Ελευθερία;!».
Μanda στα σανσκριτικά σημαίνει βαθύτερη ουσία ενώ la σημαίνει δοχείο. Μέσω της mandala με πηγαία-αυθόρμητη ζωγραφική θα αναζητηθεί βιωματικά και μέσα από μία δημιουργική διαδικασία η σημασία της ελευθερίας για τον καθένα και ο τρόπος που βιώνεται η ποιότητα της ελευθέριας στο εδώ και τώρα πέρα από τα όρια του νου. Την ευθύνη για το αφιέρωμα έχει η Αsupta Μικελία Λεγάτου που γεννήθηκε στη Χίο, όπου ζει και εργάζεται και η Deva Urja - Ιωάννα Μακράκη που σπούδασε σκηνοθεσία στις ΗΠΑ και εργάστηκε ως σκηνοθέτρια στη Νέα Υόρκη.
Ένας από τους στόχους της έκθεσης είναι να εξελιχθεί, να διευρυνθεί και να εμπλουτιστεί με τη συμμετοχή και άλλων Χιωτών καλλιτεχνών, όπως επίσης και άλλων μέσων έκφρασης και να παρουσιαστεί στη Χίο αποτελώντας αφετηρία για ώριμο δημιουργικό διάλογο στο μέλλον. Ήδη έχει προγραμματιστεί η μεταφορά ενός μέρους της στη Χίο το Νοέμβριο για υπάρξει η δυνατότητα να την επισκεφτούν και σχολεία.
Η έκθεση είναι ανοικτή για το κοινό, από τις 18:00 ως τις 22:00 μέχρι τις 29 Απριλίου, εκτός από τη Μ. Πέμπτη 12 Απριλίου μέχρι και τη Δευτέρα 16 Απριλίου.
H συνέχεια των παράλληλων εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Σάββατο 28/04/2012
11.00-13.00 Θεατρικό παιχνίδι με την ηθοποιό Αρκαδία Ψάλτη βασισμένο σε έργα της έκθεσης.
ΠΡΟΒΟΛΕΣ- Αίθουσα Κινηματογράφου
(Είσοδος Ελεύθερη -κρατήσεις θέσεων απαραίτητες στο 210 3418 550)
Παρασκευή 27/04/2012
20.00 «Χίων Τόποι» ένα φωτογραφικό οδοιπορικό. Παραγωγή της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου.
20.40 «Ο τυφλός Ψαράς» ντοκιμαντέρ των Στρατή Βογιατζή & Θέκλας Μαλάμου
21.20 «Το δέντρο που πληγώναμε» του Δήμου Αβδελιώδη
Σάββατο 28/04/2012
19.00 «Χίων Τόποι» ένα φωτογραφικό οδοιπορικό. Παραγωγή της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου.
19.40 «Ο τυφλός Ψαράς» ντοκιμαντέρ των Στρατή Βογιατζή & Θέκλας Μαλάμου
20.20 «Η εαρινή σύναξις των Αγροφυλάκων» του Δήμου Αβδελιώδη.

Χορηγός καταλόγου: Τυπογραφείο "ΕΝΤΥΠΟ" ΣΑΛΙΑΡΗΣ, Ι. & ΣΙΑ  Ο.Ε.          
Χορηγοί εγκαινίων: Εταιρεία ΧΥΜΟΙ ΧΙΟΥ Α.Ε. -  Κάμπος Χίου
                                   Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου -
                                   Καταστήματα Mastihashop
Έκθεση: 1ος & 2ος όροφος και video room ισογείου
Ώρες λειτουργίας: Δευ - Κυρ. 18:00 - 22:00
Είσοδος Ελεύθερη
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ