27.1.2015 9:09

Εντός της ημέρας η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Σήμερα, Τρίτη, αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, που προέκυψε από τη συμφωνία συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ενδεχομένως θα ορκιστούν εντός της ημέρας, εφόσον εγκριθεί από το ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα για τη δημιουργία τεσσάρων υπερ-υπουργείων.

Καραμπόλες της τελευταίας στιγμής έχουν αλλάξει τον αρχικό σχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα για τη συγκρότηση της κυβέρνησής του. 

Ωστόσο, μερικές προτάσεις παραμένουν σταθερές όπως αυτή τού να ορκιστεί ο «σοφός» της Κουμουνδούρου Γιάννης Δραγασάκης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Δραγασάκης θα αναλάβει έναν εποπτικό ρόλο - ομπρέλα στον κύκλο των οικονομικών υπουργείων με ευθύνη να συντονίζει τη λειτουργία τους και να διασφαλίζει την αρτιότερη επικοινωνία τους.


Οι πληροφορίες επιμένουν ότι υπουργός Οικονομικών θα ορκιστεί ο οικονομολόγος Γιάνης Βαρουφάκης (έκανε τηλεφώνημα στον Ντάισελμπλουμ) κυρίως για να αναλάβει εκείνος επικεφαλής της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Το υπερ-υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας θα αναλάβει ο Γιώργος Σταθάκης. Στο υπουργείο Ανάπτυξης με αρμοδιότητες του παλαιού Εθνικής Οικονομίας θα συγχωνευθούν τα υπουργεία Τουρισμού, Υποδομών και Ναυτιλίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται στο υπουργείο Οικονομικών να τοποθετήσει και τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ως αναπληρωτή υπουργό Εσόδων τον τελευταίο, ωστόσο δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι οι ίδιοι επιθυμούν την ένταξή τους στο κυβερνητικό σχήμα.

Μέχρι χθες, Δευτέρα, υπήρχε ένα ερωτηματικό για το εάν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επρόκειτο να ενταχθεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η λύση που προκρίνεται είναι να αναλάβει το νεοσύστατο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Αυτό το υπουργείο προκύπτει από την ενοποίηση των υπουργείων Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Υφυπουργός Περιβάλλοντος θα αναλάβει εκπρόσωπος από τους Οικολόγους Πράσινους.

Ο Θ.Δρίτσας δεν αποκλείεται ως αρμόδιος τομεάρχης να κατευθυνθεί στο Εθνικής Άμυνας. Το συγκεκριμένο υπουργείο φέρεται ότι επιθυμεί και ζήτησε ο κ. Καμμένος από τον πρωθυπουργό, είναι όμως άγνωστο εάν ο κ. Τσίπρας θα αποφασίσει να το δώσει στους ΑΝΕΛ. 

Ο Δημήτρης Στρατούλης εμφανίζεται ως επικρατέστερος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Είναι ένα υπουργείο που επιθυμεί και ο ίδιος να αναλάβει και επιπροσθέτως θα ικανοποιήσει και την Αριστερή Πλατφόρμα που θέλει διακαώς ρόλο στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Για τη θέση υφυπουργού Εργασίας προορίζεται η Ράνια Αντωνοπούλου, δεύτερη στο  ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το υπουργείο Παιδείας, που συγχωνεύεται με το Πολιτισμού, παραμένει φαβορί για τη θέση του υπουργού ο ακαδημαϊκός επικεφαλής του Επικρατείας Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, όμως τις τελευταίες ώρες ακούγεται και το όνομα του Αριστείδη Μπαλτά μαζί με εκείνο της Θεανώς Φωτίου.

Σε ό,τι αφορά το υπερ-υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε αυτό θα ενσωματωθεί και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το ΥΜΑΘ. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι για το χαρτοφυλάκιο αυτό προαλείφεται ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ το όνομά του παίζει και για το υπουργείο Υγείας, όπως και του Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Το υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται ότι θα αναλάβει ο επικεφαλής της πολιτικής Κίνησης Πράττω καθηγητής Νίκος Κοτζιάς. Ο Νίκος Χουντής θα ορκιστεί αναπληρωτής ή υφυπουργός αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα, ενώ στο ίδιο υπουργείο μπορεί να αναλάβει κυβερνητικό ρόλο και η Νάντια Βαλαβάνη.

 
Γρίφο εξακολουθεί να αποτελεί το υπουργείο Δικαιοσύνης. Κάποιοι φωτογραφίζουν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για το υπουργικό αξίωμα, όμως κάποιοι άλλοι βλέπουν τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη να αναλαμβάνει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο στο πλαίσιο μιας προσπάθειας του Αλέξη Τσίπρα να διευρύνει την κυβέρνησή του προς αριστερές δυνάμεις ισορροπώντας τις εντυπώσεις από τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. 

Πάντως μέχρι το βράδυ της Δευτέρας δεν είχε γίνει κρούση στον κ. Κουβέλη. Για το ίδιο πόστο ακούγεται και το όνομα του επικεφαλής της Αρχής κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος Παναγιώτη Νικολούδη. Το όνομα Νικολούδη όπως και αυτό της κ. Κωνσταντοπούλου άλλωστε παίζουν για τη θέση του επικεφαλής της Task Force που θα αναλάβει την επιχείρηση "καθαρά χέρια" με υφυπουργείο παρά τω Πρωθυπουργώ.

Ο Νίκος Παππάς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αναλάβει καθήκοντα υπουργού Επικρατείας. Και όχι μόνο. Οι τελευταίες πληροφορίες τον θέλουν να αναλαμβάνει και ρόλο στα θέματα επικοινωνίας και πληροφοριών. Κάτι σαν υπουργείο Επικρατείας, Τύπου και Πληροφοριών (με αρμοδιότητα και την ΕΥΠ).
Ο Νίκος Βούτσης εμφανίζεται ως φαβορί για τη θέση του Προέδρου της Βουλής. Όμως ακούγεται και το όνομα του Θοδωρή Δρίτσα. Όπως έγινε σαφές την Τρίτη, την ευθύνη του Πρωθυπουργικού Γραφείου αναλαμβάνει ο 33χρονος νομικός Δημήτρης Τζανακόπουλος, στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα. 

Newsroom ΔΟΛ

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ