3.6.2013 22:09

Εντείνει τις προσπάθειες του ο Κ. Τριαντάφυλλος για την μόνιμη και ηλεκτρονική βίζα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠ. ΕΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τη μόνιμη ισχύ της έκδοσης βίζα στα ελληνικά νησιά για τους επισκέπτες από Τουρκία και τη δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικής, προσπαθεί να προωθήσει ο βουλευτής Χίου Κ. Τριαντάφυλλος.
Μετά τις αλλεπάλληλες ενέργειες του μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο κ. Τριαντάφυλλος  είχε συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και παράλληλα συνεχίζει εντός κοινοβουλίου τις προσπάθειες του με ενημέρωση των βουλευτών για τα θετικά αποτελέσματα αυτής της ρύθμισης στην οικονομία των νησιών μας και  υποβάλλοντας σχετικό ερώτημα για την προετοιμασία των αρμόδιων υπουργείων υπουργείων , ενόψει της διαδικασίας αναθεώρησης του Κώδικα θεωρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αναλυτικά στην ανακοίνωση του βουλευτή αναφέρεται:
«Συνάντηση εργασίας είχε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Χίου Κώστας Τριαντάφυλλος στο Υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με την πορεία υλοποίησης και την εξέλιξη του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης τουριστικής βίζας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που συνεχίζεται φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά και με βάση το οποίο, το κόστος της βίζας έχει μειωθεί σε 35 ευρώ από 60, που ήταν πέρυσι. Ταυτόχρονα, στα 5 νησιά που εφαρμοζόταν έως πέρυσι, έχει προστεθεί, πλέον, και το Καστελλόριζο.

Η βίζα που δίδεται, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος, έχει ισχύ 15 ημερών και ισχύει για 2 επισκέψεις, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠ.ΕΞ., το πρώτο 15νθημερο του Μαΐου εκδόθηκαν 83 βίζες βάση του προγράμματος, εκ των οποίων οι 32 για τη Χίο.

Ο βουλευτής συζήτησε το θέμα με την Πρέσβειρα Μαρία Διαμαντοπούλου, επικεφαλής της Διεύθυνσης Δικαιοσύνης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Schengen του Υπουργείου. Κατά την συνάντηση τέθηκαν, επίσης, τα θέματα της ελληνικής πρότασης ενόψει της αναθεώρησης του Κώδικα Θεωρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ηλεκτρονικής διαδικασίας έκδοσης visa και της μονιμοποίησης της διαδικασίας έκδοσης visa στα ελληνικά νησιά.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Βουλευτής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όπως είναι γνωστό με τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανάληψη του πιλοτικού προγράμματος έκδοσης visa στα ελληνικά νησιά. Αυτό έγινε εφικτό χάρη στην αποτελεσματική εργασία των υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών και τη συνεργασία τους με τους αρμοδίους υπαλλήλους του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Για την οικονομία της Χίου, αλλά και των υπολοίπων νησιών αυτό είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, κυρίως,  τους καλοκαιρινούς μήνες. Τώρα, πρέπει να τεθεί ο στόχος της μονιμοποίησης της δυνατότητας έκδοσης visa στα λιμάνια των νησιών, μετά το πέρας του πιλοτικού προγράμματος.

Στην κατεύθυνση αυτή, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία για την εκπόνηση της ελληνικής πρότασης εν όψει της αναθεώρησης του Κώδικα θεωρήσεων που επεξεργάζεται, ήδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ταυτόχρονα, η χώρα μας που επιθυμεί να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τον τουρισμό, πρέπει καταρχήν να καταστήσει δυνατή την ηλεκτρονική αίτηση για την έκδοση βίζας και να προωθήσει την ηλεκτρονική έκδοση της δεύτερης βίζας, μετά την λήξη της πρώτης».

Στο ίδιο πλαίσιο της ενημέρωσης εκ μέρους των αρμόδιων Υπουργείων  και υπηρεσιών, ο βουλευτής κατέθεσε, σήμερα, Ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Τουρισμού και Εξωτερικών, με την οποία ζητά να ενημερωθεί η Βουλή των Ελλήνων,  για την έως τώρα εξέλιξη του πιλοτικού προγράμματος, τις ενέργειες για την απλοποίηση έκδοσης της βίζας και την εισαγωγή της δυνατότητας ηλεκτρονικής υποβολής – αίτησης χορήγησης βίζας εκ μέρους του αιτούντος, μία κίνηση που θα μειώσει δραστικά το χρόνο έκδοσης, την ταλαιπωρία και τη αντίστοιχη γραφειοκρατία  προς όφελος του ελληνικού τουρισμού.

Τέλος υποβάλλει ερώτημα σχετικά με την προετοιμασία των συναρμοδίων Υπουργείων ενόψει της διαδικασίας αναθεώρησης του Κώδικα θεωρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ