10.6.2014 16:21

Ενώπιον του Κάρολου Παπούλια ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση

Ορκίστηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης. Η τελετή ορκωμοσίας πραγματοποιήθηκε από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. 

Ειδικότερα, λίγα λεπτά μετά τις 15.30 συγκεντρώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης στο προεδρικό Μέγαρο, προκειμένο να ορκιστεί ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.

Κάρολος Παπούλιας και Αντώνης Σαμαράς στήθηκαν δίπλα δίπλα για την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, φορώντας σχεδόν την ίδια γραβάτα, ίδιας απόχρωσης του μπλε, ενώ και στην πλειοψηφία τους οι παριστάμενοι φορούσαν γραβάτες στις αποχρώσεις του μπλε και του μοβ.

Οι κυρίες που έκλεψαν την παράσταση

Με λευκό κοστούμι και πράσινο πουκάμισο προσήλθε στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης η Άντελα Γκερέκου και με κόμμωση επιμελώς ατημέλητη έκλεψε για ακόμη μια φορά τα βλέμματα.

Με μαύρο ταγέρ εμφανίστηκε η Κατερία Παπακώστα για να ορκιστεί υφυπουργός Υγείας. Σε στενή γραμμή το ταγέρ της κυρίας Παπακώστα που προτίμησε το κλασικό μαύρο για την εμφάνιση που μαγνήτισε πάνω της όλα τα βλέμματα.

Πιο... κάζουαλ από όλες τις κυρίες, η Σοφία Βούλτεψη, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και νέα κυβερνητική εκπρόσωπος, η πρώτη γυναίκα που τοποθετήθηκε ποτέ σε αυτή τη θέση, προτίμησε μαύρο παντελόνι, λευκή αέρινη πουκαμίσα και μαύρο σακάκι. 

«Πόλος έλξης» για τους κυρίους ήταν η κ. Γκερέκου, αφού μετά τη λήξη της ορκωμοσίας, πολλοί συνάδελφοί της εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να φωτογραφηθούν μαζί της!

Ο Λοβέρδος έψελνε μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο καθόλη τη διάρκεια της ορκωμοσίας του σε υπουργό Παιδείας.

Πρώτος, ως είθισται, υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Οι νέοι υπουργοί αναλαμβάνουν καθήκοντα

Πρώτος υπουργός που υπέγραψε το ΦΕΚ για το διορισμό του στην κυβέρνηση ήταν ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ο κ. Αργύρης Ντινόπουλος, ο κ. Νίκος Δένδιας (ο οποίος υπέγραψε με τη δική του πένα), ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Τασούλας, ο Μάκης Βορίδης, ο κ. Βασίλης Κικίλιας -που υπέγραψε για πρώτη φορά, ο κ. Γιώργος Ορφανός -που κατέφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο με αρκετά μέλη της οικογένειάς του, ενώ στη συνέχεια υπέγραψαν οι υφυπουργοί και οι αναπληρωτές υπουργοί.

Έκδηλη ήταν η χαρά των κ.κ. Λοβέρδου και Γιακουμάτου, ενώ φανερά εξοικειωμένος με τις κάμερες ήταν ο κ. Αργύρης Ντινόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την ορκωμοσία απουσίαζε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος νωρίς το μεσημέρι πήρε εξιτήριο από το Ιπποκράτειο όπου νοσηλεύτηκε από το βράδυ της Δευτέρας, μετά από αδιαθεσία που ένιωσε.

Φεύγοντας, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μαζί με τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης, εξήλθαν του Προεδρικού Μεγάρου (ο κ. Σαμαράς φάνηκε να τους είπε: «Με γρήγορο βήμα») ενώ κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή, όπου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο τους υπουργικό συμβούλιο.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Από τα 46 μέλη, που απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση, 32 προέρχονται από τη ΝΔ και 13 από το ΠΑΣΟΚ, ενώ «ουδέτερο» πρόσωπο κοινής αποδοχής και χωρίς κομματικά προσκόμματα θεωρείται ο διάδοχος του Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, κ. Γκίκας Χαρδούβελης.

Αναλύοντας τη... γλώσσα των αριθμών, παρατηρούμε ότι από την κυβέρνηση βγήκαν 14 άτομα (11 από τη ΝΔ, δύο από το ΠΑΣΟΚ και ο Γιάννης Στουρνάρας), μετακινήθηκαν τέσσερα (τρία από τη ΝΔ και ένα από το ΠΑΣΟΚ), ενώ ακλόνητοι στις θέσεις τους έμειναν 23 υπουργοί και υφυπουργοί (15 από τη ΝΔ και οκτώ από το ΠΑΣΟΚ).

Με αυτό το δεδομένο -ότι δηλαδή, 23 μέλη της κυβέρνησης δεν άλλαξαν χαρτοφυλάκια-, το μεσημέρι της Τρίτης θα ορκιστούν 23 νέοι υπουργοί και υφυπουργοί (οι τέσσερις μετακινηθέντες και οι 19 νεοεισελθόντες).

Αμέσως μετά, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και θα ακολουθήσουν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής στα υπουργεία των οποίων οι πολιτικές ηγεσίες αλλάζουν.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ