12.6.2015 15:55

Ενεργοποίηση του Emergency Fund και του Ταμείου Αλληλεγγύης για το Βόρειο Αιγαίο

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ

Την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της αυξημένης μεταναστευτικής ροής στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ζήτησε η Περιφερειάρχης κα Χριστιάνα Καλογήρου, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

«Η κατάσταση στο Βόρειο Αιγαίο είναι εξαιρετικά δύσκολη. Έχουμε προτείνει στην κυβέρνηση τρόπους άμεσης αντιμετώπισής της», είπε η κα. Καλογήρου και ζήτησε την άμεση στήριξη της αστυνομίας και του λιμενικού σε υποδομές και προσωπικό, ώστε να γίνεται ταχύτερα ο έλεγχος και η μεταφορά των μεταναστών, καθώς και χρηματοδότηση ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Η Περιφερειάρχης πρότεινε την άμεση ενεργοποίηση του Emergency Fund και του Ταμείου Αλληλεγγύης για το Βόρειο Αιγαίο, σε συνεργασία απευθείας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή άλλους Διεθνείς Οργανισμούς, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου δήλωσε: «Ο Επίτροπος βρίσκεται αλληλέγγυος στην επείγουσα ανάγκη που οι ελληνικές Περιφέρειες αντιμετωπίζουν σε σχέση με την διαρκώς αυξανόμενη μεταναστευτική ροή. Τα περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να διαθέσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αποτελούν μια ουσιαστική παρέμβαση. Αλλά θα πρέπει το ελληνικό κράτος να κινηθεί εξίσου ταχύτατα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να αξιοποιηθούν τα κονδύλια αυτά».

Η κα Καλογήρου προσκάλεσε τον κ. Αβραμόπουλο να επισκεφθεί τη Λέσβο, κάτι που ο Επίτροπος Μετανάστευσης δεσμεύτηκε να κάνει το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ