12.3.2014 13:14

Ενέδωσαν σε ένα ταξίδι στο χρόνο

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΤΙΟΝ ΜΕ ΤΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Ένα όμορφο και ενδιαφέρον ταξίδι στο χρόνο είχαν την ευκαιρία να κάνουν όσοι συμμετείχαν στη θεματική ξενάγηση, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Μαρτίου, το πρωί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου με οδηγό τον Θωμά Καραμουσλή, ξεναγό και μέλος του Δ.Σ. του «ΑΡΤΙΟΝ».
Παρότι το θέμα ήταν εξειδικευμένο το Μουσείο γέμισε από κόσμο που με την παρουσία απόδειξε ότι αναζητά θεματικές εκδηλώσεις και διψά για μια αφορμή,μια ευκαιρία προκειμένου να διαβεί την είσοδο χώρων μη οικείων στους περισσότερους, όπως τα Μουσεία.

Η ξενάγηση

H θεματική ξενάγηση στα εκθέματα του μουσείου που αφορούσαν στον «καλλωπισμό και τα κοσμήματα στην αρχαία Χίο»,επεκτάθηκε σ’ όλες τις αίθουσες του Μουσείου, όπου εκτίθενται πολλά αντικείμενα αυτού του είδους, από την προϊστορική μέχρι την ρωμαϊκή περίοδο, καλύπτοντας ένα φάσμα 4000 ετών περίπου.
Ξεκινώντας από την πρώτη αίθουσα του Μουσείου, ο κ. Καραμουσλής αναφέρθηκε στις προϊστορικές πυξίδες («μπιζουτιέρες» εποχής) που βρίσκονται εκεί. Στη συνέχεια, οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στα ενδιαφέροντα εκθέματα με χρονολογική σειρά, όπως οι χάλκινοι καθρέπτες, τα σύνεργα καλλωπισμού και άλλα χιακά κοσμήματα όλων των περιόδων. Μεγάλη ποικιλία χρυσών, ασημένιων και διακοσμημένων με πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους κοσμημάτων, ένα μεγάλο φάσμα σφραγιδόλιθων από φαγιάνς, ορεία κρύσταλλο, στεατίτη και άλλα υλικά, πόρπες, περόνες, στεφάνια, ενώτια και δακτυλίδια κοσμούν τις προθήκες του Μουσείου, προσφέροντας έναυσμα για περαιτέρω μελέτη από τους ενδιαφερόμενους, αλλά και έμπνευση για τους σύγχρονους καλλιτέχνες και χειροτέχνες.
Αξιόλογα είναι επίσης τα γυάλινα φιαλίδια αρωματικών ελαίων, ενώ τα εκθέματα της μεγάλης συλλογής των μυκηναϊκών κοσμημάτων από τα Ψαρά έδωσαν τροφή για περαιτέρω συζήτηση μεταξύ των επισκεπτών και του ομιλητή.

Πετυχημένη συνταγή

Η ανταπόκριση του κόσμου οδηγεί τους διοργανωτές στην επανάληψη ανάλογων εκδηλώσεων. Άλλωστε συνταγή επιτυχημένη δεν αλλάζει. «Η επιτυχία της ξενάγησης και το ενδιαφέρον των επισκεπτών επιβεβαιώνει το γεγονός ότι τόσο οι ντόπιοι όσο και οι τουρίστες μας έλκονται από τις εναλλακτικές μορφές βαθύτερης γνώσης και επαφής με την ιστορία και τον τόπο μας. Έτσι, ο σύλλογος «ΑΡΤΙΟΝ» στα πλαίσια της Ανοικτής Ακαδημίας Γνώσης - Επιμόρφωσης και του Τμήματος Πολιτιστικού Τουρισμού που προβλέπονται από το καταστατικό του, θα διοργανώσει στο προσεχές μέλλον σχετικές εκδηλώσεις ειδικού ενδιαφέροντος», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το Άρτιον.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ