14.9.2012 20:06

Εμπρός για μια νέα Παγανή!

ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ Β.Α. ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΖΗΤΑ Ο ΠΕΡΙΦ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΗΛ. ΓΙΑΝΝΙΡΗΣ

Επιστολή προς τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Ν. Γιακαλή έστειλε ο περιφερειακός σύμβουλος Ηλίας Γιαννίρης αναφορικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται στα νησιά μας τον τελευταίο καιρό με την αυξημένη ροή αφίξεων μεταναστών από τα μικρασιατικά παράλια. Στην επιστολή του αναφέρει: 
"Στα νησιά στου Βορείου Αιγαίου και ιδιαίτερα στη Λέσβο το 2009 αντιμετωπίσαμε πολύ μεγάλο πρόβλημα με την αθρόα εισροή μεταναστών από τα μικρασιατικά παράλια και την αδυναμία της ελληνικής πολιτείας να προσφέρει στοιχειώδεις συνθήκες φιλοξενίας στου πρόσφυγες. Οι εικόνες ντροπής από το κέντρο υποδοχής μεταναστών της Παγανής έκαναν τον γύρο του κόσμου. Για το ζήτημα αυτό πρόσφατα καταδικάστηκε η Ελλάδα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η μείωση του μεταναστευτικού ρεύματος στα νησιά μας το 2010 με την μετατόπιση του βάρους στα σύνορα μας στον Έβρο, έκρυψε το ζήτημα αδυναμίας της νησιών μας να προσφέρει φιλοξενία στους πρόσφυγες.Εκτιμάμε ότι η μεγάλη ένταση που επικρατεί στη Σύρια αλλά και η εντατικοποίηση των ελέγχων στον Έβρο,  μεταφέρουν και πάλι το μεταναστευτικό ρεύμα στα νησιά μας και καλούμε την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να πάρει πρωτοβουλία για την προετοιμασία των υπηρεσιών της για να αντιμετωπίσει αυτό το πολύ πιθανό ενδεχόμενο. Για το ίδιο θέμα είχαμε κάνει σχετικό αίτημα και τον Ιανουάριο του 2011 χωρίς δυστυχώς καμία ανταπόκριση από την πλευρά της Περιφέρειας. Ήδη έχει αρχίσει να εμφανίζεται πρόβλημα φιλοξενίας των μεταναστών στη Μυτιλήνη με το τραγικό φαινόμενο να κρατούνται ανήλικα παιδιά στα κρατητήρια μαζί με ποινικούς κρατούμενους. Είναι απαραίτητη η άμεση εξεύρεση κατάλληλων χώρων για την φιλοξενία των προσφύγων σε ανοικτά κέντρα φιλοξενίας αλλά και η προετοιμασία των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής μέριμνας προς αυτήν την κατεύθυνση. Προς αυτήν την κατεύθυνση πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να καλέσετε ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών (Αστυνομία και Λιμενικό, Νοσοκομεία, ΜΚΟ και εθελοντικές οργανώσεις κλπ). Από την πλευρά μας ως Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο θα συμβάλουμε με κάθε μέσο σε αυτήν την προσπάθεια".

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ