22.10.2012 17:30

Εμπνέει την παγκόσμια τέχνη ο Όμηρος. Τη Χίο;

ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Τη χώρα μας και τον πολιτισμό μας θα ταξιδέψει και πάλι σε όλο τον κόσμο η δύναμη των ομηρικών επών. Αυτή τη φορά ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του κόσμου, ο  Robert Wilson, εμπνέεται από την «Οδύσσεια» και δημιουργεί με έλληνες ηθοποιούς μια πρωτότυπη παράσταση στην ελληνική γλώσσα για το Εθνικό Θέατρο  σε συμπαραγωγή με το Piccolo Teatro του Μιλάνου.
Ο διάσημος Αμερικανός καλλιτέχνης, με την εξαιρετική του ικανότητα να διεισδύει στα κείμενα με τρόπο ριζοσπαστικό, φωτίζοντας όλες τις διαστάσεις τους, συνδυάζοντας μύθο και πραγματικότητα και αποκαλύπτοντας απρόσμενες πλευρές τους, εικονοποιεί με απαράμιλλο τρόπο το μοναδικό αυτό έπος σε μία συνεχή ροή σκηνών και μαγικών εικόνων μύθου, πραγματικότητας και ιστορίας. 
Η Οδύσσεια, που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα από τις 26 Οκτωβρίου 2012 έως τις 16 Μαρτίου 2013 στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, θα μεταφερθεί στη συνέχεια για τρεις εβδομάδες στο Piccolo Teatro του Μιλάνου αλλά και σε άλλους προορισμούς του εξωτερικού.
Στη διανομή των ρόλων τον Οδυσσέα ενσαρκώνει ο  Σταύρος Ζαλμάς, τον Όμηρο και τον Τειρεσία ο Νικήτας Τσακίργλου, ενώ ήρωες και ηθοποιούς υποδύονται ακόμα η Λυδία Κονιόρδου, η Μαρία Ναυπλιώτου, ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, ο Άκης Σακελλαρίου, η Ζέτα Δούκα και ο Αποστόλης Τότσικας.
 
ΣΤΗ «ΣΚΗΝΗ» ΤΗΣ ΧΙΟΥ
Την ίδια στιγμή βασανιστικά αργά και ημιτελή είναι τα βήματα προόδου για τη δημιουργία Κέντρου Ομηρικής Παράδοσης και Προβολής στη Δασκαλόπετρα. Ο Δήμος Χίου πέτυχε να νοικιάσει από το Ναό Αγίου Γεωργίου Βροντάδου το ακίνητο που στέγαζε επί χρόνια το εστιατόριο «Δασκαλόπετρα», αναζητεί εναγωνίως χρηματοδότηση για τη διαμόρφωση του, πλην όμως ως εκεί. Κινδυνεύει μάλιστα το συμβόλαιο να θεωρηθεί άκυρο αν παρέλθει μεγάλο διάστημα και δεν ενεργοποιηθεί. Η Δημοτική Ενότητα Βροντάδου έχει περιλάβει ποσό 60.000 ευρώ στον προϋπολογισμό της, το οποίο πιθανότατα θα μεταφερθεί στον επόμενο ως ανεκτέλεστο.
Είναι εμφανής η απουσία στρατηγικού σχεδίου ταύτισης του τόπου με τον ποιητή των αθάνατων επών και οι αποσπασματικές ενέργειες κατά καιρούς καταλήγουν φωτοβολίδες δημιουργίας εντυπώσεων. Η υπόθεση διαχειρίζεται κατά διαστήματα από αιρετά πρόσωπα, η ευθύνη μάλιστα συχνά μεταβιβάζεται, ενώ και η Τεχνική Υπηρεσία δυσκολεύεται να αντιληφθεί την ανάγκη να προταχθούν οι ενέργειες που αφορούν το Κέντρο.
Κυρίως όμως απουσιάζει η αναγκαία για την περίπτωση σύσταση κατάλληλου φορέα, εκείνου που θα καθορίσει τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί και θα συντονίσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες. Η αποστασιοποίηση του Δήμου από το πολύ χρήσιμο Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού που έχει υπογράψει δημιουργεί ερωτηματικά για το βεληνεκές της προσπάθειας που καταβάλει. Θα αντιληφθεί, έστω και τώρα, την ανάγκη να πάρει το θέμα πιο ζεστά; Λίγες οι πιθανότητες, αν κρίνουμε από τις ως τώρα ενέργειες. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ