27.9.2013 11:00

Εμπλοκή τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής σε έκνομες ενέργειες

Σημαντικά στοιχεία για πιθανή εμπλοκή τουλάχιστον τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής σε έκνομες ενέργειες της οργάνωσης προκύπτουν από την εισαγγελική έρευνα που διενεργείται σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο.

Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου στο οποίο, όπως αποκάλυψε η «Κ», συμπεριελήφθησαν και βουλευτές του κόμματος, προέκυψαν τηλεφωνικές επαφές τους με πρόσωπα εμπλεκόμενα σε επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας που διενεργεί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Οι τηλεφωνικές επαφές των βουλευτών φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται και από τις νόμιμες συνομιλίες που έχει καταγράψει ο «κοριός» της ΕΥΠ. Τα ευρήματα αυτά, σε συνδυασμό με τις καταθέσεις θυμάτων των επιθέσεων και τα όσα αποκάλυψαν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες–πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής για τη δομή και τη δράση της οργάνωσης, φαίνεται ότι συγκλίνουν επαρκώς στην ύπαρξη «δομημένης ομάδας» και τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης.

Εφόσον τελικώς απαγγελθεί κακουργηματική κατηγορία ακόμα και εις βάρος βουλευτών του κόμματος, οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ταχύτατες, καθώς στην περίπτωση αυτόφωρης κακουργηματικής πράξης, η ποινική διαδικασία κινείται άμεσα χωρίς να απαιτείται άδεια της Βουλής. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι εμπλεκόμενοι μπορούν να βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι με σύλληψη (σ.σ. στην περίπτωση έκδοσης ενταλμάτων) ή ακόμη και με προσωρινή κράτηση.

Οι εισαγγελικές αρχές, πάντως, κινούνται ταχύτατα, αλλά ιδιαίτερα προσεκτικά, καθώς ζητούμενο είναι η κατηγορία να είναι «δεμένη». Στην κατεύθυνση αυτή ο αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου θα ζητήσει άρση και του τραπεζικού απορρήτου βουλευτών, στελεχών, αλλά και μελών της οργάνωσης.

«Η ύπαρξη τηλεφωνικής συνομιλίας με εμπλεκόμενο πρόσωπο δεν συνιστά από μόνη της απόδειξη. Εφόσον βεβαίως συνδυάζεται με άλλα στοιχεία, τότε ισχυροποιείται», διευκρίνιζαν στην «Κ» ανώτατες δικαστικές πηγές.

Σύντομα, ενδεχομένως στα επόμενα εικοσιτετράωρα, η έρευνα πιθανολογείται ότι θα περάσει «στην επόμενη φάση», αυτή της κλήτευσης υπόπτων.

Πέραν των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, στο στόχαστρο του κ. Βουρλιώτη βρίσκονται στελέχη της οργάνωσης, ενώ δεν αποκλείεται η εξέταση και άλλων «προστατευόμενων» μαρτύρων προκειμένου να αποκαλυφθεί πλήρως ο «σκληρός» πυρήνας. Παράλληλα, διερευνώνται σχέσεις της Χρυσής Αυγής με επιχειρηματίες, νονούς της νύχτας, κυκλώματα εκβιαστών, αλλά και αστυνομικούς. Οπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές, ενδεχόμενα στοιχεία που θα προκύψουν από την άρση του τραπεζικού απορρήτου εμπλεκομένων αναμένεται να αποσαφηνίσουν πιθανολογούμενη εμπλοκή τους και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες, όπως π.χ. εκβίαση ή ακόμα και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην οικονομική κατάσταση ηγετικών στελεχών, αλλά και μελών της οργάνωσης, καθώς μεταξύ άλλων ερευνώνται συμμετοχή τους σε κυκλώματα εκβίασης μικροπωλητών, δωροδοκίες, όπως και «ύποπτες» διαδρομές χρημάτων.

Πάντως, δεν αποκλείεται από την άρση του τραπεζικού απορρήτου να υπάρξουν και κάποια στοιχεία που αφορούν τα οικονομικά του κόμματος και τη χρηματοδότηση της οργάνωσης, αντικείμενο στο οποίο επί του παρόντος δεν έχει υπεισέλθει η έρευνα.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ