20.10.2014 12:31

Εμείς είμαστε Χίος

ΜΕ ΕΝΑ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΠΛΑΝΟ ΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΕΦΙΚΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΕΦΙΚΤΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΧΙΟΥ Μ. ΣΤΑΥΡΙΝΟΥΔΗ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΟΥΣ ΠΛΗΡΗ ΣΥΜΠΝΟΙΑ ΣΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ

Ένα πλάνο δράσης του νησιού για τους επόμενους μήνες με στοχευμένες ενέργειες και συγκεκριμένες προτάσεις, άλλες από τις οποίες είναι εφικτές και άλλες εντελώς ανέφικτες, κατέθεσε προς τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου, τον Δήμαρχο, τον Κ. Τριαντάφυλλο και στον ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σόδη, ζητώντας τους να υπάρχει από δω και στο εξής καθολική υποστήριξη από όλους των ζητημάτων που αφορούν στην Χίο.

Η κ. Σόδη στην μακροσκελή επιστολή της αναφέρει τα παρακάτω:

«Η πατρίδα μας διανύει μια από τις δυσκολότερεςπεριόδους της ιστορίας της μεταπολιτευτικά. Το να περιγράψω τα δεδομένα και τις συνέπειεςαυτής, δεν νομίζω ότι θα έχεικανένανόημα, μιας και όλοι τα γνωρίζουμε και τα βιώνουμεκαθημερινά.

Εμείς όμως γεννηθήκαμε και ζούμε σε ένα ακριτικόνησί κατά βάσηξεχασμένο από τις κυβερνήσεις και πρέπει να επιβιώσουμε. Και μπορούμε να επιβιώσουμε!

Όλοι μας πια αποστρεφόμαστε τις αντιπαραθέσεις, τα πισώπλαταμαχαιρώματα, την αυτοεπίδειξη, τους διαξιφισμούς, τα ατελείωτα «εγώ».

Οι επιπτώσεις αυτών των συμπεριφορών είναι ναέχειαπαξιωθείολοκληρωτικάτόσο η πολιτικήόσο και οι πολιτικοί.

Πρότασή μου λοιπόν, είναι να δημιουργήσουμε ευκαιρίες, να δημιουργήσουμε ανάπτυξη στον τόπο μας και πρώτα - πρώτα να διορθώσουμε ό,τι μας περιβάλλει καθημερινά, ό,τι μας ενοχλεί, ό,τι μας στεναχωρεί μέσα από μία ενδυνάμει συνεργασία.

Μόνη μου, όπως ανέφερα και στην δήλωση μου όταν εξελέγην βουλευτής του νησιού μας, δεν μπορώ να προσφέρω παρά ελάχιστα.

Θα ήθελα πρωταρχικώς να δηλώσω ότι οι παρακάτω σκέψεις και προτάσεις μου δεν έχουν στόχο σε καμία περίπτωσητην προβολή μου ως ιθύνοντα νου ούτε και επιθυμώ  να επιβάλλω τις απόψεις μου ή υποσκελίσω την θέση ή τις αρμοδιότητες κανενός ατόμου ή φορέα.

Ενδεχομένως κάποια από τα θέματα στα οποία αναφέρομαι δια του παρόντος, να είναι εσφαλμένες σκέψεις ή να μην είναι εφαρμόσιμα, και σε κάποια μπορει να μην είμαι ίσως και καλά πληροφορημένη..

Αποκλειστικός όμως στόχος μου είναι να προσπαθήσω με την συνδρομήόλων,πέρα και πάνω από κάθε κομματικό κριτήριο και πεποίθηση να ενωθούμε όλοι μαζί και να γίνουμε ΜΙΑ ΦΩΝΗ στα όποια κέντραεξουσίας!

Πρόταση μου λοιπόν είναι η δημιουργία ενός άτυπου οργάνου, που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους διοικούντες την Χίο, οι οποίοι θα συναποφασίσουμε όσα η Χίος χρειάζεται αλλά και την 'ρότα' που θα κατευθυνθεί το νησί μας.

Ένα ΠΑΓΧΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ λοιπόν, στο όποιο κανένας δεν δικαιούται να απουσιάζει.

Εγώδεν δέχομαι η Χίος μας με τηνμοναδικήιστορία, να είναι ουραγός.

Προτείνωλοιπόνμια συνάντηση  στην οποία θα συμμετέχουν(και που θα αποτελούν στην ουσία το όργανο αυτό.)  :

  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Κος Κάρματζης
  • Οι βουλευτές Χίου
  • Ο Δήμαρχος Κος Βουρνούς
  • Και ένας εκπρόσωπος από τον ΣΥΡΙΖΑ Χίου, τον οποίο θα επιλέξει η τοπική οργάνωση.

Για εμένα είναι αδιανόητο να λείπει από το παγχιακό αυτό μέτωπο ο λόγος και οι προτάσεις της αξιωματικήςαντιπολίτευσης.

Εμείς είμαστε ΧΙΟΣ και θα πορευτούμε, θα επιβιώσουμε και θα αναπτυχθούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!

Το αντικείμενο και στόχοςτων παραπάνω ενεργειών θα είναι η ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΗγια τα παρακάτωθέματα:

  1. Τουριστικήανάπτυξη-στόχοιπροβολή
  2. Συγκοινωνίες
  3. Επιχειρηματικήανάπτυξη
  4. Μακροπρόθεσμοιστόχοι
  5. Βραχυπρόθεσμοιστόχοι

Προτείνω δε μια φορά τον μήνα να γίνεται εκ νέου συνάντηση, με την συμμετοχή όλων των ανωτέρω και κατά περίσταση όποιων άλλων φορέων κριθεί απαραίτητο) για συζήτηση όλων των θεμάτων και των προβλημάτων που πιθανόν έχουν προκύψει στην επίτευξη των στόχων μας.

Επίσηςπροτείνωοποιαδήποτεπαρέμβαση, ερώτηση ή διεκδίκησηγίνεται στο εξής, να έχει τις υπόγραφεςόλων μας.

Επίσης σε κρίσιματοπικάθέματα, οι επισκέψεις στα Υπουργεία να γίνεται από όλους μας!

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τι πρέπει να προβάλλει το νησί μας:

  1. Μαστίχα
  2. Όμηρος
  3. Κάμπος
  4. Toνησί με τις περισσότερες (91! ) και καθαρότερες παραλίες στην Ελλάδα
  5. Μοναστήρια – Εκκλησίες-θρησκευτικόςτουρισμός
  6. Ψαρά
  7. Ιαματικά νερά Κεράμου
  8. Ρουκετοπόλεμος Βροντάδου
  9. Εναλλακτικός προορισμός, λόγω εναλλακτικών τοπίων
  10. Ανάβατος
  11. Μεσαιωνικά χωριά & έθιμα τους
  12. Κάστρο
  13. Ηλιοβασίλεμα Σιδηρούχας
  14. Σπηλαία Ολύμπων και Αγίου Γάλακτος
  15. ΜουσείοΧίου
  16. ΒιβλιοθήκηΚοραή
  17. Βοτανικός  Κήπος
  18. Λωβοκομείο  Χίου

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βραχυπρόθεσμοι στόχοι έως το τέλος Μαΐου

  • Δημιουργία μικρής οργανωμένης μαρίνας στο νότιο τμήμα του λιμένα Χίου
  • Από τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο, σε συνεννόηση με τις ναυτιλιακές εταιρείες τα καράβια θα πιάνουν ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΕΜΠΤΗ στο κεντρικό λιμάνι. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΚΥΡΙΑΚΗ τα Μεστά.
  • Αξιοποίηση  του  Λιμένα  Μεστών.Αν  γίνει  πύλη   Schengen  θα  μπορούν  να  δένουν τακρουαζιερόπλοιαπαρέχοντας τεράστια προοπτικήανάπτυξης  στη  νοτιοδυτικήΧίο . 

 

Προκυμαία

  1. Σε όλη την προκυμαία από τον Ξενοδοχείο Χανδρή μέχρι τη «φτωχιά προκυμαία» αναδεικνύουμε τους μπαβέδες, ξηλώνοντας την άσφαλτο και γίνεται δρόμος βραδείας κυκλοφορίας με ανώτεροόριοταχύτητας τα 30 χλμ. και 24ωρη αστυνόμευση
  2. Για τους μήνεςΙούλιο&Αύγουστο
  • 19:00-01:00 π.μ. η παραλία θα είναι κλειστή από Χανδρή – έως οδό Κανάρη
  • Φορτηγά θα επιτρέπονται να κυκλοφορούν ΜΟΝΟ 6:00-18:00. Μετά τις 18:00 θα κατευθύνονται από την Ροδοκανάκη.
  • Απαγόρευση της κυκλοφορίας για τα μηχανάκια στην παραλία από τις 11.00 το πρωί και μετά
  1. Επέκταση των πεζοδρομίων και στην νοτινή πλευρά της Προκυμαίας
  2. Δημιουργίαποδηλατοδρόμου από Φάρκαιναέως την φτωχιάπροκυμαίακαιπεριμετρικά του κήπου, με παράλληλη δημιουργία σημείων στάθμευσης.
  3. Αγορά από τον Δήμο 500 (σε πρώτηφάση) ποδηλάτων τα οποία θα νοικιάζονται σε όλα τα παρκινγκ
  4. ΑΜΕΣΟ ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ του δρόμουπεριφερειακά του Φρουρίου. Αν γίνει αυτός ο δρόμος,ο χώρος απέναντι από το Λιμεναρχείοθα  μπορούσε  να   γίνει πάρκινγκ.

 

Ώρες λειτουργίας Απλωταριάς

Κατά την άποψή μου, δεν είναι δυνατόν ένα νησί σαν την Χίο να έχει ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της την καλοκαιρινή περίοδο, που ανήκει στην εποχή του 1980.

Σε όλα τα νησιά και τις παραθεριστικές περιοχές της Ελλάδας και του κόσμου ολόκληρου, τα καταστήματα στην κεντρική αγορά, είναι ανοικτά έως πολύ αργά το βράδυ, μιας και αυτά αποτελούν το πόλο έλξης των επισκεπτών, έχοντας ευεργετική επίδραση στην αγορά και ενισχύοντας την πραγματική οικονομία του τόπου.

Βιολογικός Καθαρισμός

Σε συνεργασία με την διοίκηση της ΔΕΥΑΧ και ειδικούς επιστήμονες, πρέπει να επιλυθεί ΑΠΑΞ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ το ντροπιαστικό πρόβλημα της δυσοσμίας, που μετατρέπει το πλέον χαρακτηριστικό προσωνύμιο της Χίου από ‘Μυροβόλο’ σε ‘Βοθροβόλο’. Είναι ντροπιαστικό ο επισκέπτηςμόλιςφτάνει στο νησί μας να μην μπορεί να αναπνεύσει. Είμαστευποχρεωμένοι να επιλύσουμε αυτό το τεράστιοπρόβλημα,πουπολλέςφορέςειδικά όταν φυσάεινοτιάς, επηρεάζει και όλη την πάλη!

ΕΚΘΕΣΕΙΣ-PORTAL ΧΙΟΥ-ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  1. Συνεργασία με ΥπουργείοΤουρισμού και συμμετοχή ΜΟΝΟ σε εκθέσεις που λαμβάνειμέρος το Υπουργείο.
  2. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ εννοείται να γίνεισύγχρονο προσπέκτους για την Χίο με όλα τα παραπάνωπλεονεκτήματα που ανέφεραστην  αρχή.
  3. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ του γραφείουτουρισμού με τρόποσύγχρονοκαι εκσυγχρονισμένο και λειτουργικόsite
  4. Σε συνεργασία με Χιώτεςεπωνύμους της διασποράς και Ελλάδας ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΨΗ όλων των εξόδωνπαραμονής σε ΕΠΩΝΥΜΟΥΣ Ελληνες και ξένους και ΠΡΟΒΟΛΗ της παρουσίας τους στο νησί.
  5. Έμφαση σε Θρησκευτικό και συνεδριακότουρισμό.

 

Εκδηλώσεις κατά τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο

Γενικήιδέα είναι η δημιουργίααναπαραστάσεωνξεχωριστώνεθίμων και δραστηριοτήτων του νησιού μας. Περιληπτικάαναφέρω:

  • Μαστίχα
  • ΔιδασκαλίαΟμήρου

Ενδιαφερόμενοι επενδυτές στον τουρισμό

  • Δημιουργίαειδικούγραφείου της Αντιπεριφέρειας επανδρωμένο με ειδικούςεπιστήμονες, στο οποίο θα απευθύνονταιόσοιενδιαφέρονται να επενδύσουν στο νησί (τουριστικάκαταλύματα, επιχειρηματικέςδραστηριότητες κλπ). Το συγκεκριμένο γραφείο να είναι δίπλα στον επενδυτή  και  να  τον  βοηθάει  σε  ό,τι  χρειαστεί .
  • Απόφαση αρχιτεκτονικού σχεδιασμού τόσο των τουριστικών καταλυμάτων, όσο και γενικότερα της αρχιτεκτονικής του νησιού μας. Η Χίος ΠΡΕΠΕΙ να αποκτήσει νησιωτικό χρώμα!  Γνωρίζω  ότι  ο  Δήμαρχος   μας  είναι  πολύ  καλός  αρχιτέκτονας  και  μπορεί  να  βοηθήσει  πάρα  πολύ.

Επιχειρηματική ανάπτυξη, ανάδειξη τοπικών επιχειρήσεων

  • Δημιουργίαe-shop και επαγγελματικήςσελίδας στο Facebook από το Επιμελητήριο με τίτλο που θα συμφωνηθεί, στο όποιο θα συμμετάσχουν και θα  πωλούν«Online» όσες επιχειρήσεις επιθυμούν.
  • Καμπανιά και προώθηση της αγοράς των  ΧΙΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ! Τα ωφελεί για την τοπική οικονομία και κοινωνία θα είναι ανυπολόγιστα.
  • Δημιουργία ειδικά σχεδιασμένου σήματος, που θα πιστοποιεί την Χιώτικη παράγωγη των προϊόντων και το όποιο θα χρησιμοποιείται στην συσκευασία των προϊόντων.

 

Ένωση Μαστιχοπαραγωγών- Διαχείριση Μαστίχας

Η μαστίχα είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πλέον σημαντικούς οικονομικούς πόρους του νησιού μας. Στόχος μας είναι  ο μαστιχοπαραγωγός να διασφαλίζει όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη   από  την  αύξηση  της  τιμής  της  μαστίχας.Για  να  γίνει όμως  αυτό  θα  πρέπει  να  ανοιχτούννέεςαγορές  στο  εξωτερικό.

Επίσηςπροώθησηόλων  των  απαραιτήτωνυπό  την  αιγίδα  της  Ε.Μ.Χ  ώστε  η μαστίχα    να   πάρει  τη  θέση  που  της  αξίζει,   σαν  ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ  η  ΠΑΡΑΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ  προϊόν !!!

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ

  1. Επίσημηερώτηση και επίσημηαπάντησηγια το που βρίσκεται το θέμα της επέκτασης του αεροδρόμιου και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του.
  2. Να  κληθείειδικός  για  μελέτη  ως  προς  την  κατασκευή  και  την  θέσηντόκου για τα πλοία  η  και  τα  κρουαζιερόπλοια .
  3. Υδροδότηση με πόσιμονερό της πόλης .
  4. Αποπεράτωση της σύνδεσης του περιφερειακούδρόμουτόσο από βορράόσο και από νότο. Επίσημηερώτηση και επίσημηαπάντηση και χρονοδιάγραμμα για τις προθέσεις της πολιτείας.
  5. Δημιουργία του δρόμουπεριφερειακά του Κάστρου.
  6. Πλήρηςανακατασκευή του τελωνείου
  7. Ναυτικός Όμιλος Χίου. Ανάπλαση σε πρώτηφάση(με έξοδα της περιφέρειας,του Δήμου ή να ενταθεί σε ΕΣΠΑ) του κτιρίου, να δοθεί προς εκμετάλλευση στον Ν.Ο.Χ και μελλοντικά να συνεχιστούνόλες οι ενέργειες για την δημιουργία τόσο του κολυμβητηρίου όσο και του Αθλητικού κέντρου.
  8. Δημιουργία καταλυμάτων και εκμετάλλευση του Ιαματικούτουρισμού στα ΑγιάσματαΚεράμου και ανάδειξη των μοναδικώνιδιοτήτων της πηγής. Αυτό  θα  δώσειμεγάληανάπτυξη  στη  Βόρεια  Χίο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ