10.6.2015 14:41

Ελληνικό Νησιώτικο Φεστιβάλ της Αγίας Μαρκέλλας στη Γουάντα

Για τους ενορίτες της Αγίας Μαρκέλλας στο Wantagh του Λονγκ Αιλαντ το Memorial Day Weekend είναι κάθε χρόνο συνυφασμένο με το “Νησιώτικο Φεστιβάλ” που διοργανώνουν για την ενίσχυση της μικρής αλλά δυναμικής και φιλοπρόοδης κοινότητάς τους.

 

Για πέντε ολόκληρες μέρες, από την Πέμπτη 21 Μαϊου έως και τη Δευτέρα 25 Μαϊου, ο αυλόγυρος του νεόδμητου περικαλλούς ναού, ο οποίος είναι αφιερωμένος στη μνήμη της Χιοπολίτιδος Αγίας, έσφυζε από κόσμο, ομογενείς και κατοίκους της περιοχής που έρχονταν να γευθούν ελληνικά φαγητά και γλυκά και διασκεδάσουν με ζωντανή ελληνική μουσική, αλλά και από τις χαρούμενες φωνές των παιδιών που έπαιζαν στα παιχνίδια του λούνα παρκ.

 

Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής ήταν φέτος ο κ. Μιχάλης Γωνιάς, ενορίτης της Αγίας Μαρκέλλας σχεδόν από την ίδρυσή της το 1989, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη φετινή διοργάνωση. “Τα πήγαμε καλά και ο καιρός, μπορεί να είχε λίγο κρύο, αλλά ήταν καλός μαζί μας φέτος”, είπε στη Greek News.

 

Με κέφι και ενθουσιασμό, εδώ και μέρες, δεκάδες εθελοντές, από όλους τους οργανισμούς της κοινότητας, εργάστηκαν ακούραστα για την προετοιμασία του φεστιβάλ και συνέβαλαν στην επιτυχία του.

 

“Για το παζάρι μας προσπαθούμε όσο το δυνατόν, είμαστε λίγοι βέβαια, αλλά δυναμικοί”, σημείωσε η κ. Στέλλα Ψάκου, η οποία βοήθησε μαζί με τις άλλες κυρίες της Φιλοπτώχου, την πρόεδρο Μαρία Κοϊνη και την Πρεσβυτέρα Ιωάννα, στον πάγκο με τα γλυκά και τους λουκουμάδες. Είναι μέλος της Φιλοπτώχου από την ίδρυση της Αγίας Μαρκέλλας, έχει υπηρετήσει μάλιστα ως πρόεδρος για τέσσερα χρόνια. “Και μέχρι που θα μπορώ θα βοηθώ”, πρόσθεσε η κ. Ψάκου, τονίζοντας πως “η εκκλησία μας είναι σα να είμαστε όλοι μια οικογένεια, το ίδιο και η Φιλόπτωχος και προσπαθούμε το καλύτερο για την ενορία μας.”

 

“Το φεστιβάλ μας είχε επιτυχία, ο καιρός μας τα χάλασε λίγο, αλλά παρ’όλα αυτά, ο κόσμος μας τίμησε και τους ευχαριστούμε όλους”, δήλωσε η κ. Ειρήνη Καλούδη, προσθέτοντας πως “είμαστε μια μικρή κοινότητα, θέλουμε τη βοήθεια όλων.”

 

“Είμαι πολύ τυχερή με τέτοιες υπέροχες κυρίες δίπλα μου στη Φιλόπτωχο”, ανέφερε η πρόεδρος Μαρία Κοϊνη, τονίζοντας πως η Αγία Μαρκέλλα είναι μια δυνατή κοινότητα γιατί “αγαπούμε ο ένας τον άλλο, είμαστε σαν μια οικογένεια”.

 

Μετά το φεστιβάλ, η Φιλόπτωχος ετοιμάζεται για τη γιορτή της Αγίας Μαρκέλλας τον Ιούλιο και, μετά τις διακοπές, για το Fashion Show τον Οκτώβριο. “Κάνουμε πολλά για την εκκλησία μας και υποστηρίζουμε αρκετές φιλανθρωπίες στο Λονγκ Αιλαντ”, είπε, προσθέτοντας πως φέτος η Φιλόπτωχος θα δώσει και δύο υποτροφίες σε αποφοίτους Λυκείου που έχουν αριστεύσει. “Ευχαριστούμε το Θεό που έχουμε τον π. Σαράντη, έναν υπέροχο άνθρωπο και ιερέα”, κατέληξε η κ. Κοϊνη.

 

“Το φεστιβάλ μας γίνεται κάθε χρόνο μεγαλύτερο και καλύτερο”, είπε ο κ. Γιάννης Λίληκας, ενώ ο κ. Χρήστος Ράλλης, ένας “από τους πιο παλιούς” εθελοντές του φεστιβάλ, ανέφερε “βοηθάω την Αγία Μαρκέλλα πολλά χρόνια τώρα και μας έχει καλά. Έχω εδώ πέντε ανήψια και δύο παιδιά.”

 

Τα έσοδα από το φεστιβάλ, αλλά και από το μεγάλο λαχείο, που θα κληρωθεί στις 22 Ιουλίου με πρώτο δώρο μια Mercedes C 300 ή δέκα χιλιάδες μετρητά, θα ενισχύσουν την κοινότητα στην προσπάθειά της να ολοκληρώσει το έργο που ξεκίνησε το 2009 με τη θεμελίωση του νέου βυζαντινού ναού της Αγίας Μαρκέλλας και έγινε πραγματικότητα χάρη στη σκληρή δουλειά και τις προσφορές των μελών, αλλά και στη γενναιοδωρία φίλων, όπως οι επιχειρηματίες Χρήστος Σπυρόπουλος, Νίκος Μπουλταδάκης, ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό της Αγίας Μαρκέλλας από το ξεκίνημά της, και Στέλιος Αποστολίδης.

 

Τα επίσημα θυρανοίξια του ναού έγιναν τον περασμένο Νοέμβριο από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο.

 

“Η ενορία μας έχει προοδεύσει αρκετά”, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος, Γιώργος Λίληκας, εξηγώντας πως “γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για να μαζέψουμε χρήματα για να φτιάξουμε τον αυλόγυρο της εκκλησίας και πως όταν ολοκληρωθεί το έργο “θα μας θυμίζει το Αγίασμα της Αγίας Μαρκέλλας στη Χίο.”

 

“Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει όλο αυτό το έργο και προσπαθεί, αλλά χρειάζεται περισσότερος αγώνας και περισσότερη δουλειά”, είπε, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τη συμβολή των ευεργετών, Χρήστου Σπυρόπουλου και Νίκου Μπουλταδάκη, στην ολοκλήρωση του έργου.

 

Μια έκκληση στους απανταχού Χιώτες, να υποστηρίξουν το έργο της Αγίας Μαρκέλλας, απηύθυνε ο κ. Μιχάλης Χειλάς, λέγοντας πως “τα έξοδα είναι τεράστια, όλες οι προσφορές είναι δεκτές” και πως “οι εκκλησίες είναι όπως και τα σπίτια μας, οι δουλειές δεν σταματούν ποτέ, όλο και κάτι χρειάζεται να φτιάξεις.”

 

“Έχουμε προχωρήσει αρκετά, τα έργα στην εκκλησία μας σχεδόν έχουν τελειώσει”, δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου, Κώστας Γαλήτος. Μένουν, όπως είπε, οι αγιογραφίες, -έχουν ήδη ολοκληρωθεί η Πλατυτέρα και το παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου -, καθώς και ο εξωτερικός χώρος του ναού, τα κάγκελα και το πάρκινγκ. Ειδικότερα για τα τελευταία, το κόστος υπολογίζεται στις 200 χιλιάδες.

 

Ο κ. Γαλήτος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανοδική τροχιά που ακολουθεί η κοινότητα της Αγίας Μαρκέλλας, για τη μικρή αύξηση στα μέλη, “αυτό ζητάμε, να φέρουμε νέο κόσμο στην κοινότητά μας”, είπε, αλλά και για το απογευματινό σχολείο, το οποίο “πάει μια χαρά, Δόξα τω Θεώ”.

 

Στα μελλοντικά σχέδια, όπως είπε, είναι η κατασκευή γυμναστηρίου για τις ανάγκες των ομάδων της κοινότητας.

 

Την ικανοποίησή του για το φεστιβάλ εξέφρασε τέλος και ο π. Σαράντης Λουλάκης και ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές, τους επισκέπτες και τους χορηγούς για την υποστήριξή τους. Ο π. Σαράντης, ο οποίος υπηρετεί με ταπεινότητα, αφοσίωση και αγάπη την Αγία Μαρκέλλα, εδώ και έντεκα χρόνια, στάθηκε ιδιαίτερα στη δυναμική παρουσία των παιδιών και της νεολαίας στη ζωή της κοινότητας. “Το ελληνικό μας σχολείο έχει 55 παιδιά” είπε και προανήγγειλε τη δημιουργία παιδικής Χορωδίας από το Σεπτέμβριο, ενώ συνεχάρη και τους μαθητές που συμμετείχαν στα Junior Olympics της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας που διεξήχθησαν το ίδιο Σαββατοκύριακο, και κέρδισαν οχτώ χρυσά μετάλλια.

 

Υπογράμμισε ακόμη τη συμμετοχή της GOYA στο “Pins For Pauly” bowl-a-thon, στο “Ronald McDonald – Niki Sideris Memorial Walk- a- Thon” στο Μανχάταν, αλλά και την πρωτοβουλία της για δενδροφύτευση στο μοναστήρι των Αγίων Πάντων στο Λονγκ Αιλαντ.

 

“Για τρία συνεχόμενα Σαββατοκύριακα τα παιδιά μας απασχολούνται με κάτι δημιουργικό”, είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: http://www.greeknewsonline.com

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ