30.8.2014 14:11

«Έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης»

Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Για πολλαπλές παλινωδίες και θεσμική «θολούρα» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο συνδυασμός «Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή» με αφορμή τη σημερινή ορκωμοσία της νέας Περιφερειακής Αρχής στη Μυτιλήνη.

Όπως σημειώνει ο συνδυασμός της Αγλαϊας Κυρίτση μέσα από την ορκωμοσία αναδεικνύονται ηθικά και πολιτικά ζητήματα «τα οποία πρέπει να επισημανθούν, να προβληματίσουν και να απασχολήσουν με ουσιαστικούς όρους και τους πολίτες του Βορείου Αιγαίου, αλλά και τις παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το διοικητικό εφετείο Πειραιά, αποδέχτηκε ρητά ότι η κα Καλογήρου από την κυβερνητική θέση που κατείχε εξ ορισμού μπορούσε να επηρεάσει τη βούληση του εκλογικού σώματος και κατά συνέπεια το εκλογικό αποτέλεσμα. Και μόνη αυτή η παραδοχή αρκεί για να καταλάβει και ο πλέον αδαής ότι η νέα Περιφερειακή Αρχή, με οποιονδήποτε επικεφαλής, δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση. Η κα Καλογήρου αν και γνώριζε ότι έχει κώλυμα εκλογιμότητας (κάτι που είχαμε καταγγείλει δημόσια καιρό πριν τις εκλογές), ωστόσο, ορμώμενη από την αλαζονεία όσων νέμονται επί σειρά ετών την κεντρική εξουσία (ως εκλεκτή της Ν.Δ.), έδωσε αντικειμενικά έναν «προεκλογικό αγώνα» από προνομιακή κυβερνητική θέση, με ό,τι αυτό σημαίνει και το οποίο μπορεί εύκολα ο καθένας να καταλάβει.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό δείγμα αντίληψης και πρακτικής, ο κομματικός χώρος της κας Καλογήρου να καταγγέλλει, τάχα, ότι η ένσταση έγινε μετά τις εκλογές εξαιτίας του αποτελέσματος, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά -ως σχεδιαστές και υπηρέτης του αντι-αυτοδιοικητικού Καλλικράτη- ότι πριν τις εκλογές απαγορεύεται να γίνουν ενστάσεις. Και επιπλέον, αποκρύπτουν επιμελώς ότι είχαμε καταγγείλει το ασυμβίβαστο της κας Καλογήρου με ανακοίνωσή μας πολύ πριν τις εκλογές. Αντίστοιχα αποκαλυπτική της αντίληψης και του σεβασμού που επιφυλάσσουν για θεσμούς και διαδικασίες είναι και η βεβαιότητα με την οποία «προβλέπουν» την απόφαση του ΣτΕ.

Πόσο αποδεκτό πολιτικά και ηθικά μπορεί να είναι κάποιος που έχει κώλυμα εκλογιμότητας να τίθεται επικεφαλής περιφερειακού ψηφοδελτίου, θεσμικά να μην μπορεί κάποιος να προσβάλλει την υποψηφιότητά του πριν τις εκλογές, να εκλέγεται και μετά να εκπίπτει του αξιώματος, αλλά η παράταξή του να συνεχίζει να διοικεί την περιφέρεια με περιφερειάρχη έναν που δεν εξέλεξε από την αρχή ο λαός του Βορείου Αιγαίου; Η απάντηση είναι προφανής και εκτός των άλλων αναδεικνύει περίτρανα και τον πραγματικό χαρακτήρα του περίφημου Καλλικράτη, ο οποίος μόνο κατ’ ευφημισμό είναι νόμος της αυτοδιοίκησης, αφού τα καταστροφικά του αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα τα βιώνουν οι τοπικές κοινωνίες.

Αντίστοιχα, και κάποιοι άλλοι έγιναν όψιμοι επικριτές του Καλλικράτη, ανακαλύπτοντας αρκετά καθυστερημένα τα κενά και τις σκοπιμότητές του και σήμερα ζητούν την ad hoc υπέρβασή του. Καιροσκόποι της πολιτικής ούτε είμαστε, ούτε και θα γίνουμε. Είναι άλλο να σεβόμαστε τις αποφάσεις τις δικαιοσύνης και είναι άλλο να επισημαίνουμε και να βροντοφωνάζουμε το έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της νέας περιφερειακής αρχής. Είναι άλλο να αποδεχόμαστε το γράμμα του Καλλικράτη που παραβιάζει ανοιχτές πόρτες και είναι άλλο να καταγγέλλουμε το χαρακτήρα του και να αγωνιζόμαστε για την κατάργησή του, ώστε η αυτοδιοίκηση να γίνει ξανά κύτταρο της δημοκρατίας.

Ως Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή δεσμευόμαστε ότι θα ασκήσουμε μαχητική αντιπολίτευση και έλεγχο στη νέα περιφερειακή αρχή, όποιος κι αν είναι, τελικά, ο περιφερειάρχης και δηλώνουμε ότι μαζί με το λαό του Βορείου Αιγαίου θα αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε το μαύρο μέλλον που επιφυλάσσουν για τούτη εδώ την ευαίσθητη γωνιά της χώρας μας». 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ