10.3.2014 10:47

Εκτός στοχάστρου Τρόικας οι άγονες γραμμές

ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ Ο ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ

Στο απυρόβλητο από την Τρόικα μένουν οι άγονες γραμμές, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, ενώ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχουν ήδη πέσει η επάνδρωση των πλοίων καθώς και η λειτουργία της ακτοπλοίας.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξη του στο Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 9.84» ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ότι η Τρόικα δε θέτει θέμα περικοπής των επιδοτήσεων δρομολογίων σε μικρά νησιά και ότι η εκτέλεση των δρομολογίων των άγονων γραμμών "έχει κλειδώσει από τον προϋπολογισμό.

Εκείνο όμως που παραμένει σε εκκρεμότητα σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του υπουργού είναι η λειτουργία της ακτοπλοΐας, με την τρόικα να ζητά να αντικαθιστά με πλοία μικρότερα η κάθε εταιρεία τα πλοία της που είναι σε ακινησία. Αναλυτικά ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε:

"Τέθηκαν θέματα σχετικά με την επάνδρωση των πλοίων και την λειτουργία της ακτοπλοΐας. Έχουμε κάνει πολλά βήματα για τη λειτουργία της ακτοπλοΐας. Για παράδειγμα, όσον αφορά στο διάστημα που τα πλοία βρίσκονται σε ακινησία, παλαιότερα ήταν 11μηνη η υποχρεωτική δρομολόγηση των πλοίων, ενώ τώρα έχει γίνει 10μηνη και αυτό το οποίο ζητάει η τρόικα είναι να μπορεί η εταιρεία να αντικαθιστά τα πλοία τα οποία μπαίνουν σε καθεστώς ακινησίας από άλλα μικρότερα. Αυτό το ζήτημα δεν είχε λυθεί στην προηγούμενη διαπραγμάτευση, αλλά λύνεται τώρα. Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και το δεχόμαστε.

Δεν θέλουμε να καταρρεύσει ο ένας ή ο άλλος κλάδος. Το δικό μας ζητούμενο είναι να υπάρχουν πλοία, τα οποία θα εξυπηρετούν τα νησιά. Όμως θέμα για τις επιδοτήσεις δεν υπήρξε. Τέθηκε ένα θέμα για την επάνδρωση των πλοίων της ακτοπλοΐας -το οποίο είναι πάρα πολύ σοβαρό- και βρισκόμαστε σε ανοικτή συζήτηση. Από τη δική μας πλευρά έχουμε δύο συνθέσεις. Έχουμε την χειμερινή και την καλοκαιρινή περίοδο.

Η καλοκαιρινή περίοδος, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι 7 μήνες και η χειμερινή είναι 5 μήνες. Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε τη χειμερινή περίοδο σε 7 μήνες και να πάμε την καλοκαιρινή στους 5 μήνες».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ