5.8.2016 12:09

Έκθεση φωτογραφίας «Οι Βολισσιανοί»

Μία ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας με θέμα τους κατοίκους της Βολισσού εγκαινιάζουν τη Δευτέρα στις 20:00 το ίδρυμα Γιάννη και Πηνελόπης Κουγιούλη, ο πολιτιστικός σύλλογος Βολισσού «Ο Όμηρος» και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων των σχολείων της περιοχής.

Η  Έκθεση θα διαρκέσει  έως την Κυριακή  28 Αυγούστου 2016. Το ωράριο λειτουργίας της Έκθεσης θα είναι: Καθημερινές και Σαββατοκύριακα από τις 8μ.μ. έως 11 μ.μ., με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Από το κείμενο της επιμελήτριας της Έκθεσης, κ. Έφης Παπαευθυμίου – Ιστορικού Τέχνης, παραθέτουμε το παρακάτω απόσπασμα :

« … Η ενότητα φωτογραφιών που παρουσιάζεται στο Σχολείο Βολισσού με τον τίτλο  Οι Βολισσιανοί  αποτυπώνει την ιστορική διαδρομή των κατοίκων της Βολισσού, στη διάρκεια ενός αιώνα. Ο κοινωνικός βίος, τα έθιμα, τα πανηγύρια, οι αγροτικές και άλλες επαγγελματικές ασχολίες, το καλάρισμα των διχτυών, τα παιχνίδια στη θάλασσα, οι λιτανείες και οι θρησκευτικές γιορτές, φιγούρες ανθρώπων που έζησαν στη Βολισσό και έχουν αποκτήσει μυθικές διαστάσεις στη συλλογική μνήμη και τις αφηγήσεις των Βολισσιανών, είναι μερικά από τα θέματα των φωτογραφιών της Έκθεσης.

Δεν είναι μόνον η Βολισσός, ως τόπος, που πρωταγωνιστεί, αλλά είναι οι άνθρωποί της, το ¨κοινόν¨ των Βολισσιανών με τα ιδιαίτερα και  μοναδικά χαρακτηριστικά του. Οι Βολισσιανοί μέσα από την αλληλουχία των γενεών γράφουν τη δική τους ιστορία, δημιουργούν τον δικό τους πολιτισμό  συνεχώς και αδιαλείπτως. Με τη μακραίωνη ιστορία τους, που φτάνει στα χρόνια του Ομήρου και παλαιότερα, ζουν και αντιστέκονται στις διάφορες αντιξοότητες, πολεμούν, αψηφούν δυσκολίες, αλλά και χαίρονται, χορεύουν, καλλιεργούν τη γη τους, αλιεύουν τη θάλασσα, χαμογελούν στο φακό, όπως χαμογελούν στην ίδια τη ζωή….

Από το σύνολο του φωτογραφικού αρχείου που συγκεντρώθηκε, επιλέχθηκαν 120 φωτογραφίες οι οποίες τυπώθηκαν και αναρτήθηκαν στον ισόγειο χώρο του Σχολείου της Βολισσού, ενώ το σύνολο του αρχείου- περίπου 1000 φωτογραφίες- προβάλλεται σε ψηφιακή μορφή σε ειδικά προετοιμασμένη αίθουσα του Σχολείου» . 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ