27.9.2013 17:36

Εκπτώσεις και στους περιβαλλοντικούς όρους

ΜΗ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΣΤΟ ΕΞΗΣ Η ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΕΙΡΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ

Στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκτέλεση έργων μικρής κλίμακας  και την επίσπευση εκτέλεσης του, στοχεύει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε από τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α., απαλλάσσονται από την υποχρέωση διενέργειας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων σειρά έργων χερσαίων και εναέριων υποδομών που χαρακτηρίζονται από τοπικές και μη σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και υπόκεινται σε γενικές προδιαγραφές, όρους και περιορισμούς που τίθενται για την προστασία του περιβάλλοντος.

Χαμόγελα

Η εξέλιξη αυτή βρίσκει απόλυτα σύμφωνους του αιρετούς που θεωρούν ότι με την υπουργική απόφαση ανοίγει ο δρόμος για να μειωθεί το κόστος των δημόσιων έργων και παράλληλα να συντομεύσει κατά πολύ ο χρόνος ολοκλήρωσής τους. Κι αυτό διότι τα περισσότερα έργα που εκτελούνται είναι δημόσια και η έγκριση περιβαλλοντικών όρων ήταν μέχρι σήμερα αναγκαία.

Ευνοούνται οι διανοίξεις

Η απόφαση αφορά σε διανοίξεις αγροτικών, δασικώνοδών καθώς και σε όλους τους τύπους των συλλεκτήριων οδών, πλην ορισμένων εξ αυτών που βρίσκονται σε περιοχές του δικτύου Natura 2000.

Επίσης, αφορά στη δημιουργία ελικοδρομίων, όταν δεν περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις συντήρησης ή εφοδιασμού, σε αεραθλητικές λέσχες που έχουν πεδία απογείωσης/προσγείωσης.

Στην ΚΥΑ περιλαμβάνονται ακόμα εμπορευματικοί σταθμοί αυτοκινήτων, με ωφέλιμη επιφάνεια από 800 τμ έως και 10.000 τμ, σταθμοί υπεραστικών λεωφορείων με ετήσιο αριθμό επιβατών από 50.000 έως 150.000, καθώς επίσης και οργανωμένοι χώροι στάθμευσης, φύλαξης και ελέγχου φορτηγών οχημάτων, με εμβαδόν από 10 έως 50 στρέμματα.

Όπως διευκρινίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος τα έργα αυτά πλέον λαμβάνουν αυτόματα περιβαλλοντικούς όρους με τη συμπλήρωση μιας απλής αίτησης, χωρίς κάποια πρόσθετη διαδικασία.

Προς τη σωστή κατεύθυνση

«Η απλοποίηση αυτών των διαδικασιών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Μιλάμε για μικρής κλίμακας έργα στα οποία κάποια πράγματα ήταν αυτονόητα και η απαίτηση για εκπόνηση ΜΠΕ μόνο καθυστέρηση και επιπλέον κόστος σήμαιναν», δήλωσε στον «π», ο αντιπεριφερειάρχης Μ. Κράκαρης.

Συντομεύουν οι διαδικασίες

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο δήμαρχος Χίου, Π. Λαμπρινούδης αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οι ΜΠΕ για τα αντιπλημμυρικά έργα μας καθυστέρησαν 8 ολόκληρους μήνες ανεβάζοντας και τον προϋπολογισμό του έργου. Σε τέτοιας κλίμακας έργα οι ΜΠΕ μόνο καθυστέρηση και κόστος ήταν».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ