31.8.2015 15:29

Εκλογές υψηλής εθνικής περιπέτειας

ΜΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

Με αστραπιαίους ρυθμούς μεταβάλλεται καθημερινά η πολιτική συμπεριφορά του εκλογικού σώματος. Η ραγδαία αποδόμηση της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμορφώσει ένα εκλογικό εκκρεμές, με άγνωστη προς το παρόν την κατάληξή του. Κοινή συνισταμένη των επιθυμιών του σαστισμένου ελληνικού λαού η βούληση συνεργασίας των κομμάτων της ευρωπαϊκής σταθερότητας της χώρας, μέσα από ένα εθνικά διαχειριζόμενο σχέδιο εξόδου από τις άνωθεν επιβεβλημένες αποτυχημένες οικονομικές συνταγές.

Ούτε το ένα διαφαίνεται στον ορίζοντα, ούτε το άλλο. Οι κομματικοί μηχανισμοί εθίστηκαν να δουλεύουν με μοναδικό σκοπό την κατάληψη της εξουσίας κι αδυνατούν μια πενταετία τώρα να διαρθρώσουν μια στοιχειώδη πρόταση εξόδου της χώρας από την κρίση. Παταγωδώς απέτυχε και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τα «Ζάπεια», με συνέπεια τα κόμματα να διεκδικούν την ψήφο μας πλήρως αφοπλισμένα από ουσιαστικές προτάσεις, ο λόγος τους να μην αγγίζει τον λαό, κυριευμένο από ένα πέπλο απαισιοδοξίας για το μέλλον του.

Η λάθος στρατηγική

Η πολιτική ανικανότητα κατάθεσης πρότασης εξόδου από την κρίση εντείνεται από την επανάληψη της συνηθισμένης τακτικής της προεκλογικής πόλωσης. Ο Αλεξ. Τσίπρας, πιθανός αλλά καθόλου βέβαιος πλέον νικητής κι αυτών των εκλογών, θέτει το δίλημμα της αυτοδυναμίας, επιμένοντας να αποκηρύσσει τις μετεκλογικές συνεργασίες με τα κόμματα που στήριξαν την απόφαση του για τη δέσμευση της χώρας σε νέο καθεστώς οικονομικής εποπτείας. Ουσιαστικά αποκλείει τη συμμετοχή του κόμματος του σε μετεκλογική κυβέρνηση συνεργασίας, αν δεχτούμε ότι το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας είναι πια όνειρο απατηλό. Χωρίς τον κορμό του ΣΥΡΙΖΑ βέβαια ούτε τα υπόλοιπα κόμματα με σαφή ευρωπαϊκή αναφορά αρκούν για να συγκροτήσουν κυβέρνηση, εκτός κι αν η Ν.Δ. επιτύχει την ολική επαναφορά.

Το ενδεχόμενο μιας παρατεταμμένης ακυβερνησίας μετά την 20η Σεπτεμβρίου μεγεθύνεται, αν δεν γίνουμε μάρτυρες μιας νέας «κωλοτούμπας» από την προεκλογική ρητορεία Τσίπρα, προσχωρώντας στην εθνικά ωφέλιμη λύση του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού.

Ποιος ο λόγος;

Μα αν εν τέλει αυτή είναι η κατάληξη, ποιος ο λόγος προσφυγής στις κάλπες; Ουσιαστικά στο Κοινοβούλιο είχαν διαμορφωθεί οι συσχετισμοί μιας εθνικής συνεννόησης, η οποία τώρα διακόπτεται από το φρένο των εκλογών.

Ο κίνδυνος το απότομο φρενάρισμα να προκαλέσει θύματα παραμονεύει και θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από το κατά πόσο οι αρχηγοί των κομμάτων κατευθύνουν την προεκλογική τους ρητορεία με γνώμονα το εθνικό ή το κομματικό συμφέρον.

Η πατρίδα έχει την ανάγκη εθνικού σχεδιασμού κι αυτός επιτυγχάνεται μόνο μέσα από διευρυμένες συγκλήσεις και χαμήλωμα των τόνων της αντιπαράθεσης. Όποιο κομματικό επιτελείο κινηθεί στον αντίποδα της βασικής βούλησης του ελληνικού λαού θα μαζεύει τα συντρίμμια του το βράδυ των εκλογών.

Η επομένη των εκλογών είναι υποχρεωτικό να φέρει στην εξουσία μια κυβέρνηση με ευθύνη να σχεδιάσει τον οδικό χάρτη της Ελλάδας του 2.020. Μια χώρα με παραγωγή, με δυνατότητες.

Κάθε διαφορετική εξέλιξη βάζει τη χώρα σε μια ανεξέλεγκτη περιπέτεια, την οποία οφείλουμε να αποφύγουμε.  

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ