14.1.2014 14:01

Εκλογές και ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» η JP Morgan

Το βασικό ρίσκο για την πορεία της ελληνικής αγοράς είναι οι πρόωρες εκλογές. Αυτό επισημαίνει και θεωρεί πιθανό η JP Morgan μέσα στο 2014 και προσδιορίζει σαν χρόνο το Φθινόπωρο. Εκτιμά ότι η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και μία γενική εξομάλυνση του περιβάλλοντος θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τη ριζοσπαστική πλευρά (ΣΥΡΙΖΑ), καθώς αναδιαρθρώνει τις θέσεις της για να διεκδικήσει την εξουσία. Βραχυπρόθεσμα για το Χρηματιστήριο, οι νέες εθνικές εκλογές και μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Από την άλλη πλευρά, το σημείωμα της JP Morgan επισημαίνει την οριακή πλειοψηφία των τριών ψήφων, με τις οποίες στηρίζεται το σημερινό κυβερνητικό σχήμα.

Ένα άλλο ρίσκο έχει να κάνει με την αλλαγή στάσης των hedge funds που είναι οι βασικοί παίκτες των warrants των τραπεζών. Η εκτίμηση της JP Morgan είναι ότι σε κάποια φάση θα βγουν πωλητές, όταν όμως θα υπάρξουν αγοραστικές κινήσεις από τους μακροπρόθεσμους επενδυτές των αναδυόμενων αγορών.

«Γιατί οι ελληνικές μετοχές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν»

Overweight (υπερεπένδυση) την Ελλάδα συστήνει η JP Morgan αντίθετα με την υπόλοιπη στρατηγική της στην αναδυόμενη Ευρώπη. Αναμένει τις ελληνικές μετοχές να συνεχίσουν την άνοδο για τρεις λόγους. Πρώτον, οι κεφαλαιοποιήσεις παραμένουν χαμηλές σε σχέση με τις αναδυόμενες και ανεπτυγμένες αγορές στους αντίστοιχους κλάδους. Δεύτερον, το ΑΕΠ αναμένεται να ανακάμψει το 2014 για πρώτη φορά μετά το 2007, ενώ τα spreads θα υποχωρήσουν περισσότερο. Τρίτον, η Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο underweight στις αναδυόμενες αγορές, συγκεντρώνοντας μόλις to 2% σε σύσταση οverweight (υπερεπένδυση), ενώ το 87% underweight (υποεπένδυση).

Επιλέγει την Πειραιώς που εντάσσει στις top 10 επιλογές των αναδυόμενων αγορών, τη ΔΕΗ που εκτιμά ότι διαπραγματεύεται σε 15 P/E με βάση τα κέρδη του 2015 και είναι η χαμηλότερη αποτίμηση στην Ευρώπη εκτός Ρωσίας.

Ο ΟΤΕ έχει τη μικρότερη χρηματοοικονομική επιβάρυνση σε σχέση με οποιαδήποτε εταιρεία της δυτικής Ευρώπης και διαπραγματεύεται δύο φορές τις ελεύθερες ταμειακές ροές του.

Το βασικό ρίσκο της Ελλάδας είναι οι πολιτικές εξελίξεις.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ