17.1.2013 11:18

Έκκληση διαλόγου και τοπικής συναντίληψης από το Στ. Μιχαηλίδη

• ΤΟΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Η διετής εμπειρία του στην Αυτοδιοίκηση και η ικανότητα του να διαβάζει τις αιτίες της κακοδαιμονίας του τόπου «από μέσα» κάνει το δημοτικό σύμβουλο Στ. Μιχαηλίδη να καταθέσει πρόταση αλλαγής μοντέλου λειτουργίας της επικοινωνίας μεταξύ όσων έχουν την ευθύνη διοίκησης του νομού. «Να πάψει ο καθένας να πιστεύει μόνο στην αυθεντία του, η οποία αποδεικνύεται τελικά ελαχιστότατη για τις ανάγκες της Χίου», επισημαίνει – και έχει απόλυτο δίκιο -.

Αναλυτικά στο άρθρο του ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει:

«Αγαπητοί αναγνώστες,  χρόνια πολλά, καλή χρονιά  με υγεία και όσο γίνεται χωρίς σοβαρά προβλήματα.

Όποιος λέει, ότι η Χίος δεν έχει νιώσει ακόμα την κρίση, προφανώς δεν έχει περπατήσει στην αγορά, δεν έχει μετρήσει τα προς ενοικίαση καταστήματα δεν έχει ακούσει για τα συσσίτια, δεν έχει άνεργα παιδιά πτυχιούχους.

Σε ένα τέτοιο καταθλιπτικό περιβάλλον θα περίμενε κανείς ένας υγιής οργανισμός να αντιδράσει, να αυξήσει στροφές, να αναζητήσει λύσεις, να συνειδητοποιήσει κακές επιλογές και να «διορθώσει», όπως λέμε στη ναυτιλία. Κάτι λείπει στον τόπο μας και δε δημιουργούνται προϋποθέσεις ανάκαμψης. Καινοτόμες πρωτοβουλίες βρίσκουν ανταπόκριση σε διεθνές επίπεδο, άλλες επαρχίες προσπαθούν να αναδείξουν ό,τι καλό έχουν προκειμένου να προσελκύσουν τουριστικό ενδιαφέρον. Ήδη καταγράφονται βάσιμες, όπως λένε, προβλέψεις ότι το 2013 ο αριθμός των επισκεπτών στη χώρα μας θα ξεπεράσει τα 17.000.000.

Πως έφθασε στο σημείο η Χίος με τόσα προικιά να είναι στα χαμηλότερα επίπεδα ελκυστικότητας ως τουριστικός προορισμός και στα υψηλότερα σε αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο; Οι γενεσιουργές αιτίες μπορεί να είναι πολλές, θέλω να σταθώ όμως σε ένα θέμα το οποίο με «ενοχλεί» ως πολίτη και το οποίο θεωρώ ότι αν ήταν αλλιώς, τα πράγματα για τον τόπο θα εξελίσσονταν διαφορετικά.

Είναι η απουσία ουσιαστικής και συστηματικής επικοινωνίας και συνεργατικής αντίληψης των εκλεγμένων-Δημάρχου-Αντιπεριφερειάρχη-Βουλευτών-για τη χάραξη και επίτευξη στόχων, σε ένα πλαίσιο αρχών και πιστής εφαρμογής κοινά συμφωνημένου αναπτυξιακού προγράμματος. Πόσες φορές συναντήθηκαν τον περασμένο χρόνο οι προαναφερόμενοι για να προσδιορίσουν τα προβλήματα και να χαράξουν κοινή πλεύση για την επίλυσή τους. Μήπως δεν υπήρχε ανάγκη;

Εκ του γεγονότος, δυστυχώς, ότι τα αυτοδιοικητικά συμβούλια δεν παράγουν πολιτική, δεν μπορούν να καταστούν κινητήριος μοχλός ανάπτυξης, έχω την άποψη ότι είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη θεσμοθέτησης σε τοπικό επίπεδο, ενός οργάνου όπου οι πολιτικοί και παραγωγικοί φορείς του τόπου μας να αρχίσουν να «μιλάνε» μεταξύ τους για τα προβλήματα, τις προτεραιότητες, τις ανάγκες, τα λάθη, τις λύσεις για την πρόοδο του τόπου. Επιβάλλεται να πάψει ο καθένας από τους προαναφερόμενους να πιστεύει μόνο στην αυθεντία του, η οποία αποδεικνύεται τελικά ελαχιστότατη για τις ανάγκες της Χίου.

Οι εντεταλμένοι μας οφείλουν να λειτουργήσουν συνεργατικά και όχι ανταγωνιστικά, ανέλαβαν υποχρεώσεις για την πρόοδο του συνόλου και όχι για τον εαυτό τους. Απαιτούνται συνεργασίες, προγραμματισμένες και τακτικές δημόσιες συνεδρίες των προαναφερομένων για προβληματισμό και αναζήτηση λύσεων, ώστε η Χίος να ξεκολλήσει από το τέλμα, οι νέοι να ελπίσουν, να δούμε χαμόγελα και ζωντάνια ξανά στον όμορφο τόπο μας».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ