11.5.2012 10:30

Εκδήλωση για τη Μάχη του Αίπους

ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΒ ΚΑΙ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Χίου, το Γυμνάσιο Βροντάδου και ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου, υλοποιούν το πολιτιστικό πρόγραμμα «Η μάχη του Αίπους.100 χρόνια μετά...», σαν μια ελάχιστη ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης σε εκείνους που με οποιοδήποτε τρόπο βοήθησαν στην απελευθέρωση του νησιού. Στόχος είναι –και κυρίως των μαθητών- ο εντοπισμός και η καταγραφή όσο γίνεται περισσότερων στοιχείων της προσωπικότητας και της δράσης τους, με βιογραφικά σημειώματα, φωτογραφίες, μετάλλια, επιστολές, ημερολόγια αλλά και προσωπικές μαρτυρίες, που θα αποτελέσουν ανεκτίμητο υλικό για την έρευνα των παιδιών, αλλά και τον εμπλουτισμό των ήδη αξιόλογων αρχείων του Φ.Ο.Β.
Για το σκοπό αυτό έχουν αποσταλεί ενημερωτικές ηλεκτρονικές επιστολές σε σχολεία, συλλόγους και μέσα μαζικής ενημέρωσης των περιοχών καταγωγής των πρωταγωνιστών, εκείνων που απάρτιζαν το εκστρατευτικό και απελευθερωτικό σώμα του Ελληνικού Στρατού και Στόλου το 1912, υλικό που παρουσιάζεται από τις σελίδες του ιστότοπου που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό, στη διεύθυνση http://aipos.wikispaces.com/ .
 
Παρουσίαση υλικού
Στην καταγραφή και τη συγκέντρωση αυτού του υλικού άκρως σημαντική είναι η συμβολή των κατοίκων του Βροντάδου, που με τη στάση και δράση τους στήριξαν τους μαχητές και απέσπασαν τα πιο κολακευτικά τους σχόλια.
«Αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε να θυμηθούμε και αυτή τη δράση να καταγράψουμε στη συνάντηση μνήμης που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Φ.Ο.Β. την Κυριακή 13 Μαΐου και ώρα 10.30», αναφέρει η σχετική πρόσκληση του Ομίλου και ολοκληρώνει το κάλεσμα: «Φέτος είναι 100 χρόνια μετά… Ας μη το ξεχνάμε. Ας κάνουμε το καλύτερο στη μνήμη τους...».
Το υλικό που θα συγκεντρωθεί μαζί με αυτό που υπάρχει στο μουσείο του Φ.Ο.Β. θα εκτεθεί το τριήμερο των επετειακών εκδηλώσεων 16,17,και 18 Νοεμβρίου 2012.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ