19.7.2016 22:19

Το είπε και το έκανε ο ΕΟΑΕΝ

ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ Φ.Π.Α. ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

Αντισυνταγματική  είναι η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα επίπεδα του 24% στα νησιά, υποστηρίζει με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, που απαρτίζεται από19 Επιμελητήρια-μέλη του  σε νησιωτικές περιοχές.

Η προσφυγή αυτή, μαζί με ανάλογες της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, του Δήμου Μυκόνου, των Δικηγορικών Συλλόγων Νάξου και Σύρου, καθώς και επιχειρηματιών, που ήδη έχουν κατατεθεί, θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου την πρώτη ημέρα του νέου δικαστικού έτους, 16 Σεπτεμβρίου 2016, με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Βώρο.

Ειδικότερα, ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών αναφέρει ότι το Σύνταγμα προβλέπει ειδική μεταχείριση για τα νησιά (άρθρα 101 και 106 Συντάγματος), όπως είναι τα  ιδιαίτερα ευμενή  οικονομικά μέτρα λόγω της απομόνωσης τους και της έλλειψης δυνατότητας οικονομικής ανάπτυξης.

Έτσι, τόσο ο νόμος 4389/2016, όσο και η από 24.5.2016 απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων που επιβάλλουν την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά στο 24%, είναι σε αντίθεση επιπρόσθετα με την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος).

Και αυτό, γιατί  η γενική και ολοσχερής κατάργηση της ιδιαίτερης και συνταγματικά επιβεβλημένης ειδικής μεταχείρισης των νησιών από  πλευράς φόρου, είναι επαχθεστέρα αφού μαραζώνει τα νησιά και τους επιφέρει οικονομική δυσπραγία.

Με άλλα λόγια καταργούν το συνταγματικά επιβαλλόμενο ιδιαίτερο και ευμενέστερο φορολογικό καθεστώς για τα νησιά, επισημαίνει ο επίμαχος Όμιλος.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ