8.10.2012 10:00

Εχθροί μας είναι αυτοί που κλέβουν τη ζωή μας!

Με αφορμή τηνσυγκέντρωση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής στην Σάμο κατά του κέντρου κράτησης και την δημιουργία εντυπώσεων που ακουμπάνε στην άγνοια, στο φόβο ,στο θυμικό και στην παραπληροφόρηση των τοπικών κοινωνιών για το θέμα  επισημαίνουμε τα εξής:
Στην χώρα μας μαίνεται ο κοινωνικός πόλεμος με την μορφή των μνημονίων και έχουμε  εκατομμύρια θύματα: εμάς που «δεν χωράμε σε αυτή τη ζωή» κατά πως μας λένε οι κυβερνώντες!,
Οι θερμοί πόλεμοι και η αποσταθεροποίηση χωρών με τις συνακόλουθες καταστροφές, φέρνουν κύματα προσφύγων  που «δεν χωράνε» στις χώρες τους. Όσο αποδεχόμαστε την λογική του «δεν χωράμε όλοι» τόσο πιο γρήγορα στο όνομα της προσαρμογής δεν θα χωράμε ούτε εμείς πάνω σε αυτή τη γη. Ο εχθρός είναι οι μνημονιακές πολιτικές του κεφαλαίου  στην Ελλάδα και οι θερμοί πόλεμοι σε άλλες χώρες. ΔΕΝ είναι ο διπλανός μας
Ο εχθρός ΔΕΝ είναι τα θύματα των πολέμων: Ούτε οι άνεργοι και οι άνθρωποι που τα χάνουν  όλα. Ούτε οι πρόσφυγες. Και ας προσέχουμε: τα σύννεφα του πολέμου  δεν είναι πολύ μακριά. Εξαρτάται από εμάς να μην υπακούσουμε στους πολεμοκάπηλους και να μην φαγωνόμαστε μεταξύ μας.
Τα κέντρα κράτησης για τους πρόσφυγες δεν είναι λύση όχι γιατί «δεν χωράμε σε αυτή τη χώρα» ούτε γιατί  «οι άνθρωποι που έρχονται είναι σκουπίδια» όπως λένε οι μισάνθρωποι (οι νεοναζί). Τα κέντρα κράτησης δεν είναι λύση  γιατί οι κυβερνήσεις στη χώρα μας τα χρησιμοποιούν σαν αποθήκες ψυχών ,εξυπηρετώντας επιταγές της ΕΕ για μια Ελλάδα –Φρούριο . επειδή δεν έχουν μεταναστευτική πολιτική συνολικά (άφησαν και γιγαντώθηκε το μεταναστευτικό δημιουργώντας ρατσισμό και ξενοφοβία), και επειδή δεν θέλουν να υλοποιούν τις αποφάσεις  και τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει διεθνώς.
Ζητάμε  την δημιουργία κέντρων ανοιχτής φιλοξενίας και περίθαλψης για όσους  εισέρχονται στην χώρα. Η χώρα μας, όπως όλες οι χώρες του κόσμου, έχει διεθνή υποχρέωση ελεύθερης πρόσβασης σε πρόσφυγες. Κατά την είσοδο όμως είναι αδύνατη η διαπίστωση της ιδιότητας του πρόσφυγα, Αν ζητήσει άσυλο ο εισερχόμενος, η χώρα είναι υποχρεωμένη να εξετάσει το αίτημά του. Δεν έχει δικαίωμα με βάση  το διεθνές δίκαιο να τον αποτρέψει.
Γι  αυτό:
Μετά  από την  παροχή της πρώτης φροντίδας και περίθαλψης:
 1)Οι πρόσφυγες πρέπει να πάρουν όσοι δικαιούνται άμεσα άσυλο ,να  λειτουργήσει επιτέλους η υπηρεσία ασύλου  ,δίνοντας συγχρόνως ταξιδιωτικά έγγραφα που θα τους βοηθήσουν να φύγουν και ξεπερνώντας το κίνδυνο επιστροφής (λόγω ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ 2)
2)Οι πρόσφυγες πολέμου τυγχάνουν διεθνούς προστασίας, πρέπει να τους απονεμηθεί άσυλο ή επικουρικό καθεστώς προστασίας,  να φιλοξενηθούν σε κέντρα που θα εξασφαλίζονται συνθήκες αξιοπρέπειας και υγιεινής, μέχρι να επιστρέψουν στις χώρες τους.
4)Όσοι θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες της Ευρώπης να καταγραφεί σε ποιες χώρες θέλουν να πάνε και ποια είναι η ειδίκευση τους, ώστε να έλθει η χώρα σε διμερείς διακρατικές επαφές, αν είναι επιθυμητοί εκεί, στο πλαίσιο της αναλογικής κατανομής των μεταναστών.
5)Γενίκευση του προγράμματος εθελοντικού επαναπατρισμού, για αξιοπρεπή αποχώρηση από τη χώρα, μέσω του ΔΟΜ(Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης) και με τις εγγυήσεις των διεθνών συμβάσεων.
Πολλές από τις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να υπαχθούν σε καθεστώς επικουρικής προστασίας ή σε νόμιμη άδεια για ανθρωπιστικούς λόγους, σύμφωνα με το εσωτερικό και ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο.
Επειδή το ζήτημα των προσφύγων το παρουσιάζουν –η εξουσία και τα παπαγαλάκια της (αρκετοί δημοσιογράφοι και οι νεοναζί )σαν πρόβλημα εξωτερικό που δεν έχει σχέση με  την εσωτερική πραγματικότητα της Ελλάδας ας αναστοχαστούμε:  Το χρόνιο δημοκρατικό έλλειμμα στη χώρα μας  έδωσε την δυνατότητα για αδιέξοδες πολιτικές του κεφαλαίου που μας  έφεραν ως εδώ. Η ίδια έλλειψη δημοκρατίας σε άλλες χώρες έφερε πολέμους και μετέτρεψε τους πληθυσμούς τους σε πρόσφυγες.
Για να μην συνεχιστεί αυτό:
Η  ΜΟΝΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ,ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ,ΑΝΘΡΩΠΙΑ.ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ .
Ο  ΕΚΦΑΣΙΣΜΟΣ  ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ
 
                                                                                                          5/10/2012
                                                          ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ-ΣΑΜΟΥ -ΧΙΟΥ

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ