18.3.2015 14:09

«Εχθροί εξ αίματος» [ΒΙΝΤΕΟ]

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΙΣ 20.30 ΣΤΟ "ΟΜΗΡΕΙΟ"

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ στον ρόλο που θα έπρεπε να διαδραματίζει από τη σύσταση του, ενεργό κύτταρο της κοινωνίας, μπροστάρη και «βοηθό» γιατί όχι στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, λύχνος πολιτισμού, αυτό το πρόσωπο του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Βορείου Αιγαίου αποκαλύφθηκε χθες στο περιθώριο συνέντευξης τύπου που δόθηκε με αφορμή την πρεμιέρα της πρώτης παραγωγής του, με το έργο του Αρκά «Εχθροί εξ αίματος».

«Ο πολιτισμός μας είναι η μόνη περιουσία που έχουμε και είναι ιερό καθήκον να τον διασώσουμε» ανέφερε ο σκηνοθέτης του έργου Μανώλης Σορμαϊνης ο οποίος εξήρε τη δημοτική αρχή και τον δήμαρχο για την προσπάθεια που καταβάλουν να στηρίξουν το θέατρο και να του δώσουν την αυτονομία του με έναν δικό του χώρο, το κτίριο που προορίζονταν να στεγάσει το Δημοτικό συμβούλιο. «Σε κάθε πόλη το θέατρο αποτελεί τη βιτρίνα κι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι άρχοντες που επένδυσαν στο θέατρο, κέρδισαν πόντους. Το ΔΗΠΕΘΕ θα αυτονομηθεί για να μπορεί αν προγραμματίζει τις παραγωγές και τη δράση του 12 μήνες το χρόνο, να είναι μέσα στην κοινωνική ζωή του τόπου». Είπε χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης της παράστασης ενώ αμέσως μετά αποκάλυψε ότι όντας ο ίδιος άτομο με αναπηρία σκέφτηκε τους συμπολίτες μας που έχουν μια ασθένεια και γι αυτό ζήτησε να υπάρχει δωρεάν είσοδος στις παραστάσεις για τα ΑμεΑ. «Το να έχεις καρκίνο σημαίνει ότι μπορείς να δουλέψεις. Είμαι κι εγώ ΑμεΑ. Πρέπει οι άνθρωποι που έχουν μια ασθένεια, που έχουν μια αναπηρία, να μπορούν να έρχονται σε επαφή με την τέχνη. Μπορούμε χωρίς την τέχνη αλλά στα δύσκολα δεν μπορούμε χωρίς αυτήν» κατέληξε.

Ασπρόμαυρη κωμωδία

Έτσι τη χαρακτήρισε ο διευθυντής του θεάτρου Γ. Ζαφείρης, αναφερόμενος στους στόχους και τις επιδιώξεις του ΔΗΠΕΘΕ για την υπόλοιπη χρονιά και κάλεσε όλο τον κόσμο στην παράσταση εξηγώντας ότι στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής του ΔΗΠΕΘΕ με ένα τηλεφώνημα ακόμη κι εκείνος που αδυνατεί να πληρώσει το αντίτιμο του εισιτηρίου μπορεί να βοηθηθεί.

Η παραγωγή

Οι «εχθροί εξ αίματος» είναι η πρώτη παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ για φέτος στην κεντρική σκηνή. Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί την Παρασκευή στις 20.30 στο ομήρειο και ακολούθως το Σάββατο και την Κυριακή την ίδια ώρα. Το εισιτήριο κοστίζει 8 ευρώ και η τιμή του μειωμένου ανέρχεται στα 5 ευρώ.

Το δέσιμο

Μια μικρή γεύση από τα σκηνικά πήραμε στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε επί σκηνής και εκείνο που διαχύθηκε ήταν το καλό κλίμα μεταξύ των συμμετεχόντων με τους ηθοποιούς, Θοδωρή Προκοπίου, Γιώργο Παυλιδάκης και Ευθύμη Μπαλαγιάννη να μιλούν για μια πολύ καλή συνεργασία.

Οι συντελεστές

Σκηνοθεσία, Μουσική Επιμέλεια & Σκηνογραφία: Manolis Sormainis (Μανώλης Σορμαΐνης)

Eρμηνεύουν: Θοδωρής Προκοπίου - Γιώργος Παυλιδάκης - Ευθύμης Μπαλαγιάννης

Το έργο

Ένα τροχαίο ατύχημα στέλνει τον αλκοολικό οργανισμό στο νοσοκομείο, σε κατάσταση κώματος. Από αυτή τη στιγμή, ξεσπά διαμάχη μεταξύ των οργάνων. Πρωταγωνιστές της διαμάχης, είναι το Λεπτό και το Παχύ Έντερο όπου διαφωνούν για το εάν τα ευγενή όργανα, όπως η Καρδιά, οι Νεφροί και οι Πνεύμονες, έχουν συνωμοτήσει ή όχι στην κατάληξη του ημιθανούς οργανισμού, με σκοπό να μεταμοσχευθούν σε ένα νέο και υγιές σώμα.

Μια «ζοφερή κωμωδία» που κατά την εξέλιξή της κλιμακώνει το αίσθημα της αγωνίας για την επιβίωση, ενώ εγκλωβίζει σταδιακά τους πρωταγωνιστές σε αδιέξοδο. Η κυριαρχία της απειλής, της προδοσίας, της θέσεως ισχύος & του φόβου του θανάτου, παραπέμπουν στα καίρια ζητήματα που «κακατρώγουν» τη σύνθεση ενός αρμονικού –λειτουργικά- κοινωνικού συνόλου, από την αρχή ύπαρξης της ζωής του ανθρώπου.

Οι «Εχθροί εξ αίματος» είναι μια αριστουργηματική μαύρη κωμωδία που ενέχει μακάβρια στοιχεία μαζί με σπαρταριστές κωμικές στιγμές.

Μετά από ένα ατύχημα ο Εγκέφαλος πέφτει σε κώμα. Τα υπόλοιπα ζωτικά όργανα, χτυπημένα κι αυτά και χωρίς ηγεσία, ορίζουν μια συνάντηση για να εκτιμήσουν την κατάσταση. Στη συνάντηση έρχονται πρώτα το Παχύ και το Λεπτό Έντερο και αρχίζουν να συζητούν για το επεισόδιο, διαφωνώντας έντονα.

Μέσα από αντεγκλήσεις, αντιπαραθέσεις και ξεκαρδιστικούς διαλόγους θα αρχίσει να αποκαλύπτεται μια άλλη πλευρά των πραγμάτων. Αθέατες πτυχές και κρυμμένα μυστικά θα βγουν στην επιφάνεια οδηγώντας την πλοκή σε ένα ευρηματικό φινάλε.

Περισσότερα επί σκηνής.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ