19.4.2013 9:37

Έφραξε απρόσμενα ο δρόμος προς τη θάλασσα για χιλιάδες ανέργους

• ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΟΥΣΕ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Μετρίασε το μέγεθος της τομής που επιφέρει στο χώρο της ναυτιλίας το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου η αδυναμία των κυβερνητικών εταίρων να συμφωνήσουν στην κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας των κατώτερων πληρωμάτων στα ποντοπόρα πλοία και τα σκάφη αναψυχής. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία σε 12 άρθρα έβγαλε λαβράκι διγλωσσίας στους κόλπους της κυβέρνησης. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. καταψήφισαν το επίμαχο άρθρο 19 και πλέον στερείται η δυνατότητα σε χιλιάδες ανέργους να ακολουθήσουν το δρόμο της θάλασσας, ως κατώτερα πληρώματα.
Η ΔΗΜ.ΑΡ. είχε εξ’ αρχής εκφράσει την αντίθεση της και η καταψήφιση εκ μέρους της ήταν αναμενόμενη. Το ΠΑΣΟΚ, όμως, αν και διέθετε εξ’ αρχής ενστάσεις, με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις  που ενσωματώθηκαν ως την τελευταία στιγμή έδειχνε ότι θα άντεχε την ψήφιση του επίμαχου άρθρου. Ο εισηγητής του, Κ. Τριαντάφυλλος, επέμενε  να ενσωματωθεί αναφορά σε κατώτατους μισθούς είτε του ITF, είτε του ILO. Κρίνοντας ότι η παγκόσμια πρωταγωνίστρια ελληνόκτητη ναυτιλία δεν έχει ανάγκη ταύτισης της με συμβάσεις που προστατεύουν κατώτερα πληρώματα του τρίτου κόσμου, ο υπουργός επέμενε να περιοριστεί η αναφορά των ενδεικτικών κατώτατων μισθών «σύμφωνα με τα ισχύοντα διεθνή δεδομένα». Η διαπραγμάτευση διακόπηκε από την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας, το ΠΑΣΟΚ επέμεινε στη θέση του και το άρθρο καταψηφίστηκε.
Με την εξέλιξη αυτή εδραιώνουν τις θέσεις τους στον ελληνόκτητο στόλο κατώτερα πληρώματα ασιατικών κυρίως χωρών και στερεύει η πιθανότητα αντικατάστασης τους από ανειδίκευτους νέους ανέργους. Μένει έτσι κενή περιεχομένου η αισιόδοξη πρόβλεψη του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κ. Θ. Βενιάμη, ότι μπορούν άμεσα να απορροφηθούν στην εμπορική ναυτιλία έως και 100.000 άνεργοι.
«Το συγκεκριμένο άρθρο δεν αφορούσε στην ουσία κανέναν, αφού σχεδόν κανένας Έλληνας δεν εργάζεται ως κατώτερο πλήρωμα. Δυστυχώς χάθηκε μια ευκαιρία άμεσης απορρόφησης στη θάλασσα χιλιάδων ανέργων», περιορίστηκε να δηλώσει στον «π» ο Κ. Μουσουρούλης, αντιλαμβανόμενος ότι, παρότι άρθρα του νομοσχεδίου ψηφίστηκαν από όλες τις κοινοβουλευτικές παρατάξεις, πλην Κ.Κ.Ε., η απώλεια είναι σοβαρή.


Θα επανέλθει;

Η πίεση για επαγγελματική διέξοδο στη θάλασσα ίσως υποχρεώσει, τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ, σε επανεξέταση της θέσης του. Δεν αποκλείεται το άρθρο 19 να επανέλθει, ενσωματωμένο σε επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία, όμως ο χρόνος που χάνεται ως τότε είναι πολύτιμος, ενώ κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την αντίδραση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ