5.3.2014 16:07

Δυο αγγλίδες στην Ευρώπη

(LES DEUX ANGLAISES ET LE CONTINENT)

Τη γαλλική ταινία του 1971,  Δυο Αγγλίδες στην Ευρώπη επέλεξε γι αυτήν την Παρασκευή η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου. Η προβολή ξεκινά στις 20.30 στο Ομήρειο
Η Αν και η Μιριελ δυο καλοαναθρεμμένα κορίτσια από την Ουαλία δέχονται επίσκεψη από τον Κλωντ, έναν εκλεπτυσμένο κάτοικο του Παρισιού, γιο της καλύτερης φίλης της μητέρας τους και βάζουν σκοπό να τον κατακτήσουν. Πρώτη μπαίνει στην αρένα η λεπτεπίλεπτη Αν που, κατά περίεργο τρόπο, μοιάζει πεπεισμένη ότι ο νεαρός επισκέπτης είναι προορισμένος για την αδερφή της. Η ασθενική Μιριελ όμως δεν καταφέρνει να τον γοητεύσει. Κάπου εκεί παρεμβάλλεται η αγανακτισμένη μαμά του που, αντιμέτωπη με την προοπτική να χάσει το μοναχογιό της, έρχεται να τον μαζέψει με το πρώτο υπερωκεάνιο.
Πρόκειται για μια διεξοδική κινηματογραφική μελέτη του Γάλλου σκηνοθέτη στην αγαπημένη του θεματολογία, τον έρωτα. Είναι μια ιστορία πάνω στο ρομαντισμό και τις επιπτώσεις του αλλά όχι τόσο μια ρομαντική ταινία. Ο Τριφώ εξετάζει τις ψυχικές παρεκκλίσεις που συμβαίνουν όταν ο έρωτας εγκλωβίζεται μέσα στον πουριτανισμό. Οι δύο Αγγλίδες έρχονται σε επαφή με την Ευρώπη μέσω του Κλοντ ο οποίος, πέρα από μια δεδομένη ευπρέπεια, δεν παύει να είναι ένας ενστικτωδώς έτοιμος για όλα άντρας.
Ο Τρυφώ σκηνοθετεί ανάλαφρα, πετυχαίνοντας άκαμπτες ερμηνείες και θεατρικές χειρονομίες που όμως ταιριάζουν απόλυτα  με τα ήθη και τα έθιμα της βικτωριανής εποχής. Δημιουργεί έτσι μια από τις πιο γοητευτικές του δημιουργίες που θυμίζει αρκετά το «Ζιλ και Τζιμ». Υπεύθυνος για τη δεξιοτεχνική φωτογραφία, μέσα από την οποία αποδίδονται ακριβείς συμβολισμοί, είναι ο ισπανός Nestor Almendros, ο οποίος άφησε στο ενεργητικό του δουλειές, καταξιωμένες με βραβεία, σε αξέχαστες ταινίες όπως Sophie’s Choice, Kramer VS Kramer, The Blue Lagoon και Days of Heaven.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ