1.8.2016 12:08

Δόξα και τιμή στους ναυτεργάτες-μαχητές του ΔΣΕ

19 ΧΙΩΤΕΣ ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΛΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟΥ

Με μια μοναδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Τ.Ε. Χίου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Χίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, στα Καρδάμυλα, ένα από τα χιώτικα ναυτοχώρια, τιμήθηκαν χθες οι 19 Χιώτες ναυτεργάτες που έπεσαν μαχόμενοι μέσα από τις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αλλά και οι δεκάδες ναυτεργάτες από τη Χίο που έδρασαν μέσα από τις γραμμές της θρυλικής ΟΕΝΟ.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Γιώργης Ποδιάς, επιζών αντάρτης ναυτεργάτης, ο οποίος μίλησε στους παρευρισκόμενους και τιμήθηκε για την ανιδιοτελή και αταλάντευτη προσφορά του κάθε στιγμή της ταξικής πάλης: είτε στα καράβια, στην οργάνωση των ναυτεργατικών αγώνων, είτε με το όπλο του ΔΣΕ στο χέρι στα βουνά της Ελλάδας, είτε αργότερα επί 30 χρόνια στις Λαϊκές Δημοκρατίες ως πολιτικός πρόσφυγας. Στο προσωπό του τιμήθηκαν οι εκατοντάδες ναυτεργάτες, πολλοί από τους οποίους ήταν Χιώτες, που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΔΣΕ βγήκαν στο βουνό συμμετέχοντας στον ένοπλο αγώνα, στην κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα τον περασμένο αιώνα.

Ξεχωριστή στηγμή ήταν η απόδοση από τον Γιώργο Τούσα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ τιμητικού αναμνηστικού στον βετεράνο κομμουνιστή αγωνιστή, που ήταν τι άλλο; Ένα ξύλινο καραβάκι, φτιαγμένο στο χέρι, το οποίο κοσμείται με το έμβλημα του ΔΣΕ και το λογότυπο για τα 100χρονα του ΚΚΕ.

Στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου Καρδαμύλων, όπου φιλοξενήθηκε η εκδήλωση, από νωρίς περίμενε τους συμμετέχοντες η έκθεση αχειακού υλικού που εδώ και πολύ καιρό κατόπιν έρευνας συνέλλεξε η τοπική κομματική οργάνωση. Τα πορτρέτα των τιμώμενων αγωνιστών, συμπληρώνονταν από ντοκουμέντα, όπως αποσπάσματα από τον «Ριζοσπάστη», μαρτυρίες ναυτεργατών από τον ένοπλο αγώνα, εκθέσεις χαφιέδων για τη δράση κομμουνιστών και πρωτοπόρων αγωνιστών στα καράβια και στα λιμάνια. Ανάμεσα στα ντοκουμέντά ξεχώριζε η έκκληση των ναυτεργατών-μαχητών του ΔΣΕ στους συναδέλφους τους για να συμμετάσχουν στην ένοπλη πάλη.

 

 «Τιμή και δόξα στους ναυτεργάτες! Σε όλους τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ που έδωσαν τη ζωή τους. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας υψηλό αίσθημα ευθύνης και βαδίζουμε προς το 2018, που το Κόμμα μας συμπληρώνει τα 100 χρόνια ζωής και ηρωικής δράσης, ότι θα τα καταφέρουμε!». Με τα λόγια αυτά ολοκλήρωσε ο Γιώργος Τούσας την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση.

Αρχικά και αναφερόμενος στην ηρωική πάλη των μαχητών του ΔΣΕ, που ανάμεσά τους ήταν οι 19 Χιώτες ναυτεργάτες που έπεσαν στα βουνά, κάλεσε τους εργαζόμενους και τη νεολαία να ανλογιστούν πόση δύναμη έχει ο άνθρωπος που πιστεύει σε ανώτερα ιδανικά, που αγωνίζεται μαζί με το ΚΚΕ για το δίκιο της εργατικής τάξης, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για τον Σοσιαλισμό.

Ειδικά για τις μάχες των ναυτεργατών, το μέλος της ΚΕ του Κόμματος σημείωσε: «Οι ναυτεργάτες συμμετείχαν σε έναν διαρκή αγώνα. Αρχικά μέσα από τις γραμμές της Ναυτεργατικής Ενωσης, τις δεκαετίες του 20 και του 30. Στη συνέχεια μέσα από τις γραμμές της θρυλικής ΟΕΝΟ που δημιουργήθηκε το 1943. Οι Χιώτες ναυτεργάτες μαζί με τους άλλους συντρόφους τους πρωτοστάτησαν στην υλοποίηση του καθοριστικού συνθήματος της ΟΕΝΟ «Κρατήσετε τα πλοία εν κινήσει». Προσφέρθηκαν ως εθελοντές για την απόβαση στην Νορμανδία. Μαζί με τους συντρόφους και τους συναδέλφους τους στις επιτροπές αγώνα των καραβιών διεκδίκησαν και κατέκτησαν τη συλλογική σύμβαση εργασίας το 1943, η οποία προέβλεπε σημαντικές βελτιώσεις στις συνθήκες ζωής, δουλειάς και αμοιβής στα καράβια. Η προσφορά της ΟΕΝΟ στον απελευθερωτικό αγώνα αλλά και στον αγώνα για τα δικαιώματα των ναυτεργατών είναι ανεκτίμητης αξίας, γι’αυτό αντιμετωπίστηκε εχθρικά από τους εφοπλιστές, το αστικό κράτος, την εξουσία του κεφαλαίου. Μέσα στη φωτιά του πολέμου, σε αναμέτρηση με τις φασιστικές νάρκες και τα υποβρύχια, τα άγρια κύματα του Ατλαντικού και των άλλων θαλασσων, οι σύντροφοί μας προετοιμαζονταν για μεγαλύτερες θυσίες. Προετοιμάζονταν να πουν το μεγάλο «Ναι» στο κάλεσμα του ΚΚΕ να βρεθούν στο βουνό και να συνεχίσουν τον αγώνα.»

Στη συνέχεια με πλήθος παραδειγμάτων ηρωισμού των ανταρτών, το στέλεχος του Κόμματος ανέδειξε τον χαρακτήρα του ΔΣΕ ως λαϊκό στρατό, που εξέφραζε τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού ενάντια στα συμφέροντα των εκμεταλλευτών και των καταπιεστών. Τα συμφέροντα της εργατικης τάξης και της βασικής σμμαχικής της δύναμης, της εξαθλιωμένης αγροτιάς και των φτωχών αυτοαπασχολούμενων στρωμάτων των πόλεων και των χωριών.

 

Συνεχίζουμε...

Στη συνέχεια της εκδήλωσης ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με αντάρτικο και εργατικό τραγούδι και ανάγνωση του χρονικού και των πιο σημαντικών γεγονότων που σημάδεψαν τη λαϊκή πάλη τη δεκαετία του 1940. Ο Δημήτρης Ψωμαδάκης, πρόεδρος του Παραρτήματος Χίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ανφερόμενος στη διοργάνωση της εκδήλωσης μίλησε για «ένα χρέος που εξοφλείται μετά από 68 χρόνια», αφού «αποτίεται φόρος τιμής στους αδούλωτους που άφησαν τα καράβια, τα σπίτια και τις οικογένειες τους για να αναμετρηθούν με την άρχουσα τάξη...»

 

Το ποίημα του Χιώτη κομμουνιστή ποιητή «Ο Δρόμος μας»αφιερώθηκε στους ήρωες μαχητές του ΔΣΕ, ως υπόσχεση για συνέχιση της πάλης στα δικά τους χνάρια: 

«Ας μην ήρθατε πίσω

κι ας μην φτάσατε πουθενά.

Ο δρόμος μας αρχινά

από ΄κει που ο δικός σας τελειώνει.

Μέσα στο κάτασπρο χιόνι

μια ματωμένη γραμμή το δρόμο μας δείχνει,

ας ρίχνει σκοτάδι τριγύρω η νύχτα, ας ρίχνει…

Ακολουθούμε πιστά τα ματωμένα σας ίχνη.»

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ