23.6.2014 11:45

Δώστε αποκλειστική στέγη και τα οφειλόμενα χρήματα στο ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου, η φαρσοκωμωδία ας πάρει τέλος

"Με παρέμβαση στην προγραμματική σύμβαση για το ΔΗΠΕΘΕ Βορ. Αιγαίου, η απερχόμενη δημοτική αρχή προσπαθεί να απαλλαγεί από την υποχρέωση για παροχή αποκλειστικής στέγης. Ταυτόχρονα, δεν κάνει τίποτα για την παροχή της δικαιούμενης χρηματοδότησης". Αυτά σημειώνει με ανακοίνωσή της η Χιακή Συμπολιτεία, ζητώντας από το Δήμο Χίου να δώσει τα χρήματα που οφείλει στο Περιφερειακό Θέατρο κάνοντας λόγο για οριακές συνθήκες επιβίωσης του φορέα. 

 

Στην ανακοίνωσή της υποστηρίζει παράλληλα: 

"Η Χίος διεκδίκησε και πέτυχε να φιλοξενεί την έδρα του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Βορείου Αιγαίου, αξιοποιώντας την πλούσια παρακαταθήκη που είχαν δημιουργήσει οι θεατρικές ομάδες του νησιού. Τιμή για το νησί, αλλά και ευθύνη απέναντι σε εμάς τους ίδιους αλλά και τους κατοίκους των κοντινών μας νησιών.

Η απερχόμενη δημοτική και περιφερειακή αρχή έδειξε τα τελευταία χρόνια πως μάλλον  προσπαθεί να απαξιώσει και τελικά να κλείσει το ΔΗΠΕΘΕ, παρά να το υποστηρίξει ως έχει υποχρέωση. Η παράταξη του κ. Λαμπρινούδη το απέδειξε, για ακόμα μια φορά, και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της 16/6/2014, όπου γίναμε μάρτυρες τις πιο πρόχειρης και καιροσκοπικής αντιμετώπισης του θεσμού.

Η «τελευταία πράξη του δράματος» αποτυπώνεται με τον πιο εμφανή τρόπο στην απόφαση τροποποίησης (για τυπικούς λόγους, εξαιτίας και του πρόσφατου ανασχηματισμού) της Προγραμματικής Σύμβασης του ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου (είναι η ετήσια σύμβαση με το υπ. Πολιτισμού που καθορίζει τις υποχρεώσεις υπουργείου, Περιφέρειας και Δήμου).  Ο Δήμος Χίου αποφάσισε να αφαιρέσει από τη Σύμβαση την πάγια συμβατική του υποχρέωση να παρέχει μόνιμη και αποκλειστικής χρήσης στέγη στο θέατρο.  Υποχρέωση που ποτέ δεν τήρησε, με αποτέλεσμα να έχει οδηγήσει χρόνια τώρα σε τέλμα τις προσπάθειες των εργαζομένων του ΔΗΠΕΘ. Χωρίς στέγη και χωρίς χρήματα (το χρέος του δήμου προς το ΔΗΠΕΘΕ αγγίζει πλέον τις 350.000€ σύμφωνα με τις σχετικές καταγγελίες) δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του.

Σε συνδυασμό με τη μη καταβολή της χρηματοδότησης που είχε ως ηθική υποχρέωση η Περιφέρεια Β. Αιγαίου, υποχρέωση που επίσης απαλείφεται στην τροποποιημένη σύμβαση, το ΔΗΠΕΘΕ δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του και να έχει παρουσία σε όλα τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.

Στο διά ταύτα, είναι πιθανό η τροποποιημένη σύμβαση να επιστραφεί ξανά στο δήμο και την Περιφέρεια από το αρμόδιο υπουργείο, με αποτέλεσμα νέες καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση του θεσμού, εις βάρος των εργαζομένων, αλλά και των φορολογούμενων των νησιών του Βορ.  Αιγαίου.

Ως Χιακή Συμπολιτεία καλούμε το Δήμο Χίου και την Περιφέρεια Β. Αιγαίου έστω και αυτή, την ύστατη στιγμή, να σταθούν στο ύψος της ευθύνης και των συμβατικών τους υποχρεώσεων.  Ας δώσει στο ΔΗΠΕΘΕ τα χρήματα που δικαιούται, ας απαντήσει τεκμηριωμένα στις καταγγελίες του καλλιτεχνικού διευθυντή, ας μην αφήσει πίσω της καμμένη γη και στον πολιτισμό. Πολύ φοβόμαστε, ωστόσο, πως εχουμε μπροστά μας ένα ακόμα χαμένο δίμηνο. Δηλώνουμε πως η Χιακή Συμπολιτεία θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και, παράλληλα, καλούμε τη νέα δημοτική αρχή να θέσει ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της τη στήριξη του θεσμού. Tο χρωστάμε στους εαυτούς μας και στα γειτονικά νησιά". 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ